Se intampla langa noi
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, anul universitar 2024‑2025 a debutat cu rugăciune.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au slujit miercuri, 2 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, înconjurați de un numeros sobor de slujitori, cadre didactice ale instituției de învățământ, în prezența a numeroși studenți.
- Profesorii și studenții facultății ieșene au început acest an universitar invocând ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru însușirea și propovăduirea învățăturii Bisericii noastre.
Alături de ierarhii Arhiepiscopiei Iașilor au slujit părintele conf. univ. dr. Cezar‑Paul Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, părintele lect. univ. dr. Cristian Alexandru Barnea, prodecanul instituției, părintele arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și cadre didactice și ostenitori ai facultății, arată ziarullumina.ro
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, invitându‑i pe studenți să descopere adevărul și lucrarea lui Dumnezeu: „Lucrarea tânărului teolog, care se pregătește să devină preot, se pregătește să devină misionar, profesor de religie, este să vestească celorlalți Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrarea lui este de a nădăjdui spre toți oamenii; să ducă Cuvântul lui Dumnezeu chiar acolo unde acesta pare a fi cu neputință de înțeles. Domnul, până la sfârșitul vieții noastre, caută să ne aducă Vestea cea Bună, să ne împărtășească Învierea Lui, Trupul și Sângele Său înviat ni le împărtășește în taina Sfintei Liturghii, pentru ca, întru puterea Lui, să împlinim cuvântul Lui. Teologul nu învață în școală o tehnică prin care să slujească mai frumos. Ne propunem să‑L cunoaștem pe Dumnezeu, să cunoaștem lucrarea Lui în istorie și să recunoaștem această lucrare. Cum o facem? Luând aminte la experiența celor care și‑au asumat această cunoaștere: la sfinți, la Sfinții Părinți care au grăit despre aceasta și care sunt vrednici de crezare. Domnul, prin preoți, prin teologi, ne cheamă să înțelegem tot cuvântul adevărului Său”.
În continuare, profesorii au participat la ședința Adunării Generale a cadrelor didactice, care a avut loc la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, iar de la ora 13.00, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan, a avut loc o întâlnire cu studenții anului I.
Joi, 3 octombrie, va avea loc festivitatea de deschidere a noului an pentru studenții extensiei de la Chișinău.
Se intampla langa noi
Accident rutier grav la Lețcani: Impact între o autoutilitară și un autocar care efectua o cursă Iași – Botoșani (foto)

Un accident rutier grav a avut loc vineri, în jurul orei 14.10, în zona localității Lețcani, din județul Iași. Un TIR și un autocar plin cu pasageri, care efectua o cursă regulată Iași – Botoșani, au intrat în coliziune.
Având în vedere numărul mare de persoane implicate, la nivelul județului Iași a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea resurselor medicale și de salvare la locul evenimentului. Mai mult ambulanțe și echipaje SMURD, inclusiv un elicopter, s-au deplasat la locul accidentului, potrivit ziaruldeiasi.ro
„Din cei 10 pacienți aduși în Urgență după accident, unul a fost internat la Chirurgie Vasculară și transferat la ATI, un altul la Chirurgie tot cu transfer la ATI, doi au fost internați la Ortopedie, unul la Cardiologie, trei au fost trimiși la Neurochirurgie pentru consult, o pacientă este încă în Urgență, iar un pacient a plecat acasă”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, spune că inițial s-a estimat că sunt 20 de persoane implicate în accident, însă în realitate au fost 29.
Potrivit unor surse judiciare consultate de „Ziarul de Iași”, prima ipoteză pentru producerea accidentului ar fi că șoferul autoutilitarei ar fi adormit la volan. Acesta a mers pe sensul opus zeci de metri, înainte să lovească în lateral microbuzul. La rândul său, șoferul microbuzului a mers șerpuit pe strada, în încercarea de a evita impactul frontal.
Sursa foto: Ziarul de Iasi
Se intampla langa noi
Județul Iași a depășit, în statistici, pragul de un milion de locuitori. Suceava, pe locul trei la nivel național

Pentru prima dată în istorie, un județ al României depășește un milion de locuitori, și acesta este județul Iași, vecin cu județul nostru.
Conform datelor furnizate de Direcția Generală de Evidență a Populației (DGEP), numărul cetățenilor români cu domiciliul în județul Iași este de 1.003.113, potrivit ziarului Evenimentul, citat de StiriSuceava.net
Județul Iași este depășit în prezent doar de capitala țării, București, cu 2.092.469 de locuitori.
În clasament urmează județul Suceava, cu 770.540 de locuitori, și Prahova, cu 750.138 persoane cu domiciliul ales.
Între județele cu peste 700.000 de locuitori se mai află Timiș – 745.159, Constanța – 744.860, Cluj – 737.968, Bacău – 707.210.
Urmează alte patru județe cu o populație de peste 600.000 de locuitori – Brașov, Dolj, Galați și Argeș, ultimele două locuri în clasament fiind ocupat de județul Tulcea – 219.800 locuitori, și Covasna, cu 214.830 locuitori.
Evidența tuturor cetățenilor români se află în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP), datele fiind actualizate zilnic.
Potrivit legislației în vigoare, actualizarea datelor din acest Registru se face prin mecanisme informatice, pe baza informațiilor preluate din sistemele gestionate de instituțiile administrației publice, dar și a informațiilor comunicate constant de către autorități, arată StiriSuceava.net
Sursa foto: Ziarul de Iași
Justitie
Medici ieșeni, cercetați penal după ce au primit mită pentru intervenții preferențiale și diagnostice false

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, Grigore Tinică, alături de medicii Mihail Enache și Igor Nedelciuc din aceeași unitate, precum și Gheorghe Nedelciuc, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași sunt cercetați penal de procurorii DNA pentru fapte de corupție.
Potrivit anchetatorilor, în perioada august 2020 – martie 2025, Grigore Tinică ar fi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 500 de lei și 3.500 de euro de la pacienți sau aparținători, fie direct, fie prin intermediari. În schimb, acesta ar fi efectuat intervenții chirurgicale și consulturi de specialitate în regim preferențial și cu prioritate.
- DNA îl acuză de 27 de acte materiale de luare de mită.
Medicul chirurg cardiovascular Mihail Enache este acuzat că, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, ar fi primit indirect, printr-un intermediar, sume între 700 și 2.000 de lei de la mai mulți pacienți, în legătură cu realizarea unor intervenții chirurgicale și emiterea unor concedii medicale.
- El este cercetat pentru patru acte materiale de luare de mită.
În cazul lui Gheorghe Nedelciuc, procurorii susțin că, în perioada octombrie 2024 – martie 2025, acesta ar fi primit între 1.000 și 3.500 de lei, direct sau prin intermediar, pentru consultații, internări fictive și eliberarea unor documente cu diagnostice false de afecțiuni psihice grave, în scopul obținerii unor certificate de handicap.
- În cazul acestuia sunt reținute șapte acte materiale de luare de mită.
Igor Nedelciuc, cardiolog intervenționist, este acuzat că, între februarie și aprilie 2025, ar fi primit sume neprecizate de bani de la trei pacienți, printr-un intermediar, pentru realizarea unor intervenții chirurgicale.
- Este urmărit penal pentru trei acte materiale de luare de mită.
Cei patru suspecți au fost informați cu privire la acuzații și la calitatea procesuală. Ancheta este în desfășurare și vizează și alte persoane, potrivit spotmedia.ro
În ancheta desfășurată, DNA beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, al Brigăzilor de Operațiuni Speciale din Iași și Bacău, precum și al structurilor locale de jandarmi.
Sursa foto: spotmedia.ro
-
Actualitatecu o zi in urma
Băiețel de 4 ani, rănit într-un accident produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Restricționarea traficului rutier pe mai multe artere din Botoșani în contextul desfășurării Maratonului Nordului (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un copil de 3 ani, care s-a pierdut de părinți, a fost găsit de un polițist în parcul Mihai Eminescu din Botoșani (foto)
-
Botoșanicu 22 de ore in urma
Maratonul Nordului, eveniment sportiv ce va avea loc în municipiul Botoșani în acest weekend (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Anunț APIA Botoșani: Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Microbuz plin cu „surprize”: țigări și alcool, confiscate de polițiștii de frontieră la intrarea în țară
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate