Actualitate
Zeci de hectare de vegetație, mistuite de un incendiu violent, izbucnit noaptea trecută (foto, video)

Aproximativ 45 de hectare de vegetație uscată, arbuști, deșeuri menajere și vegetale stuf au ars, noaptea trecută, în localitatea Tătărășeni din comuna Havârna.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna, cu patru autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare, arderea fiind întreținută de vânt.
În unele dintre locuri accesul cu autospeciale nu s-a putut realiza din cauza terenului, flăcările fiind stinse de pompieri cu ajutorul lopeților speciale.
Intervenția a durat mai bine de șapte ore.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.
Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Pompierii atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Actualitate
Tânără șoferiță transportată la spital, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de trenul de călători Iași – Dorohoi (foto)

O persoană a fost rănită în urma impactului dintre un tren de călători și un autoturism. Accidentul s-a produs astăzi, la o trecere la nivel cu calea ferată, fără barieră, în localitatea Mășcăteni, comuna Albești. Trenul circula pe ruta Iași – Dorohoi.
La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii Gărzii de Intervenție Trușești și Detașamentului Botoşani, cu o autospecială de stingere cu apă, una de descarcerare, autospeciala de transport personal și victime multiple, două ambulanțe SMURD, printre care și cea de terapie intensivă mobilă SMURD, dar și o ambulanță SAJ.
Aceștia au constatat faptul că șoferița autoturismului, o femeie în vârstă de 27 de ani, era încarcerată. Cu ajutorul accesoriilor specifice, pompierii militari au tăiat caroseria care bloca accesul la victimă. Femeia, conștientă și cooperantă, a fost scoasă din autovehicul. Aceasta a fost preluată de un echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.
Cele 35 de persoane din tren au fost evaluate medical. Un copil, în vârstă de 11 ani, a suferit un atac de panică, fiind preluat de echipajul SMURD, care i-a acordat îngrijiri medicale la fața locului. Celelalte persoane din tren nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pompierii au acționat pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu.
Cazul a rămas în atenția Poliției pentru cercetări.
Actualitate
Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”.
La cei 136 de ani de la trecerea la cele veșnice ale poetului botoșănean, Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, organizează cea de-a XLIX-a ediție a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, în data de 15 iunie 2025, pe insula Lacului cu Nuferi din Ipotești, Botoșani.
Concursul își propune an de an să descopere și să promoveze noi talente poetice și critice și se adresează poeților și criticilor literari care nu au debutat în volum și care nu au depășit vârsta de 40 de ani.
Concursul se desfășoară anual pe trei secțiuni – Carte publicată, Poezie în manuscris și Interpretare critică a operei eminesciene. De menționat că lucrările se trimit juriului în mod anonim, fiecare lucrare de la secțiunile Poezie în manuscris și Interpretare critică a operei eminesciene fiind semnate cu un motto individual.
La această ediție sunt înscrise în concurs 15 grupaje de poezie la secțiunea Poezie în Manuscris și șase volume la secțiunea Carte Publicată:
- Agheorghesei Adrian – Cu mine, cu voi, cu nimeni
- Bejinariu Daniela – New Era Eva
- Dinică Maria Antonia – Dacă nu ne-am fi născut, nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat!
- Golomoz Aura – Umbre fertile de taur
- Mălureanu Alexandra Roxana – Moartea ca a doua șansă
- Pătrăucean Constantin Andrei – Când tata se va întoarce
„În data de 15 iunie 2024, la ora 16, pe insula Lacului cu Nuferi din Ipotești, Botoșani vă invităm la o întâlnire cu și despre poezie, în care vom afla care sunt laureații acestei ediții, vom lansa noul număr al antologiei de poezie „Porni Luceafărul…”, care conține lucrările câștigătorilor din 2024, îi vom avea invitați pe Nicolae Corlat, Florentina Toniță și Cezar Florin Ciobîcă și vom asculta recitalurile artiștilor botoșăneni: Ilinca Grumeza, Ioana Ciobanu, Teodor Felicanu, Măriuca Stan Muraru și Robert Condraschi”, a transmis Iustina Irimia-Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
Sursa foto: Timpul Credinței
Actualitate
Măsuri de prevenire a înecului! Ce recomandă pompierii cetățenilor atunci când merg la scăldat

Opt persoane și-au pierdut viața, în ultimii ani, în timp ce se aflau la scăldat sau pescuit. Râul Prut este locul unde s-au produs cele mai multe dintre tragedii.
Vara îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important să aleagă doar locurile special amenajate. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare.
De cele mai multe ori, tragediile la scăldat se produc, fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.
Din acest motiv, reprezentanții ISU Botoșani recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:
- frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
- evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
- evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
- nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
- nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
- nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
- nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
- echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Băiețel de 4 ani, rănit într-un accident produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Restricționarea traficului rutier pe mai multe artere din Botoșani în contextul desfășurării Maratonului Nordului (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un copil de 3 ani, care s-a pierdut de părinți, a fost găsit de un polițist în parcul Mihai Eminescu din Botoșani (foto)
-
Botoșanicu 21 de ore in urma
Maratonul Nordului, eveniment sportiv ce va avea loc în municipiul Botoșani în acest weekend (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Anunț APIA Botoșani: Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Microbuz plin cu „surprize”: țigări și alcool, confiscate de polițiștii de frontieră la intrarea în țară
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate