Sănătate
Studenţii Universităţii de Medicină din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume
O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost creată de studenţi români şi va fi prezentată peste două zile în finala unei competiţii mondiale de profil din Japonia, potrivit romania-actualitati.ro
Cei 38 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume, dar şi una pentru adulţi, parametrii celor două putând fi monitorizaţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.
Cele două dispozitive sunt din materiale compozite superioare pe bază de titan, care îi asigură inimii artificiale o durată de funcţionare de peste 90 de ani.
Potrivit Radio România Iaşi, coordonatorul lotului, Alexandru Pleşoianu, a declarat că inima artificială pentru bebeluşi prezentată în Japonia este adaptată în întregime corpurilor micuţe.
Alexandru Pleșoianu: „Vom merge cu trei inimi artificiale; vom merge cu inima pe care am dezvoltat-o anul trecut, și pentru care am primit premiul pentru cel mai avansat design, și două inimi noi, deci un progres față de anul trecut, am miniaturizat inima artificială, și, pe lângă inima miniaturizată pentru adult, vom veni și cu o inimă pediatrică, cea mai mică inimă artificială din lume, probabil. În primul rând, sunt niște diferențe de dimensiuni, în corpul unui nou-născut, de exemplu, nu poate încăpea niciun dispozitiv dezvoltat până acum, și, prin aceasta, inima pentru copil este mult mai mică, de dimensiunea unei nuci, să spunem, și este o diferență și de funcționare. Debitul cardiac realizat de inima pentru adult e proiectată la 7,5 litri pe minut, dar ea poate ajunge la 20 de litri pe minut, iar cea pentru copil este proiectată să asigure un debit de doi litri pe minut, dar poate ajunge până la cinci litri”.
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate în Uniunea Europeană, iar România are o rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană, arată romania-actualitati.ro
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Actualitate
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
Consumul de alimente la ore târzii a fost asociat cu un metabolism mai lent și o tendință a organismului de a stoca grăsimile.
Cercetătorii spanioli și americani, autori ai unui studiu publicat recent în revista Nutrition & Diabetes, au analizat efectele alimentației asupra sănătății nu doar din perspectiva valorii calorice a meselor, ci și a orelor la care mâncăm, arată ziarullumina.ro
Ritmul circadian, așa-numitul ceas intern al organismului care reglează ciclurile de somn și stările de veghe, influențează metabolismul, în sensul că organismul metabolizează mai greu glucoza în timpul nopții, din cauza secreției mai scăzute de insulină. Astfel, mesele târzii sunt asociate cu o toleranță mai scăzută la glucoză, independent de greutatea corporală, de masa de grăsimi din organism, de aportul caloric și de dieta recomandată în prediabet sau diabet de tip 2 cu debut precoce, au concluzionat autorii studiului.
Pentru a preveni apariția unor disfuncții metabolice, ei recomandă ca cea mai mare parte din aportul zilnic de calorii să o consumăm până la ora 17.00 și, bineînțeles, să optăm pentru alimente mai puțin procesate și bogate în nutrienți.
Consumul după această oră a mai mult de 45% din aportul zilnic de calorii afectează negativ capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei, crescând astfel semnificativ riscul de diabet, spun autorii studiului.
Concluziile lor aduc astfel argumente în plus în favoarea dietelor de tip intermitent, care recomandă consumul de alimente doar până la orele serii.
Sursa foto: Playtech
Actualitate
iMedico, aplicația care înlesnește accesul pacienților la medicamente (foto)
Aplicația mobilă iMedico, concepută pentru a simplifica accesul pacienților la medicamente, a fost lansată de Asociaţia Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi două lanţuri de farmacii.
Această aplicație vine în sprijinul pacienților care adesea „luptă mai mult cu sistemul decât cu boala”, precizează Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), citat de puterea.ro
„Lansăm o platformă pentru pacienţii pe care îi reprezentăm, o platformă medicală numită iMedico, dar plecăm cu primii paşi în aprovizionarea cu medicamente a pacienţilor noştri, deoarece se ştie că în ultima vreme pacienţii au devenit maratonişti, alergând la toate farmaciile pentru a-şi procura medicamentele vitale. Ne-am săturat de acest aspect, chiar pacientul luptă mai mult cu sistemul decât cu boala şi atunci ne-am gândit să venim în ajutorul pacienţilor noştri cu această aplicaţie care ne va uşura cumva viaţa, calitatea vieţii prin depistarea cât mai rapidă a medicamentelor necesare”, a declarat preşedintele FABC
Prin această aplicație, pacienții pot afla în timp real dacă medicamentul de care au nevoie este disponibil în farmaciile din apropiere.
Astfel, utilizând coordonatele GPS, aplicaţia trimite întrebarea referitoare la disponibilitatea unui produs către farmaciile aflate într-o rază de până la 10 km de locaţia pacientului. Farmaciile pot răspunde rapid cu „Da” sau „Nu”, oferind răspunsuri precise privind disponibilitatea medicamentului căutat şi realizarea unei conexiuni directe între utilizator şi farmacie, arată puterea.ro
Conform comunicatului transmis de ABC, aplicația este disponibilă deocamdată doar pentru telefoanele cu sistem de operare Android, urmând să fie dezvoltată ulterior și o variantă pentru telefoanele cu sistem de operare IOS.
Aplicaţia cuprinde şi alte funcţionalităţi conexe: asistent virtual, buzunarul cu documente digitale. De asemenea, are acces la call center, iar în cazul în care farmaciile din proximitate nu au un anumit produs, navigatorii ABC pot extinde căutarea. La call center, pacientul poate sesiza inclusiv lipsa medicamentelor care sunt incluse în programele naţionale de sănătate.
Sursa foto: GSNews.ro
Actualitate
Recomandare nouă de tratament în crizele de astm, făcută de cercetătorii britanici
Cercetătorii de la King’s College din Londra au anunțat prima variantă nouă de tratament din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm, și anume administrarea unei injecții cu benralizumab, arată ziarullumina.ro
Cercetătorii au constatat, în urma unui studiu la care face referire BBC, că administrarea injecției cu benralizumab, utilizată deja în cele mai grave forme de astm bronșic, scade semnificativ riscul de deces sau necesitatea spitalizării în cazul crizelor de astm, diminuându-se acțiunea sistemului imunitar, care în multe cazuri poate agrava starea pacientului.
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Momentul de culturăcu 2 zile in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii