Administrație
Demersuri pentru construirea a două noi spitale pentru botoșăneni (galerie foto)
Consiliul Județean Botoșani a solicitat Ministerului Sănătății emiterea „Avizului de oportunitate” pentru includerea în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești a proiectului „Extinderea, modernizarea și creșterea capacității de diagnoză prin imagistică de înaltă calitate a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani”.
Proiectul, în valoare de 150 de milioane de euro, inclusiv TVA, prevede construirea și dotarea la cele mai înalte standarde a două spitale noi, unul de Pediatrie în municipiul Botoșani și unul în orașul Săveni.
- Contribuția Consiliului Județean la acest proiect major pentru sănătatea botoșăneană va fi de 3 milioane de euro.
„Continuăm să atragem fonduri europene pentru investițiile în infrastructura sanitară și dotări cu echipamente medicale de ultimă generație. Am făcut din modernizarea sistemului sanitar o prioritate, iar acest lucru se poate lesne observa din volumul investițiilor pe care le-am derulat de la începutul mandatului și până în prezent. Aceste 150 de milioane de euro pe care le atragem pentru cele două spitale noi se adaugă investițiilor și dotărilor făcute sau care se află în plin proces de derulare în valoare de peste 50 de milioane de euro. Am promis că vom valorifica toate oportunitățile de finanțare care se ivesc și asta facem”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
- Noul Spital de Pediatrie are o valoare estimată în Studiu de Fezabilitate de 120 de milioane de euro, inclusiv TVA.
Noul spital va fi construit pe actualul amplasament al Secției de Pediatrie de pe Bulevardul „Mihai Eminescu” și va avea 212 de paturi pentru spitalizare continuă, 32 de paturi pentru spitalizare de zi, 10 paturi ATI și 4 săli de operație, menționează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
El va avea în structura sa unitate de primiri urgențe, secții de spitalizare de zi, secție de pediatrie, chirurgie, compartiment ATI, laboratoare de analize medicale și de imagistică, farmacie, sterilizare, secție de recuperare și balneologie, psihiatrie pediatrică, centru de sănătate mintală pentru copii, ambulatoriu de specialitate, bloc alimentar și bucătărie dietetică, stație de oxigen, spălătorie, etc.
- Clădirea noului Spital Săveni are o valoare estimată în Studiu de Fezabilitate de 30 de milioane de euro, inclusiv TVA.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani, noul spital din Săveni va avea 55 de paturi pentru spitalizare continuă (15 pentru pediatrie și 40 pentru medicină internă), 12 paturi pentru spitalizare de zi (6 pentru pediatrie și 6 pentru medicină internă) și va avea în structura sa: serviciu de internare pacienți, cameră de gardă, ambulatoriu integrat, laboratoare de analize medicale și de imagistică, farmacie, bloc alimentar și bucătărie dietetică, stație de oxigen, spălătorie, etc.
Spitalul de Pediatrie din Botoșani
Spitalul din Săveni
Administrație
Dan Nechifor este noul prefect al județului Botoșani, prin decizia Guvernului
Miercuri seară, în cadrul ședinței de Guvern, au fost emise hotărârile privind eliberarea din funcție a lui Sorin Cornilă și numirea unui nou prefect de Botoșani, în persoana finanțistului Dan Nechifor.
Dan Nechifor nu este străin de funcția de prefect
Acesta a mai ocupat postul de prefect al județului Botoșani de două ori, ultima oară fiind înlocuit chiar de Sorin Cornilă, în februarie 2022. În prezent, Dan Nechifor activează ca adjunct al Administrației Finanțelor Publice Botoșani, dar el a mai deținut funcția de prefect de două ori, în perioada februarie 2016 – aprilie 2017, respectiv martie 2020 – februarie 2022. De asemenea, el a deținut și fotoliul de subprefect în perioada decembrie 2019 – martie 2020.
Dan Nechifor preia frâiele județului în pragul alegerilor parlamentare și prezidențiale
Omul de afaceri Valeriu Iftime, care este și președintele organizației județene Botoșani a PNL, a optat pentru Dan Nechifor, întrucât are un atu puternic și anume experiența sa în organizarea alegerilor, inclusiv cele desfășurate în toamna lui 2020, adică într-o perioadă extrem de dificilă, cum a fost cea a pandemiei.
Cu alegerile parlamentare și prezidențiale care urmează, liberalii botoșăneni și-au dorit la conducerea Prefecturii Botoșani o persoană cu abilități dovedite pentru a coordona procesele electorale viitoare.
Sursa foto: Ecopolitic
Administrație
Pregătiri pentru acțiunea „Ziua de Curățenie Națională 2024”, care va avea loc în data de 21 septembrie
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala „Nicolae Iorga”, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru a organiza la nivel județean acţiunea, care va avea loc în data de 21 septembrie 2024, în cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională 2024”.
- La întâlnire au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botoșani, Centrul Militar Botoșani, UM 01251 Botoşani, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani, Secţia Drumuri Naţionale Botoşani, ADI ECOPROCES, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani și Asociația “Let`s Do It, Romania!.
Instituția Prefectului – Județul Botoșani va coordona și colabora cu voluntarii proiectului din judeţul Botoşani, care se vor implica în acţiunea de voluntariat din data de 21 septembrie 2024, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”, au transmis reprezentanții prefecturii.
”Ne așteptăm la o participare numeroasă a voluntarilor din Botoșani, la fel cum a fost și în anii trecuți. În 2022, aproximativ 10.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care peste 1.000 de cadre didactice și peste 6.000 de copii, au participat la acţiunea din cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională”, iar în 2023 au participat aproximativ 18.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care 1.700 cadre didactice și inspectori școlari și peste 13.000 de elevi. Este un eveniment internațional, anul acesta 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari mobilizându-se pentru o curățenie globală. Fac un apel la autoritățile locale din județul nostru să se implice în gestionarea deșeurilor colectate în cadrul acțiunii” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
- Ecologizarea zonelor stabilite se va realiza simultan, în data de 21 septembrie 2024, în intervalul orar 08.00 – 15.00.
Startul oficial al campaniei se va da în Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie.
Materialele necesare, saci menajeri și mănuși de protecție, vor fi distribuite de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate -Serviciul Teritorial Botoșani. Materialele de protecție pot fi ridicate de către responsabilii instituțiilor în baza listelor de voluntari transmise.
Ziua de Curățenie Națională reprezintă cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi, au precizat reprezentanții prefecturii.
Administrație
Casa Goilav, clădire de patrimoniu din municipiul Botoșani, va fi restaurată (galerie foto)
Unul dintre cele mai frumoase imobile de patrimoniu, Casa Goilav de pe Strada Victoriei, nr.11, din apropierea Teatrului „Vasilache”, va fi restaurată, reabilitată și transformată în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani.
- Fondurile necesare vor fi atrase din Programul Regional, gestionat de ADR Nord-Est.
„Salvăm patrimoniul județului! Încă de la începutul mandatului am depus eforturi pentru a salva cât mai multe dintre clădirile istorice ale județului. Am pregătit documentații tehnice mature pentru a putea atrage finanțări europene sau naționale în vederea reabilitării imobilelor de patrimoniu. Casa Goilav de pe Strada Victoriei va fi transformată în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională, dar pentru aceasta este nevoie de reabilitarea ei. Am identificat sursa de finanțare, Programul Regional Nord-Est, și în următoarele 75 de zile va fi realizat proiectul tehnic”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Proiectul tehnic, a cărui valoare de 169.000 de lei va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean, va fi făcut în baza concluziilor Expertizei Tehnice, a Studiului istoric și arhitectural și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) realizate deja de autoritatea județeană.
Valoarea estimată a investițiilor conform DALI este de 19,5 milioane lei, echivalentul a 4 milioane de euro, precizează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani, într-un comunicat.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Vineri, 13 septembrie, „Ziua Porților Deschise” la sediile subunităților de pompieri din județ (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
SuperLiga revine cu partida Sepsi OSK – FC Botoșani, care se va disputa în această seară (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști pentru racolarea unui minor în scopuri sexuale și șantaj
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier soldat cu victime și pagube materiale (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora!