Cultură
Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Iason şi Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia

Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să creadă în El. De aceea noi, creştinii, Îl întâmpinăm pe Domnul cu ramuri verzi în această zi, ca la o înainte-prăznuire a Învierii Sale din morţi. Despre această sărbătoare grăia Prorocul Zaharia: „Bucură-te, fiica Sionului, iată Împăratul tău vine blând, şezând pe asină şi pe mânz, fiul celei de sub jug” (Zaharia 9, 9). Iar David, în Psalmi, spune despre copii: „Din gura copiilor şi a sugarilor Ţi-ai pregătit laudă” (Psalm 8, 3). Când a intrat Iisus în Ierusalim, spune Sfânta Scriptură, „s-a cutremurat tot Ierusalimul”, deoarece mulţimea, auzind de învierea lui Lazăr din Betania, dorea să-L vadă pe Iisus, însă era aţâţată de arhiereii răzbunători care aveau de gând să-L omoare. El însă ascunzându-Se, S-a făcut nevăzut de la faţa lor, iar când S-a arătat din nou, le grăia în pilde.
Sfântul Iason era din Tars, cetatea de naştere a Sfântului Apostol Pavel, iar Sfântul Sosipatru era din Ahaia Greciei. Ambii erau rude cu marele Apostol Pavel şi ucenici ai săi, precum însuşi o spunea (Romani 16, 21). Iason a fost pus episcop al cetăţii sale, în Tarsul Ciliciei, iar Sosipatru a luat ocârmuirea Bisericii din Iconia. Au mers împreună la propovăduire şi, ajungând în insula Cherchira, au zidit acolo o biserică frumoasă, pe care au pus-o sub ocrotirea spirituală a Sfântului Arhidiacon Ştefan, întâiul Mucenic. Acolo, slujeau lui Dumnezeu, aducând pe mulţi la credinţa creştină. Deci, au fost pârâţi lui Herculin, conducătorul acelei insule, care i-a întemniţat. Cât au stat închişi, Iason şi Sosipatru i-au adus la Hristos pe cei care erau închişi împreună cu ei. Când a venit alt dregător în Cherchira, acela a poruncit ca cei doi sfinţi să fie chinuiţi, dar, rămânând ei nevătămaţi, toţi s-au înspăimântat şi împreună cu dregătorul au crezut în Hristos Iisus. După ce au fost eliberaţi, i-au botezat în numele Sfintei Treimi pe toţi, iar dregătorului i-au pus numele Sebastian. Ajungând la bătrâneţe, Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru s-au mutat în pace la Domnul, în 28 aprilie.
Astăzi îi pomenim şi pe Sfinţii Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia, Dobrogea (†303). Aceştia au trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). Pentru că erau creştini au fost prinşi în satul lor, Ozovia, şi, legaţi cu lanţuri de fier, au fost duşi în Durostorum pentru a fi judecaţi. Pentru că nu s-au închinat idolilor păgâni, ci L-au mărturisit cu mult curaj pe Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind Împăratul cerurilor, au fost dezbrăcaţi de haine şi, întinşi pe pământ, au fost cumplit bătuţi cu toiege. Apoi, au fost întemniţaţi şi, fiind scoşi după o vreme de acolo, au fost duşi în satul lor, Ozovia, unde li s-au tăiat capetele în ziua de 28 aprilie.
Actualitate
Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 de ucenici ai lui

Sfântul Nicon (†251) era din Neapole, bărbat frumos la chip şi ostaş viteaz în războaie, biruind cu suliţa şi cu sabia acolo unde lupta era mai grea. Întorcându-se oarecând încununat de biruinţe dintr-un asemenea război, a spus mamei sale gândul său, că voieşte a se boteza în numele Sfintei Treimi. Şi căuta ca aceasta să-l îndrume pe calea creştinătăţii şi în credinţa acestei învăţături.
Astfel, a călătorit la îndemnul maicii sale spre Constantinopol, iar la Hios, după şapte zile de nevoinţe aspre, s-a întâlnit cu Episcopul Teodosie care l-a botezat. După primirea botezului creştin, fericitul Nicon vieţuia într-o mănăstire din peșteră, învățând dumnezeieștile cărți și la viața monahicească luând aminte. Apoi, s-a îmbrăcat în chipul monahicesc pentru blândețea sa. Unii din frați ziceau că acela este asemenea cu îngerul lui Dumnezeu, văzându-i smerenia și blândețea lui, precum şi postul, înfrânarea şi șederea de toată noaptea fără somn la cântarea de psalmi. Căci era la osteneli răbdător, în dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni aprins, în postiri, în învăţătura şi citirea cărţilor sfinte neasemănat, în rugăciunile de noapte neslăbit și în toate nevoințele monahicești mult râvnitor.
Toată viața lui fiind fără prihană, era tuturor fraților plăcut, precum și Episcopului Teodosie. După trei ani de nevoinţe în mănăstirea lui Teodosie, unde mai vieţuiau încă 190 de călugări, acelaşi episcop l-a hirotonit preot, apoi episcop, dându-i sarcina de îndrumător al celor 190 de monahi.
După moartea Episcopului Teodosie, Sfântul Nicon a plecat cu cei 190 de ucenici în Mitilene, apoi în Italia, şi după ce a îngropat-o pe mama sa, a plecat în Sicilia. Acolo, pe nouă dintre foştii lui ostaşi i-a adus la credinţa creştină, întemeind totodată şi o mănăstire, unde ducea împreună cu cei 199 de călugări viaţă plăcută lui Dumnezeu.
Aflând dregătorul Cvintilian despre Sfântul Nicon şi despre ucenicii săi, i-a adus pe toţi înaintea sa şi, nevrând aceştia să se lepede de Hristos, li s-au tăiat capetele, primind astfel cununile muceniciei.
Sursa foto: Ziarul Lumina
Actualitate
Wenge Bistro Botoșani susține cultura locală prin găzduirea evenimentului „Lumină intermediară”

Wenge Bistro din municipiul Botoșani continuă să fie un spațiu dedicat artei și culturii locale, găzduind pe 20 martie, ora 18.00, spectacolul de poezie și muzică „Lumină intermediară”, susținut de Dan Sociu și Victor Ciobanu. Evenimentul este organizat de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și reprezintă o oportunitate pentru publicul botoșănean de a se bucura de un recital poetic și muzical într-un cadru prietenos.
Această inițiativă face parte dintr-o serie de evenimente culturale pe care Wenge Bistro le susține activ. În luna ianuarie, bistroul a fost gazda festivalului de poezie „Discuția Secretă”, desfășurat în premieră la Botoșani, un eveniment care a reunit unii dintre cei mai apreciați poeți contemporani.
„Ne bucurăm că, de aproape 18 ani, avem ocazia să susținem astfel de inițiative și vom continua să o facem. Botoșani este un oraș al culturii, cu un potențial enorm, pe care vrem să îl scoatem la lumină. Tocmai de aceea, ne place să spunem că Wenge Bistro nu este doar în inima orașului, ci face parte din inima lui”, au transmis administratorii restaurantului.
Prin aceste evenimente, Wenge Bistro își reafirmă angajamentul de a sprijini scena culturală botoșăneană, oferind un spațiu deschis pentru poeți, artiști și iubitorii de artă.
Intrarea la eveniment este liberă.
Despre Wenge Bistro
Wenge Bistro este un loc dedicat celor care apreciază atât gastronomia de calitate, cât și evenimentele culturale. De aproape 18 ani, bistroul a fost gazda unor numeroase inițiative artistice, consolidându-și rolul de hub cultural în Botoșani.
Actualitate
Calendar ortodox: Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Sfinţii 40 de Mucenici au trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324), fiind originari din părţile Capadociei, ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi vrednici în războaie. Erau conduşi de Agricola, om păgân şi rău din fire, şi slujeau în cetatea Sevastia din Armenia.
Aflând Agricola că sunt creştini, i-a obligat să jertfească zeilor, dar căpetenia celor 40, Chirion, s-a împotrivit. Pentru aceasta au fost aruncaţi în temniţă. Toate amăgirile, făgăduinţele şi ameninţările nu i-au clintit în credinţa lor. Deci, venind în Sevastia un mare conducător de oaste, Lisie, acela le-a poruncit din nou să aducă jertfe idolilor, însă, cu aceeaşi nestrămutată credinţă, ostaşii creştini s-au împotrivit.
Înfuriaţi peste fire, căpeteniile au poruncit să fie dezbrăcaţi şi siliţi să intre într-un lac aproape îngheţat, iar pe maluri au pus păzitori ca nimeni să nu fugă. Unul dintre ostaşi, nemaiputând îndura gerul, a primit să aducă jertfă zeilor, dar, ieşind din apa îngheţată şi intrând în baia caldă, a murit îndată.
Atunci s-au arătat patruzeci de cununi strălucitoare peste capetele lor, însă una dintre ele stătea sus în văzduh. Văzând aceasta, temnicerul Aglaie s-a aruncat în lac, mărturisind prin gestul său pe Hristos-Domnul.
Apoi au fost scoşi din apă şi li s-au sfărâmat gleznele cu ciocane grele şi fiind arşi de vii au primit cununa muceniciei. Moaştele lor, câte au scăpat de foc, au fost înmormântate la Sevastia, apoi s-au împărţit în toată lumea creştină.
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu o zi in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)