Actualitate
Tronsonul Pașcani – Suceava din autostrada A7, care va traversa și o porțiune din județul Botoșani, primul pe ordinea de zi a Consiliului Tehnico – Economic din cadrul CNAIR
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că tronsonul de autostradă A7 Pașcani – Suceava este primul pe ordinea de zi a Consiliului Tehnico – Economic (CTE) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care va avea loc vineri, 16 februarie, potrivit obiectivdesuceava.ro
Gheorghe Flutur susține că această decizie reprezintă intrarea în linie dreaptă a procedurilor de licitație pentru proiectarea și execuția autostrăzii așteptată de atâta timp.
”Această aprobare o așteptăm și eu și sucevenii ca aerul. Asta înseamnă intrarea în linie dreaptă pentru procedurile de licitație pentru proiectarea și execuția a 61,97 km de autostradă care pornește din nord-vestul municipiului Pașcani, trece pe la Tătăruși, pe la Tudora, Dolhasca, Liteni, Dumbrăveni, Salcea, Suceava. Acest tronson de autostradă are 12,37 km pe raza județului Iași, 6,3 pe raza județului Botoșani și 43,17 km pe raza județului Suceava. Sunt prevăzute 5 noduri rutiere, la Tătăruși-Heci, la Dolhasca, la Roșcani, la Dumbrăveni și la Salcea. Sunt prevăzute 23 de viaducte, 37 de pasaje, 12 poduri, două seturi de parcări perechi de scurtă durată, două seturi de parcări pentru spații de serviciu, două centre de întreținere și coordonare”, a declarat Gheorghe Flutur.
”Salutăm implicarea firmelor de proiectare, dar și a CNAIR și a Ministerului Transporturilor și acest lucru mă face optimist încă o dată că Suceava în următorii ani va avea autostradă. La aproximativ 2 luni distanță de acest proiect este și următorul proiect pe A7 Suceava – Siret. Așadar în prima parte a anului 2024 sunt convins că ambele loturi vor fi pregătite pentru licitația de proiectare și execuție”, a afirmat președintele Consiliului Județean Suceava.
Potrivit acestuia, Consiliul Județean Suceava a avut o colaborare ”excepțională” cu toți factorii responsabili, urmând ca și în continuare să fie menținute legăturile strânse între autoritățile județene și cele centrale, pentru ca acest proiect mult așteptat să prindă contur, așa cum începe să prindă contur în zona Vrancea și Bacău.
”Sperăm ca în câțiva ani să parcurgem distanță Suceava București în 4-5 ore pe autostrada modernă”, a mai afirmat Gheorghe Flutur.
Valoarea totală a proiectului este de 7,78 miliarde de lei, aproximativ 1,56 miliarde de euro, proiectul fiind finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional de Transport.
Sursa foto: Evenimentul Zilei
Actualitate
Dependența de ecrane, combătută printr-o campanie derulată de Institutul de Sănătate Publică
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2025, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”.
Campania, care se derulează la nivel național, are sloganul „Mai multă viaţă, mai puţine ecrane!” și se adresează în special copiilor, adolescenţilor şi părinţilor lor, dar şi populaţiei generale, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra acestei dependențe, de a încuraja un stil de viaţă sănătos și de a contribui, astfel, la reducerea apariției unor tulburări mintale sau de comportament.
„Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe, precum drogurile şi alcoolul, şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe”, afirmă specialiştii INSP, citați de ziarullumina.ro
Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală din octombrie 2023, 46% dintre respondenţi s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o problemă emoţională sau psihosocială (depresie sau anxietate), iar 89% considerau că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă precum cea a sănătăţii fizice.
- Cel mai frecvent diagnosticate boli ale sănătăţii mintale includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.
Totodată, Tabloul Sănătăţii Mintale în România din anul 2023, un raport al Consiliului Economic şi Social, evidențiază faptul că afecțiunile mintale cel mai des întâlnite la adulţi sunt tulburările de anxietate și depresia.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs marți după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe DJ 293, în localitatea Mileanca, au fost implicate două autoturisme.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna.
Pompierii militari și voluntari au constatat faptul că ambele autoturisme erau în șanț, iar unul dintre conducătorii auto era încarcerat. Aceștia au acționat rapid pentru scoaterea bărbatului din mașina avariată. Victima era conștientă și a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Actualitate
Agent economic sancționat de polițiști pentru evaziune fiscală
În data de 13 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE), au acționat pe raza municipiului Botoșani, pe linia prevenirii și combaterii actelor de evaziune fiscală.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, la un operator economic de pe raza municipiului Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu emite bonuri fiscale pentru produsele comercializate către consumatori, acesta fiind sancționat cu amendă contravențională de 15.000 de lei, totodată fiind dispusă și suspendarea activității la unitatea de vânzare a bunurilor, pentru o perioadă de 15 zile.
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cum ar putea arăta noul monovolum de la Dacia (foto)