Actualitate
Valeriu Iftime: dacă oltenii ne vor bate, atunci suntem aproape cu un picior și jumătate în Liga a doua
Astăzi, de la 13.30, FC Botoşani va primi vizita celor de la FCU Craiova, într-un meci din etapa a patra a play-out-ului.
Valeriu Iftime a declarat pentru ProSport că FC Botoșani are doar varianta victoriei în partida cu FCU Craiova. Acesta a vorbit despre importanța jocului pentru echipa sa și este convins sută la sută că doar victoria este cea pe care jucătorii săi trebuie să o ia în calcul.
„Vă dați seama că toți avem mari emoții înainte de meciul cu FCU, cu toate că moralul nostru s-a mai refăcut după înfrângerea de la Arad după ce Poli Iași – FCU s-a terminat la egalitate, iar Oțelul a învins Dinamo la ultima fază”, a precizat finanțatorul clubului din Botoșani.
Întrebat ulterior de către ProSport și despre meciul FC Botoșani – FCU Craiova, dar și dacă se teme de Juan Bauza, în cazul în care decarul argentinian va juca împotriva moldovenilor, Valeriu Iftime a declarat:
„Pentru noi lucrurile sunt foarte clare, iar victoria este cuvântul de ordine în vestiarul nostru pentru acest meci. Dacă oltenii ne vor bate, atunci putem să spunem că suntem aproape cu un picior și jumătate în Liga 2. Noi mai avem de jucat trei meciuri acasă. Le vom întâlni pe FCU Craiova, Dinamo și FC Voluntari și trebuie să câștigăm obligatoriu toate cele trei meciuri de acasă și să învingem măcar într-un meci din deplasare.
Am încredere în antrenorul meu Bogdan Andone și în băieții noștri că vor face totul pe teren pentru victorie. Nu mai avem deloc nici probleme de lot. Vor reveni Miron și Kaprof.
Într-un astfel de meci trebuie să intri și să joci ca Bourceanu. De tipul ăsta de jucători avem nevoie eu și Adrian Mititelu în astfel de meciuri aproape decisive. Avem nevoie de jucătorii care bagă capul în gheată, așa cum se spune în fotbal. Pentru salvarea de la retrogradare trebuie să lupți cu inima și din tot sufletul tău. Trebuie să joci și într-un picior și chiar până la sacrificiul suprem cu toate durerile pe care le ai”, a mai declarat Valeriu Iftime.
De cealaltă parte, Eugen Trică, antrenorul celor de la FCU Craiova, a recunoscut că are mari emoţii în privinţa salvării de la retrogradare, dar este convins că elevii săi vor da totul pentru a câştiga meciul cu FC Botoşani.
„Normal că îmi e teamă de retrogradare! Mai ales când mă uit în clasament, echipele sunt foarte strânse, punctele la fel. Nu trebuie să facem niciun pas greşit. Trebuie să fim concentraţi până la capăt. Trebuie să facem tot posibilul să câştigăm la Botoşani. Victoria dă încredere. Băieţii au înţeles de la început mesajul meu. Atitudinea e foarte bună, atmosfera la echipă la fel. Vin cu zâmbetul pe buze la antrenamente, ceea ce mă bucură foarte mult.
FC Botoşani este o echipă bună care nu-şi merită poziţia din clasament. Are jucători buni, mă refer la cei din bandă Ofosu şi Florescu, şi la atacantul Lopez. În apărare sunt jucători cu experienţă, Şeroni, Ţigănaşu, Romario Benzar.
Trebuie să avem mare grijă. Urmează şase meciuri crâncene, de luptă. Cel care va pune piciorul mai tare la minge va câştiga”, a declarat Eugen Trică la conferinţa de presă premergătoare meciului cu Botoşani.
Înainte de startul meciului de la Botoşani, echipa FCU Craiova ocupă locul 8 în play-out, cu 17 puncte adunate. De cealaltă parte, moldovenii de la FC Botoșani sunt pe ultimul loc, cu 14 puncte.
Sursa foto: Prosport
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure