Actualitate
Admiterea de toamnă în universități pentru programele de licență, master și doctorat
În centrele universitare din țară se organizează, în aceste zile, a doua sesiune de admitere pentru programele de licență, master și doctorat. Cele mai multe locuri disponibile sunt cele nebugetate, iar candidații se pot înscrie și online, arată ziarullumina.ro
De exemplu, la Universitatea din Bucureşti (UB) au fost scoase la concurs peste 6.300 de locuri pentru sesiunea de toamnă a admiterii 2024, 1.731 de locuri fiind pentru programele de studii de licenţă, 4.220 de locuri pentru programele de studii de masterat şi 440 de locuri pentru studiile doctorale.
- Pentru studiile de licenţă, UB oferă candidaţilor interesaţi să studieze la una dintre cele 19 facultăţi, 1.731 de locuri (dintre care 156 la buget); pentru persoanele interesate de studiile de masterat, UB pune la dispoziţie 4.220 de locuri (dintre care 455 la buget), în timp ce şcolile doctorale ale UB scot la concurs 440 de locuri, au transmis reprezentanții UB.
Sesiunea de toamnă a admiterii în anul universitar 2024-2025 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se va desfășura până în 13 septembrie, absolvenții de liceu având la dispoziție 8.190 de locuri.
- Pentru specializările cu frecvență, candidații pot opta pentru 930 de locuri bugetate și alte 6.265 de locuri cu taxă, în timp ce 995 de locuri sunt destinate candidaților care doresc să urmeze cursuri universitare cu frecvență redusă sau la distanță.
„UBB va avea primele specializări în sistem dual, în cadrul cărora studenții vor petrece jumătatea timpului alocat pentru studii la o firmă parteneră, având astfel șansa de a-și începe cariera în domeniul ales chiar din timpul studenției”, potrivit unui comunicat al UBB.
La Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi Iaşi” (TUIASI) anunţă organizarea concursului de admitere pentru 178 de locuri la buget, 394 la taxă şi 145 pentru candidaţii români de pretutindeni.
- TUIASI a înregistrat și un record anul acesta: în sesiunea de admitere din vară au fost ocupate toate locurile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.
Sursa foto: Admitere UAV
Actualitate
În acest sfârșit de săptămână, spectacolul „Domnul Zero” la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani
Sâmbătă, 5 octombrie și duminică, 6 octombrie de la ora 18.00, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, colectivul Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani prezintă spectacolul „Domnul Zero” de Elmer Rice, regia Vlad Cepoi.
- Vlad Cepoi este și cel care a făcut traducerea și adaptarea textului, dar și scenografia și ilustrația muzicală a spectacolului.
Coregrafia spectacolului este realizată de Victoria Bucun.
Din distribuție fac parte: Răzvan Amitroaei, Andreea Moțcu, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Petruț Butuman, Florin Aionițoaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Radu Dragoș, Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Oana-Maria Tudoran, Valentin Popa, Lidia Uja, Ioan Crețescu.
Piesa „Mașina de calcul”, scrisă de Elmer Rice în 1923, investighează teme fundamentale legate de condiția umană, alienare și impactul tehnologiei asupra vieții individuale. Acțiunea se desfășoară în anii ’20 și se axează pe Domnul Zero, un contabil obișnuit, al cărui destin suferă o schimbare dramatică atunci când își pierde slujba de lungă durată din cauza automatizării și introducerii mașinilor de calcul. La distanță de un secol, constatăm că preocupările societății străbunicilor noștri sunt încă surprinzător de actuale în contextul societății contemporane.
Povestea explorează adâncimea relației dintre individ și tehnologie, subliniind impactul alienării asupra vieții personale și conexiunilor umane. Prin adaptarea textului clasic, „Domnul Zero” servește ca oglindă a fricilor și anxietăților pe care le experimentăm astăzi, subliniind caracterul ciclic al preocupărilor umane în fața schimbărilor tehnologice și sociale. Astfel, piesa rămâne un testament al relevanței sale de-a lungul decadelor, provocând publicul să reflecteze asupra propriei sale relații cu tehnologia și schimbările în evoluția societății.
Durata spectacolului: 1h 20 min.
Prețul unui bilet: 36 lei, iar pentru elevi, studenți, pensionari, 18 lei.
Biletele se găsesc la:
- CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel. 0231.510.970 / 0735.779.821,vineri:10.00-18.00 și sâmbătă:12.00-20.00
- Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea, tel. 0722.557.556, de luni până duminică: 10.00-19.00
- On line, la adresa: https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani
Vă așteptăm cu drag la TEATRU!
Actualitate
De Ziua Educației, cu toții ar trebui să ne aducem aminte de cei care ne-au fost dascăli
Ziua Educației, celebrată pe 5 octombrie, marchează recunoașterea importanței educației și a cadrelor didactice. Este o zi dedicată sprijinului profesorilor.
- Data a fost desemnată de UNESCO în 1994 și reprezintă semnarea recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii privind statutul profesorilor.
Data de 5 octombrie marchează în fiecare an Ziua Internațională a profesorului și Ziua Internațională a Educației, zi în care atenția ar trebui să se îndrepte către cei care contribuie la educarea copiilor.
- Educatori, învățători, profesori, diriginți, cu toții sunt sărbătoriți pe 5 octombrie în fiecare an.
În mediul online în această zi apar sute de mesaje de felicitare pentru cadrele didactice, dar de cele mai multe ori cei care sunt amintiți sunt cei care sunt încă în activitate.
Cu toții ar trebui în această zi să ne aducem aminte de cei care ne-au fost dascăli în primi ani de grădiniță, școală sau liceu, chiar dacă anii ne-au dus departe. Oare câți sunt cei care și-i mai amintesc pe cei care i-au învățat să scrie, să citească și i-au ajutat să descopere lumea.
Timpul a trecut și anii ne-au dus pe cei mai mulți departe de locurile în care am pășit pentru prima data într-o unitate de învățământ.
Anii au trecut și peste cei care ne-au fost dascăli, dar cu siguranță în aceste momente de sărbătoare aceștia s-ar bucura să primească un mesaj din partea celor care le-au fost elevi la un moment dat.
Ziua de 5 octombrie este legiferată ca zi liberă pentru elevi, cadre didactice și personalul din învățământ, însă în acest an, Ziua Internaţională a Educației a picat într-o zi de weekend.
Sursa foto: Basilica
Actualitate
Un tânăr a rămas fără permis, după ce polițiștii l-au depistat la volan, cu un comportament suspect
La data de 4 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Ion Pilat din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.
Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism (amphetamine).
- Conducătorul auto a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.
Tânărului aflat la volan i-a fost reținut permisul de conducere, până la emiterea rezultatului analizelor toxicologice, care vor stabili prezența sau absența substanțelor psihoactive în organism, ori până la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, precizează reprezentanții IPJ Botoșani.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)