Actualitate
Campania de prevenire a fraudelor informatice din mediul online continuă
Poliția Română a inițiat la nivel național Campania de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/criptomonede, care se desfășoară până la data de 31 mai 2024, și presupune transmiterea de mesaje preventive, prin intermediul rețelelor sociale, precum și informarea cetățenilor prin organizarea de activități preventive în comunități.
Având în vedere că în ultima perioadă s-a constatat o dezvoltare exponențială a comerțului în mediul online și avem posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de promoții și campanii de promovare pentru diverse bunuri, servicii sau investiții, efectuarea cumpărăturilor online reprezintă un real avantaj.
Totodată, trebuie să avem în vedere și riscurile specifice acestui mod modern de a face cumpărături.
De aceea, este important ca fiecare cetățean să cunoască aspecte ce țin de prevenirea săvârșirii unei infracțiuni. Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
- Verifică dacă dispozitivul pe care îl folosești pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură.
- Cumpără de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai folosit și verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
- Mulți comercianți online îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Gândește-te de două ori înainte să iei o decizie și fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică.
- Când cumperi online de la alte persoane nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
- Fii atent la promoțiile „imposibil de refuzat”! Infractorii postează anunțuri de vânzare la prețuri extrem de accesibile pentru bunuri pe care în realitate nu le dețin. Aceștia solicită plata integrală a prețului stabilit sau achitarea unui avans, iar după primirea banilor nu trimit produsele menționate în anunț sau trimit alte produse de o valoare sau calitate inferioară.
- Metoda de atragere se bazează pe articole inventate în care se regăsesc siglele unor televiziuni de știri sau publicații cunoscute de publicul din România. Infractorii se folosesc de imaginea unor celebrități din cadrul unor trusturi de media cunoscute, ori oameni de afaceri cu reputație și se folosesc de identitatea vizuală a unor televiziuni, tocmai pentru a genera încredere în informația furnizată audienței. În acest context, sunt promovate diferite investiții cu rată mare de rentabilitate/profit, dar în realitate banii ajung în conturile infractorilor.
Multe dintre aceste vânzări /investiții fictive comportă și un risc major de compromitere a cardului utilizat pentru plată. Dacă plata nu se face pe o platformă specializată, care asigură securitatea datelor bancare, acestea pot fi copiate și folosite ulterior pentru duplicarea cardului original.
Polițiștii recomandă păstrarea documentelor referitoare la plățile care s-au efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada plății pentru bunurile comandate.
În situația în care ați devenit victima unei fraude online, sesizați poliția!
Sursa foto: Ordinea.Ro
Actualitate
Alertă! O nouă fraudă de tip „Votează pe Adeline”, folosită de atacatori în mediul online
Atacatorii din mediul online folosesc un nou scenariu de inginerie socială pentru a compromite conturile utilizatorilor români pe platformele de mesagerie instantă.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat de mai mulți utilizatori cu privire la un nou val de tentative de fraudă ce au ca scop compromiterea conturilor pe anumite platforme de mesagerie instantă, precum WhatsApp.
Conturile compromise sunt folosite ulterior pentru propagarea unor alte fraude de natură financiară.
Frauda de tip “Votează pe Adeline”
Cum funcționează frauda.
În cazul de față, mesajul transmis de atacatori utilizează următorul text: „Bună! Vă rog să o votați pe Adeline în acest sondaj, este fiica prietenei mele din București, premiul principal este o bursă pentru învățământ gratuit în Franța, asta este foarte important pentru ea. Mulțumesc mult!”, precum și un link către un site de phishing, care, de regulă, conține cuvintele „vote” și „dance”, iar la final extensia „.top/home”.
Astfel, după ce pagina web este accesată de persoanele în cauză, acestea observă două fete, una dintre ele fiind „Adeline” și un buton de vot, iar în clipa în care persoana dă click pe acest buton se deschide o fereastră tip pop-up (care apare brusc peste conținut, folosită pentru notificări, mesaje sau formulare) în care se solicită „conectarea la WhatsApp pentru a putea vota”. În acest moment, utilizatorului i se solicită numărul de telefon.
Ulterior acestei etape, pe aplicația WhatsApp, aflată pe telefonul victimei, se primește un cod necesar pentru asocierea unui dispozitiv, pe care victima îl introduce în fereastra pop-up, moment în care rămâne sub impresia că a „votat”.
În realitate, utilizatorul a oferit atacatorilor acces la contul său de WhatsApp. Ulterior, va constata că au fost trimise mesaje neautorizate către întreaga agendă de contacte și că respectivul cont este totodată în posesia atacatorilor.
Impact
Accesarea site-ului fals transmis de atacatori și furnizarea codului de autentificare pot duce la compromiterea contului dvs.
Compromiterea contului dvs. pune în pericol lista de contacte cu care este asociat contul.
Deturnarea contului de către atacatori poate duce la blocarea acestuia pe motiv de spam.
Dacă dați curs cererilor atacatorilor și realizați transferul, puteți suferi pagube financiare fără posibilitatea de a recupera fondurile.
Recomandări
Cum să vă protejați
Gândiți logic, citiți cu atenție când primiți un mesaj și nu acționați în grabă.
NU faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelați numere de telefon primite și nu răspundeți la astfel de mesaje suspecte.
Nu furnizați niciodată informații sensibile prin SMS.
Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să efectuați plăți în regim de urgență.
Verificați asocierea dispozitivelor și ștergeți toate dispozitivele asociate.
Activați autentificare în doi pași (2FA), pentru a adăuga încă un nivel de securitate contului și a preveni pe viitor asocierea lor.
Sursa foto: Economedia
Actualitate
Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care sunt îngheţate programele de ajutor ale SUA
Preşedintele american Donald Trump a semnat, pe 20 ianuarie, în ziua învestirii sale la Casa Albă, un ordin executiv prin care îngheaţă, timp de 90 de zile, ajutoarele pe care SUA le oferă în acest moment altor state.
Acesta susține că are nevoie de timp pentru a le studia. Ucraina, Israel şi chiar ajutorul pentru palestinieni ar putea fi afectate, potrivit monitorulapararii.ro
Documentul susţine că „industria şi birocraţia ajutorului extern al SUA nu sunt aliniate intereselor americane şi că, în multe cazuri, sunt chiar contra valorii americane”. De asemenea, în document se arată că susţinerea altor state „destabilizează pacea mondială prin promovarea ideii, în alte state, că SUA nu doresc armonie şi relaţii domestice stabile între state”.
Drept urmare, Casa Albă a anunţat că „nu se va mai acorda asistenţă externă într-o modalitate care nu este aliniată politicii externe a preşedintelui SUA”. Totodată, Mark Rubio, secretarul de stat al SUA, a transmis că fiecare ajutor extern va trebui să răspundă următoarelor trei întrebări: face SUA mai sigure? Face America mai puternică? Face America mai prosperă?
Ajutorul SUA pentru Ucraina este, şi el, supus aceluiaşi ordin, deşi nu este clar acum cât ajutor este afectat pentru că există şi multe programe care au fost deja aprobate de Congres şi pe care trebuie să îl cheltuiască. Anterior alegerii sale drept preşedinte, Donald Trump a criticat deseori ajutorul pe care SUA îl acordă Ucrainei.
Ucraina spera ca, odată cu venirea lui Trump la Casa Albă, să continue susţinerea pentru armata ucraineană. Este clar, însă, că în următoarele 90 de zile nu va mai fi anunţat vreun ajutor militar nou, ci este doar posibil să primească echipamente deja cumpărate cu fondurile din ajutoarele anterioare, arată monitorulapararii.ro
Sursa foto: monitorulapararii.ro
Actualitate
Unsprezece persoane reținute într-o săptămână de Poliția Municipiului Botoșani
Început de an în forță pentru Poliția Municipiului Botoșani! În perioada 13-19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și nr. Hlipiceni, au acționat, în zona de competență, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în municipiul Botoșani, fiind organizate șase acțiuni atât pe timp de noapte cât și de zi, pentru identificarea celor care nu respectă prevederile legale, precum și pentru probarea activității infracționale în mai multe cauze penale.
Astfel, ca urmare a acestor activități a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, pentru 11 persoane, cercetate pentru infracțiuni la regimul rutier, infracțiuni contra persoanei și infracțiuni contra patrimoniului.
Față de două dintre acestea, cercetate pentru infracțiuni de tâlhărie, a fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, precizează reprezentanții IPJ Botoșani.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O femeie și-a pierdut viața într-un incendiu provocat de un scurtcircuit la instalația electrică (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un pahar cu lapte de 200 ml reduce cu aproximativ o cincime riscul de cancer digestiv
-
Socialcu o zi in urma
Confederaţia Sindicală Cartel Alfa atenționează că tensiunile sociale sunt foarte mari
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Concertul de Anul Nou 2025, cel mai așteptat eveniment al începutului de an (galerie foto)
-
Anunturicu 2 zile in urma
Cu ce ne mai răsfață Society Restaurant Botoșani
-
Divertismentcu 2 zile in urma
„Îmbătați de dragoste”, spectacolul prezentat în această săptămână de Teatrul „Mihai Eminescu” (foto)
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Ce se întâmplă cu puterea de cumpărare a românilor în următorii trei ani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Minoră căutată de familie, după ce a părăsit domiciliul și nu a mai putut fi contactată