ȘTIRI DIN:
Data: 05/11/2024

Stiri nationale

România a intrat oficial în Spațiul Schengen aerian și maritim! (video)

Publicat

pe

Pasagerii nu vor mai trece prin controlul de frontieră.

România a intrat în Air Schengen, duminică, fapt care marchează ridicarea parțială a controalelor la frontieră, pe cale aeriană și maritimă. România este, începând cu ora 00.00, în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud – Agigea, Midia și Mangalia), potrivit g4media.ro

Călătorii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuși controalelor de frontieră. Cu toate acestea, sunt posibile în continuare verificări inopinate ale identității, astfel că poliţiştii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor pentru cazurile în care există suspiciuni privind posibile infracțiuni.

Anul trecut, 23 de milioane de pasageri au tranzitat toate cele 17 aeroporturi ale României, iar aproximativ 70% dintre aceștia au zburat spre țări din Spaţiul Schengen, susține șeful Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, citat de g4media.ro

De asemenea, șeful Poliţiei de Frontieră a precizat că odată cu aderarea României la Schengen angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la ”toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi Valentin Iordache a declarat duminică, 31 martie 2024, după ce România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, că prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, ”uşor ironic”, cursa Austrian Airlines de la Viena, aluzie la faptul că Austria este ţara care se opune admiterii României în Schengen, potrivit g4media.ro, care citează News.ro.

”Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat Valentin Iordache.

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a afirmat, după ce România a intrat în Spaţiul schengen cu frontierele aeriene şi maritime, că decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, declarându-se însă convins că procesul este ireversibil şi că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult.

”Eforturile noastre pentru aderarea şi cu frontierele terestre sunt continue şi pe multiple canale diplomatice, precum şi prin munca din teren a Poliţiei de Frontieră şi a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne. Sunt eforturi programate şi structurate care se desfăşoară în bune condiţii. Relaţiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel şi cu comisarul european şi celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Menţinem o comunicare continuă cu toţi partenerii noştri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completă la Schengen. Perspectivele celei de a doua etape depind însă şi de factori care nu sunt în sfera de intervenţie diplomatică a ţării noastre, de evoluţii şi conjuncturi politice externe. Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca şi decizia privind Air Schengen. Dar, în egală măsură, sunt convins că procesul este ireversibil şi că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult”, a subliniat Cătălin Predoiu, citat de g4media.ro

Sursa foto: StirilePROTV

Economie

APIA informează despre stadiul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului 2024

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16 octombrie – 1 noiembrie 2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 571.110 fermieri, cu o sumă totală de 601.274.241,70 euro (2.991.537.895,42 lei).

Reprezentanții instituției precizează că, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin, APIA a plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), suma totală de 425.828.968,86 euro (2.118.626.868,77 lei) pentru un număr de 551.655 beneficiari.

De asemenea, reprezentanții APIA reamintesc faptul că în Campania 2024, plățile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.

APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament!

Sursa foto: AgroTv

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

„Iron Beam”, noul sistem de arme laser al Israelului pentru doborârea rachetelor

Publicat

pe

Israelul anunță că va avea un nou sistem de apărare antirachetă bazat pe arme laser, numit „Iron Beam” care va fi operațional în termen de un an și spune că a asta va reprezenta „o nouă eră a războiului”, potrivit televiziunii CNN, citată de antena3.ro

Ministerul Apărării din Israel a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că a semnat un contract în valoare de aproximativ 536 milioane de dolari cu firme locale, pentru a extinde producţia unui nou sistem de apărare antirachetă bazat pe laser, care ar putea deveni operaţional anul viitor.

Contractul a fost încheiat cu companiile de stat Rafael Advanced Defense Systems şi Elbit Systems, pentru un laser de mare putere numit „Iron Beam”, conceput pentru a contracara ameninţări aeriene, inclusiv rachete, bombe de mortar, drone şi rachete de croazieră.

  • Sistemul va completa Iron Dome, care foloseşte rachete ghidate prin radar pentru a neutraliza ameninţările de scurtă distanţă.

Eyal Zamir, directorul general al Ministerului Apărării din Israel, a declarat că acest contract pentru „Iron Beam” anunţă începutul unei noi ere în război.

Experţii consideră că „Iron Beam” reprezintă o alternativă mult mai ieftină pentru neutralizarea rachetelor şi dronelor inamice, comparativ cu rachetele interceptoare pe care Israelul le foloseşte în prezent.

Cum funcționează „Iron Beam”

Sistemul „Iron Beam” poate focaliza o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.

Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de factori precum puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă și este capabil să lovească ţinte aflate pe o rază de până la 7 kilometri distanță.

De altfel, sistemul „Iron Beam” a fost supus unor teste, inclusiv o serie de teste efectuate de IDF în martie 2022, care au demonstrat capacitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.

„Iron Beam”, cunoscut și sub numele de „Magen Or” sau „Scutul de lumină”, este un sistem de armament cu laser de mare putere, de 100 kW, prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014.

Sistemul „Iron Beam” este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David’s Sling și Arrow, sisteme care lansează rachete interceptoare care, însă, costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.

Unul dintre atributele cheie ale sistemului „Iron Beam” este costul său mai mic per lovitură în comparație cu interceptoarele de rachete convenționale, precizează Defense România.

  • Se estimează că fiecare interceptare cu ajutorul „Iron Beam” costă până la 1.000 de dolari, ceea ce este mai puțin decât costul de 40.000-50.000 de dolari pe interceptare asociat cu rachetele Tamir utilizate de sistemul Iron Dome.

Sistemul are, de asemenea, un încărcător nelimitat, ceea ce permite o utilizare continuă fără a fi nevoie de reîncărcări. Aceste caracteristici sunt relevante în contextul conflictului în curs, în care Israelul s-a confruntat cu o lipsă de muniție pentru sistemul „Iron Dome”.

Israelul a interceptat proiectile aproape zilnic de când a început războiul cu vecinul său din nord. Marți, aproximativ 50 de proiectile au traversat din sudul Libanului pe teritoriul israelian, potrivit celor declarate de  Forțele de Apărare Israeliene (IDF), adăugând că unele au fost interceptate, iar altele nu.

„Economia este, evident, punctul important”, a declarat pentru CNN Sascha Bruchmann, cercetător în vizită pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Potrivit experților în domeniul militar, sistemul laser ar fi cel mai eficient împotriva dronelor, pe care „Iron Dome” al Israelului, funcțional în prezent, nu a reușit să le intercepteze în mod repetat.

Sursa foto: The Daily Guardian

Citeste mai mult ...

Economie

Produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine vor fi monitorizate până la sfârșitul anului

Publicat

pe

Un comitet format din specialişti în domeniu va monitoriza produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine până la 31 decembrie 2024, arată romania-actualitati.ro

Experţii vor să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele autohtone, comparativ cu cele din import.

Comitetul este format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, în pofida contestaţiilor venite din partea mai multor actori comerciali din domeniu.

Sursa foto: romania-actualitati.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate11 ore in urma

O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus...

Actualitate12 ore in urma

Companii japoneze de renume, interesate de investiţii masive în energia verde din România

În perioada 4-5 noiembrie 2024 se desfășoară, la București, Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei,...

Actualitate13 ore in urma

Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate de Institutul Naţional de...

Actualitate13 ore in urma

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiști la volanul unui autoturism

La data de 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din...

Actualitate14 ore in urma

Americanii sunt așteptați la urne, astăzi, pentru a alege următorul șef la Casa Albă

Americanii își vor alege, astăzi, președintele dintre vicepreședinta Kamala Harris, susținută de Partidul Democrat, și fostul președinte Donald Trump, candidat...

Actualitate23 de ore in urma

Acțiunile polițiștilor, în weekendul trecut, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșanio zi in urma

Elevii s-au întors la școală pentru a începe cursurile celui de-al doilea modul din acest an școlar (foto)

Odată cu revenirea la cursuri, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani își vor putea desfășura cursurile în unitatea de...

Actualitateo zi in urma

S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)

Luni dimineață, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani a avut loc ceremonia de constituire a Consiliului Local al...

Actualitate2 zile in urma

Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând...

Actualitate2 zile in urma

Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22.00 Potrivit acestora,...

Actualitate3 zile in urma

Cele mai profitabile firme din județul Botoșani, premiate la Gala Excelenței în Afaceri

Afaceriștii botoșăneni s-au reunit, vineri seară, la Cucorăni, în Sala Luceafărul, în cadrul Galei Excelenței în Afaceri, organizată de Camera...

Actualitate3 zile in urma

Lucrări de stabilizare a digului de est al depozitului de deșeuri de la Stăuceni

Au fost demarate lucrările de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic al depozitului de deșeuri...

Actualitate3 zile in urma

Vine frigul! Temperaturile scad cu 10 grade în următoarele 24 de ore, iar la munte va fi lapoviță

Meteorologii au emis două avertizări cod galben de vânt, cu rafale de până la 90 km/oră, care vor viza, până...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate