Actualitate
Importanţa calciului şi a altor micronutrienţi în alimentaţia zilnică
Unul dintre cele mai importante microelemente din organismul uman este calciul. Rolurile sale sunt multiple, fiind esențial pentru structura și rezistența oaselor, contracția musculară, coagularea sângelui și medierea răspunsului celular la acțiunea unor hormoni, arată ziarullumina.ro
Spre exemplu, bila și sucul pancreatic sunt eliberate în duoden în vederea digestiei hranei ca urmare a răspunsului celular mediat de calciu la acțiunea colecistokininei intestinale. Contracția musculară este un eveniment ce constă în alunecarea componentelor fibrelor musculare unele pe lângă altele, în urma eliberării anumitor zone specifice cu ajutorul calciului.
Un alt rol important al calciului este acela de a menține pH-ul sângelui la o valoare neutră spre ușor bazică (alcalină): 7,35-7,45. Cam 99% din calciul existent în corp este depozitat în oase, sub forma compusului numit hidroxiapatită. Acest procent este asigurat de acțiunea a trei hormoni care reglează transportul calciului de la intestin și rinichi la os.
Primul este parathormonul (PTH) produs de glandele paratiroide, vitamina D3 și calcitonina (produsă de tiroidă). Pe scurt, parathormonul determină creșterea nivelului de calciu în sânge prin creșterea resorbției la nivelul rinichilor, stimularea secreției de vitamina D3 și eliberarea calciului din oase. Pe lângă acțiunea asupra calciului, PTH reglează și nivelul de fosfor, un mineral esențial în structura ADN-ului, oaselor și dinților. Ca și calciul, este implicat în buna funcționare a mușchilor și nervilor, dar joacă și un rol-cheie în înmulțirea celulară și, prin urmare, în reproducere.
Al doilea hormon implicat în reglarea nivelului de calciu este calcitonina produsă de tiroidă, care, spre deosebire de parathormon, determină scăderea nivelului de calciu prin creșterea excreției acestuia în urină, inhibarea absorbției intestinale a calciului din alimente și stimularea preluării calciului de către țesutul osos.
Cel de-al treilea hormon este în strânsă legătură cu vitamina D, a cărei activare la nivel renal este reglată tot de PTH. În urma activării, vitamina D stimulează absorbția calciului din alimente la nivelul intestinului subțire.
Deși multă vreme s-a crezut că sarea alimentară crește excreția calciului în urină, fiind astfel considerată un factor de risc pentru osteoporoză, totuși pierderile acestea pot fi contrabalansate de un aport optim de calciu din alimentație. Riscul de osteoporoză este mai mare în cazul consumului de zahăr și proteine animale, deoarece acestea cresc inflamația, secreția de insulină și eliberarea calciului din oase pentru reglarea pH-ului sângelui.
Osteoporoza constituie o problemă de sănătate majoră pentru persoanele vârstnice, iar fracturile corelate cu osteoporoza pot duce la dizabilități permanente. Caracteristica principală a osteoporozei constă în reducerea densității minerale a osului, calciul fiind principalul constituent.
Pe lângă factorii de risc pe care stilul de viață nu îi poate influența – vârsta, sexul, genetica, etnia, există și o componentă comportamentală. Timpul îndelungat petrecut în interior, aportul scăzut de calciu din dietă și carența de vitamina D sunt cei mai importanți factori de risc ce țin de stilul de viață.
Literatura de specialitate scoate în evidență faptul că deficitele nutriționale cauzate atât de subnutriție, cât și de supraconsum, în special la vârsta copilăriei și adolescenței, sunt un factor de risc important. Acestea se datorează în primul rând cantităților crescute de zahăr consumat. Una dintre principalele surse de zahăr din dieta omului modern este reprezentată de băuturile răcoritoare. Acestea sunt lipsite de nutrienți importanți, având însă un conținut crescut de zahăr, a cărui rată de absorbție în sânge este foarte mare. Pentru că aportul de zahăr determină eliminarea din organism a calciului, magneziului și potasiului, este necesar consumul de alimente potrivite care să refacă nivelurile acestor micronutrienți: iaurt, nuci și semințe, fasole, linte, legume verzi, fructe, cartofi ș.a.
Un alt mecanism prin care zahărul duce la scăderea nivelului de calciu este cel de inhibare a procesului de activare a vitaminei D în rinichi. Astfel, o cantitate mai mică de vitamina D în formă activă va face ca și calciul din alimente să fie absorbit mai puțin. Mai mult, s-a observat faptul că zahărul reduce eficiența procesului de formare a dentinei și mineralizarea dinților.
Deși paratiroidele lucrează eficient în asigurarea unui nivel optim de calciu în sânge, lucrul acesta se face pe seama depozitelor din oase, dacă alimentația nu este una potrivită. Acest lucru înseamnă că dieta zilnică trebuie să furnizeze cantități optime de calciu, fosfor, magneziu, proteine vegetale, vitaminele D și K (aceasta fiind implicată în sinteza a două proteine din matricea osoasă), dar și carotenoide, bor, cupru, mangal, seleniu, zinc și fitoestrogeni.
În afară de lactate, cele mai bune surse de calciu sunt tofu, sardinele cu oase, spanacul, kale, varza, broccoli, migdalele, semințele de mac, de chia, de susan, smochinele, fasolea, rubarba, edamamele. Dintre acestea, edamamele, susanul, tofu, fasolea, smochinele, broccoli, varza sunt și surse de fitoestrogeni, mai arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Farmacia Catena
Actualitate
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă
Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.
Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.
Pentru a preveni astfel de incendii, pompierii reamintesc faptul că trebuie respectate anumite măsuri:
- amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
- în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;
- nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
- nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
- nu așezați patul lângă sobă;
- nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
- nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
- depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Sursa foto: Realitatea.NET
Actualitate
Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de brazi de Crăciun
Romsilva scoate la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun, potrivit regiei. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt molizi sau alte specii.
Preţurile la achiziţia directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare pornesc de la 15 lei pentru un molid de până în 1,3 m şi ajung la 35 de lei pentru un brad între 2 şi 3 m înălțime.
„Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltaţi din suprafeţele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare. Direcţiile şi ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului”, se arată în comunicatul Romsilva.
Potrivit reprezentanților Romsilva, regia administrează circa 3,13 milioane hectare de păduri, proprietatea publică a statului, reprezentând aproximativ 48% din pădurile ţării, şi asigură, totodată, servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Instituţia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă cumulată de peste 850.000 de hectare, precum şi 12 herghelii de stat.
Sursa foto: ZCH.ro
Actualitate
Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile
Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în urma unui mandat emis de magistrații Tribunalului Botoșani.
Acesta este acuzat de omor, tentativă de omor calificat și violare de domiciliu.
Incidentul a fost sesizat joi, când polițiștii din Darabani au primit o alertă privind agresarea unei femei de 92 de ani din localitate. Victima, care a suferit leziuni la nivelul capului, s-a prezentat la o unitate medicală pentru îngrijiri.
În urma investigațiilor inițiate pentru infracțiunea de tentativă de omor, anchetatorii au descins la domiciliul principalului suspect, din orașul Darabani, unde au descoperit trupul unei femei decedate, confirmându-se suspiciunile privind implicarea acestuia în faptele grave. În scurt timp, bărbatul a devenit suspect de omor și a fost arestat.
Magistrații Tribunalului Botoșani au admis propunerea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și au dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat și omor.
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani formulată în dosarul nr. 296/142/P/2024. În baza art. 202 alin. 1 i 3 Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 32 alineatul 1 raportat la articolul 188 alineatul 1 și 2, 189 alineatul 1 litera e, alineatul 2 din Codul Penal, persoană vătămată CV și omor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 188 alineatul 1 din Codul Penal, victimă CA toate cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 06.12.2024, până la data de 04.01.2025, inclusiv.
În baza art. 230 alin. 1 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu – avocat Codru Olivian, în sumă de 360 lei se va achita Baroului Botoșani din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare pentru inculpat și pentru procuror. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 06.12.2024, ora 18.33.”
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Actualitatecu o zi in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore