Stiri nationale
Două decenii de când România este membru cu drepturi depline al NATO
Ceremonia de aderare la NATO a fost pe 2 aprilie 2004, moment când steagul României a fost arborat oficial la sediul Alianței din Bruxelles, un eveniment pregătit cu mulți ani înainte.
Data oficială la care România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al Alianței este 29 martie 2004, când a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, potrivit ziarullumina.ro
Aderarea României la NATO a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român.
Primele demersuri făcute în anii 1990-1991 au dus la semnarea la 26 ianuarie 1994 a Parteneriatului pentru Pace, un cadru de cooperare al organizației cu statele care nu sunt membre. La Summitul NATO de la Praga, din 21-22 noiembrie 2002, România și alte șase state candidate – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia – au primit invitaţii de aderare. A urmat, la 26 martie 2003, semnarea Protocolului de Aderare, apoi procesul de ratificare care s-a încheiat în februarie 2004. La 18 februarie 2004, Parlamentul României a adoptat legea privind aderarea la NATO, promulgată la 1 martie. La 29 martie 2004, România a depus documentele oficiale ale instrumentului de aderare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul SUA, devenind astfel stat membru NATO.
Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu afirmă că România n-a fost niciodată „mai asigurată” din punctul de vedere al securităţii cum este astăzi, dar atrage atenţia că poziţionarea sub umbrela NATO nu înseamnă că „noi stăm acasă şi vin alţii şi luptă pentru graniţele noastre”.
„Cred că am pornit de la statutul unei ţări cu multe incertitudini, eu făcând parte (…) din generaţiile care îşi aduc aminte de Summitul de la Madrid din ‘97, de campaniile cu cărţi poştale prin care speram să convingem liderii occidentali că România poate intra în NATO. (…) Astăzi, mă uit la generaţia studenţilor mei, pentru care este un lucru absolut normal (statutul României de membru al NATO). Mulţi din cei care au 19-20 de ani sunt născuţi într-o ţară membră NATO. Deci e o diferenţă de perspectivă uimitoare”, a declarat Adrian Cioroianu, pentru Agerpres, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la aderare.
România a făcut numeroase sacrificii pentru a răspunde exigenţelor NATO în cei 20 de ani de apartenenţă la organizaţie.
„Putem vorbi de sacrificii în sensul în care am avut nişte tineri soldaţi, care, încă din perioada de preaderare, când România trimitea diverse contingente, au căzut ducând cu ei tricolorul românesc. Altfel, nu cred că ne-am sacrificat ceva din suveranitate. Eu nu cred în aceste lamentaţii, care spun că NATO sau Uniunea Europeană ne-ar priva de suveranitate. Dimpotrivă, ne dau un plus de suveranitate şi de încredere în noi înşine”, a susţinut fostul ministru ministru de externe, citat de ziarullumina.ro
Parlamentul României a adoptat, astăzi, 2 aprilie 2024, cu o largă majoritate de voturi, o Declaraţie comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor reunite în şedinţă comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la NATO şi 75 de ani de existenţă a Alianţei Nord Atlantice.
În document se subliniază că apartenenţa României la Alianţă reprezintă o garanţie a protecţiei cetăţenilor, a democraţiei şi libertăţilor individuale.
Este responsabilitatea noastră să continuăm să sprijinim aspiraţiile legitime ale altor state vulnerabile din vecinătatea noastră, cum sunt Ucraina şi Republica Moldova să adere la aceste valori, se mai arată în declaraţie.
Sursa foto: Adevarul
Economie
Trei mari producători de ciment din România, amendați drastic de Consiliul Concurenței
Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 44 de milioane de euro trei mari producători de ciment, după ce a descoperit că aceștia au făcut înţelegeri pentru a creşte nejustificat preţurile.
Este vorba de companiile Holcim, Romcim şi Heidelberg, care au făcut schimb de informaţii comerciale sensibile referitoare la preţuri şi termene de plată sau cantităţi, pentru a reduce concurenţa şi a majora preţul la ciment, care este mai mare decât cel din ţările vecine, potrivit romania-actualitati.ro
Preşedintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că autoritatea de concurenţă monitorizează continuu piaţa materialelor de construcţii, având în vedere importanţa strategică a sectorului în dezvoltarea economică şi socială.
- În ultimii ani, sectorul construcţiilor se află pe un trend ascendent.
Astfel, chiar şi în perioada pandemiei de COVID-19, lucrările de construcţii au înregistrat o creştere semnificativă, de 18% faţă de anul 2019. Ulterior, în contextul crizei energetice care a urmat celei medicale, volumul lucrărilor de construcţii a continuat să crească în ritm anual de circa 12-15 procente, arată romania-actualitati.ro
Sursa foto: Curs De Guvernare
Economie
O nouă metodă de fraudă online vizează acum titlurile de stat Fidelis şi Tezaur
Hoţii se dau drept reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti şi încearcă să convingă oamenii, prin apeluri telefonice sau mesaje, să instaleze diverse aplicaţii pe dispozitivele electronice.
Astfel, hackerii folosesc pretexte false, cum ar fi valorificarea cupoanelor, pentru a convinge investitorii.
Infractorii pot folosi chiar numele şi fotografiile unor persoane recunoscute din piaţa de capital, pentru a da credibilitate tentativelor de fraudă, potrivit romania-actualitati.ro
Sursa foto: Biz Brasov
Economie
Ministrul Finanțelor dă asigurări că Guvernul nu va creşte cota TVA de la 19% la 21%
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a dezmințit informațiile conform cărora Guvernul ia în calcul creşterea cotei TVA de la 19% la 21%.
Acesta a transmis duminică, într-un mesaj pe una din rețelele de socializare, că luni, 13 ianuarie, vor avea loc întâlniri cu ministerele pentru elaborarea bugetului României pentru 2025. „Nu creștem TVA”, a precizat acesta.
„Elaborăm bugetul României pentru 2025. Mâine dimineață continuăm întâlnirile cu ministerele. Nu creștem TVA”, a scris duminică, pe Facebook, ministrul Tanczos Barna.
Reacția ministrului vine după ce au apărut informații conform cărora anul acesta s-ar putea modifica nivelul TVA, dar și taxarea muncii.
Totodată, în urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu a publicat un clip video pe Tik Tok cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul” scris pe mână. „Zis și făcut”, a comentat Ciolacu într-un mesaj scris în engleză („Said and done”), arată antena3.ro
În 28 octombrie 2024, în plină campanie electorală, premierul Marcel Ciolacu declara că nu se măreşte TVA-ul şi spunea că se va tatua pe mână cu acest mesaj. El mai declara că nu va creşte nici cota unică.
„Nu se măreşte TVA-ul. V-o spun: mă tatuez pe mână ‘Nu se măreşte TVA’. Nu creşte nicio cotă unică. Partea bună e că nu crește niciun TVA, nu voi repeta experiența Boc…care duce la inechitate socială.”, spunea Marcel Ciolacu.
Premierul adăuga atunci că niciun guvern nu va creşte TVA în situaţia în care măsura va avea un impact minim din punct de vedere al colectării la buget.
Sursa foto: Aleph Business
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure