ȘTIRI DIN:
Data: 21/01/2025

Cultură

Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sf. Mc. Ioan Valahul

Publicat

pe

Tot astăzi, Biserica ortodoxă îi pomenește pe Sf. Ier. Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului şi Gherman, Patriarhul Constantinopolului.

Sfântul Ioan Valahul s-a născut pe la anul 1644, pe vremea binecredinciosului domn Matei Basarab (1632-1654), şi era din Ţara Românească. A fost luat rob de turci în anul 1659, pe când avea numai 15 ani. Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, vrând să-l silească spre păcate. Dar Ioan s-a împotrivit şi împingându-l, ostaşul a căzut şi a murit. Pentru aceasta a fost dat femeii turcului ucis. Stăpâna lui nu i-a luat tânărului Ioan capul, căci, văzându-l voinic şi bun de muncă, l-a pus la început printre slugile sale. Observând însă că era frumos la înfăţişare, s-a aprins cu poftă spurcată asupra lui, ca oarecând femeia lui Putifar din Egipt pentru Iosif, fiul lui Iacov care fusese vândut de fraţii săi. Dorindu-l cu patimă, ea a început să-l ademenească cu tot felul de făgăduinţe, vrând chiar să se mărite cu el. Sfântul Ioan Valahul însă nu a voit acest lucru şi pentru aceasta stăpâna lui l-a dat în mâinile mai-marelui cetăţii ca să-l pedepsească pentru uciderea soţului ei. După ce a fost întemniţat şi îndelung chinuit, în cele din urmă a fost ucis prin spânzurare, în ziua de 12 mai a anului 1662, la locul numit Parmak-Kapî (Poarta Stâlpului), într-o margine a Istanbulului.

Tot astăzi îl pomenim și pe Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului († 403). Era evreu şi s-a născut la Elefteropole, în Fenicia. A trecut la creştinism învăţând limbile ebraică, egipteană, siriană, greacă şi latină, pentru a înţelege mai bine Sfintele Scripturi. Dorind viaţă pustnicească, s-a nevoit în Egipt, unde l-a întâlnit pe Sfântul Ilarion cel Mare. Fiind ales Episcop al Ciprului, Sfântul Epifanie a scris multe cărţi într-o vreme tulburată de erezia lui Arie. Trăind 115 ani, şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Actualitate

Discuții privind strategia culturală a județului, cu manageri culturali, artiști și autorități (foto)

Publicat

pe

Miercuri după-amiază a avut loc, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani prima consultare publică pentru o strategie culturală a județului, la care au participat manageri culturali, artiști și iubitori de cultură, alături de reprezentanți ai autorităților județene și locale.

Două ore pline de energie, idei și încredere, așa poate fi rezumată întâlnirea în cadrul căreia Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a anunțat că sectorul cultural botoșănean este invitat să contribuie la realizarea strategiei și că județul va miza pe cultură ca pe unul dintre motoarele sale principale de dezvoltare.

Întâlnirea a fost moderată de Ștefan Teişanu, director al Centrului Cultural Clujean și președintele al Asociației Nord din Darabani.

Sursa foto: Vocea Botoșani

Citeste mai mult ...

Cultură

Nașterea marelui poet român Mihai Eminescu

Publicat

pe

Aleasă ca Zi a Culturii Naționale, data de 15 ianuarie reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu, care s-a născut în această zi în anul 1850 la Botoșani, în Moldova, copilăria petrecând-o la Ipotești, în casa părintească, într-o totală libertate de mișcare și în contact direct cu natura pe care o va evoca cu nostalgie în poeziile viitoare.

Considerat de cititori și de critica literară drept cea mai importantă personalitate a literaturii române, Mihai Eminescu a fost deosebit de receptiv la romantismul european al secolului al XIX-lea, asimilându-și creația prin capodopere literare în care se observă pasiunea pentru istoria națională, pentru lupta poporului român pentru libertate și pentru păstrarea identității naționale.

Mihai Eminescu a evocat în scrierile sale faptele strălucite ale înaintașilor noștri, descriind momente și personalități marcante ale istoriei naționale și oferind în același timp contemporanilor exemple reale de patriotism, reflectat cel mai bine în următoarea cugetare: „Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci este mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară”.

La data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani a venit pe lume  Mihai, cel de-al șaptelea copil, din cei 11, ai căminarului Gheorghe și Ralucăi Eminovici.

Viitorul mare poet  își va petrece copilăria la Ipoteşti, în casa părintească, iar după ce urmează şcoala normală de la Cernăuţi, face două clase de gimnaziu și este angajat ca funcţionar la diverse instituţii din Botoşani, lucrând mai întâi ca și copist la tribunal şi primărie, iar din anul 1865 preluând postul de custode al bibliotecii profesorului său, Aron Pumnul, de la Liceul German din Cernăuți.

După moartea acestuia, pleacă în Transilvania, la Blaj și Sibiu, unde își va continua studiile liceale, apoi ajunge la București, urmând trupele de teatru Tardini și Vlădicescu. Devine apoi copist și sufleur în trupele lui Iorgu Caragiale și Mihail Pascaly, participând la turnee în întreaga țară, după care ajunge la Teatrul Național din București, unde va fi angajat ca sufleur.

În toamna anului 1869, Eminescu pleacă la Viena, unde până în 1872  va participa la cursurile Facultății de Filosofie, neavând însă dreptul să se prezinte la examene din cauza studiilor incomplete. Tot la Viena audiază și cursuri de filosofie, drept, economie politică, filologie și științe și va face parte din societatea literară „România jună”, unde îl cunoaște pe Ioan Slavici, pe atunci student la Drept, cu care leagă o profundă prietenie.

Primele încercări de poezie ale lui Mihai Eminescu datează din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care o închină memoriei profesorului său. Începe apoi colaborarea la revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, debutul în poezie fiind în nr. 6/1866 al revistei, când directorul acesteia îi va publica prima poezie, „De-aș avea”, poezie semnată pentru întâia oară Mihai Eminescu, numele fiind schimbat la sugestia lui Iosif Vulcan. Această primă poezie a fost urmată de multe altele, dintre care amintim: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Pe lângă plopii fără soț”, „O călărire în zori” și altele.

După apropierea de societatea literară „Junimea”, creațiile sale sunt primite cu mare entuziasm, iar din 1870 începe să colaboreze la revista ieșeană „Convorbiri literare”, unde publică mai întâi poezia „Venere și Madonă”, apoi poemul „Epigonii” și povestea „Făt Frumos din lacrimă”.  Stabilit la Iași, va frecventa ședințele junimiștilor, unde își citește în mod constant lucrările.

Profunzimea și expresia artistică a liricii eminesciene sunt remarcate de criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al „Junimii”, care se va servi de creația noului poet pentru a argumenta definirea „direcției noi” în literatura românească, după perioada pașoptistă.

Între 1872 şi 1874, Eminescu este student la Berlin, societatea „Junimea”  acordându-i o bursă de studii cu condiţia să-şi ia doctoratul în filozofie. Urmează cu regularitate două semestre, dar nu se prezintă la examene și se întoarce în ţară.

Între anii  1874-1877 va ocupa postul de director al Bibliotecii Centrale, apoi profesor suplinitor la Institutul Academic și revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, perioadă în care îl va cunoaște pe Ion Creangă, cu care va lega o mare prietenie. Continuă colaborarea la alte importante reviste și va ajunge la București, unde devine, la sfârșitul lui octombrie 1877, redactor la ziarul „Timpul”. Aici va lucra timp de aproape șapte ani, alături de Ioan Slavici și de Ion Luca Caragiale, cu care avea să alcătuiască un trio critic de temut în presa de atunci, prin articolele de atitudine și de analiză.

În 1880 devine redactor-șef al ziarului „Timpul”, în paginile căruia va publica numeroase articole referitoare la problemele vieții din perioada respectivă. Din această perioadă datează și marile sale creații precum „Scrisorile”, „Luceafărul”, „Împărat și proletar”, „Sara pe deal’’, „O, rămâi”, „Revedere” și multe altele.

Ca o recunoaștere a activității sale publicistice, în 1883 a fost ales membru al Societății Presei Române condusă de Bogdan Petriceicu Hașdeu și tot în acel an va apărea în „Almanahul Societății România Jună” din Viena, poemul „Luceafărul”, reprodus apoi și în paginile „Convorbirilor literare”.

Mihai Eminescu a murit la data de 15 iunie 1889 și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din București, la umbra unui tei, acest loc devenind repede un loc de pelerinaj pentru românii care îl prețuiesc pe „cel mai mare poet al literaturii române”.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Citeste mai mult ...

Cultură

Grete Tartler, câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (video)

Publicat

pe

La împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet național, cel mai important premiu literar din România, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, a fost decernat miercuri, 15 ianuarie 2025, scriitoarei Grete Tartler, traducătoare și diplomată din România, de etnie germană.

Pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția a XXXIV-a au mai fost nominalizați poeții: Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.

În vârstă de 76 de ani, Grete Tartler a tradus numeroşi autori din şi în limba germană, poezie, proză şi filozofie arabă clasică şi persană, precum şi poezie engleză, franceză, italiană, neogreacă, proză daneză, a publicat antologii multilingve de poezie, iar propriile ei scrieri literare au apărut traduse în limbile engleză, suedeză, italiană, turcă şi altele, potrivit botosaniexclusiv.ro

Pe lângă trofeu, Grete Tartler a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani și un premiu în bani în valoare de 40.000 de lei, acordat de Primăria Botoșani, care, totodată, va finanța și publicarea unei antologii din întreaga sa operă poetică.

Decernarea a avut loc în cadrul Galei organizată în sala de spectacole a Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoșani, care s-a încheiat cu un recital Grigore Leșe.

Ceremonia a făcut parte din seria de evenimente organizate de Primăria Municipiului Botoşani, în parteneriat cu Consiliul Local Botoşani și Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoşănene, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România și Teatrului Mihai Eminescu, dedicate celei de-a XXXIV-a ediții a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Sursa foto/video: botosaniexclusiv.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate33 de minute in urma

Alertă! O nouă fraudă de tip „Votează pe Adeline”, folosită de atacatori în mediul online

Atacatorii din mediul online folosesc un nou scenariu de inginerie socială pentru a compromite conturile utilizatorilor români pe platformele de...

Actualitate53 de minute in urma

Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care sunt îngheţate programele de ajutor ale SUA

Preşedintele american Donald Trump a semnat, pe 20 ianuarie, în ziua învestirii sale la Casa Albă, un ordin executiv prin...

Actualitateo oră in urma

Unsprezece persoane reținute într-o săptămână de Poliția Municipiului Botoșani

Început de an în forță pentru Poliția Municipiului Botoșani! În perioada 13-19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani,...

Actualitateo oră in urma

Începutul primei domnii a lui Petru Rareș. De ce nu a mai avut loc bătălia cu turcii, de lângă Botoșani

Pe 20 ianuarie 1527, Petru Rareş urcă pentru prima dată pe tronul Moldovei, domnind până în septembrie 1538. Petru Rareș...

Actualitate11 ore in urma

Donald Trump și-a anunțat prioritățile și direcțiile de acțiune în noul său mandat la Casa Albă

Donald Trump a depus jurământul și este din nou președinte al Statelor Unite ale Americii. Într-un amplu discurs, rostit la...

Actualitate11 ore in urma

Portal funcțional pentru românii din străinătate care doresc să voteze prin corespondență

Cei care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din luna mai prin corespondenţă se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate14 ore in urma

Rezultatele înregistrate la prima simulare județeană a Evaluării Naționale 2025

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele obținute de elevii clasei a VIII-a la prima simulare județeană a examenului de...

Actualitateo zi in urma

Un nou început de săptămână. Proiectul „Luni înot și patinez” continuă la Cornișa Aqua Parc

Luni a devenit ziua preferată a elevilor pentru a se reconecta cu mișcarea, echilibrul și energia pozitivă. Acest proiect nu...

Actualitate2 zile in urma

Minoră căutată de familie, după ce a părăsit domiciliul și nu a mai putut fi contactată

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 15 ani, din municipiul Botoșani, care, în noaptea de 18 spre...

Anunturi2 zile in urma

Cu ce ne mai răsfață Society Restaurant Botoșani

Burrito chilli con carne – Meal of the Day Pentru plasarea comenzilor și rezervări puteți apela la numărul de mobil...

Actualitate2 zile in urma

Atenționarea ISU Botoșani: Detectoarele de fum, monoxid de carbon și de gaz pot salva vieți!

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a...

Actualitate4 zile in urma

De vineri, 17 ianuarie, pot fi achiziționate bilete pentru meciul dintre FC Botoșani și CFR Cluj

Conducerea clubului FC Botoșani va pune în vânzare, de vineri, 17 ianuarie, biletele pentru meciul cu CFR Cluj. Partida se...

Actualitate5 zile in urma

Dosare penale pe numele unor șoferi pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, un autoturism înmatriculat...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate