ȘTIRI DIN:
Data: 14/01/2025

Actualitate

Semnificația zilei de 8 martie. Ce reprezintă și ce flori se oferă de Ziua Femeii (foto)

Publicat

pe

8 Martie marchează Ziua Internațională a Femeii, un prilej pentru a sărbători progresele economice, politice și sociale ale femeilor. Este un moment în care întreg globul își demonstrează recunoștința și aprecierea pentru cele mai dragi ființe, conform magnolia.ro

Semnificația zilei de 8 martie

Pentru români, 8 martie este o zi cu dublă semnificație, sărbătorind atât Ziua Internațională a Femeii, cât și Ziua Națională a Mamei. Din perspectivă globală, este un moment de recunoaștere a realizărilor sociale, economice, culturale și politice ale femeilor, dar și un prilej de conștientizare a progreselor în atingerea egalității de gen.

În întreaga lume, de 8 Martie, bărbații sărbătoresc femeile importante din viața lor, dăruind cadouri și flori mamelor, soțiilor, prietenelor, surorilor etc. În România, unde Ziua Femeii și Ziua Mamei coincid, copiii dăruiesc mici cadouri mamelor și bunicilor, mai arată magnolia.ro

Această zi are și o semnificație culturală întrucât au loc mii de evenimente în întreaga lume, precum spectacole teatrale, parade de modă, evenimente de networking sau baluri pentru femei.

Ziua Internațională a Femeii a luat naștere din mișcările muncitorești la începutul secolului al XX-lea în America de Nord și în toată Europa și s-a sărbătorit, pentru prima dată, pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Organizația Națiunilor Unite a recunoscut anul 1975 drept Anul Internațional al Femeii și a început să sărbătorească 8 martie drept Ziua Internațională a Femeii.

Ce flori se oferă de Ziua Femeii

Ziua Femeii este un prilej de a ne demonstra aprecierea și recunoștința față de cele mai dragi ființe din viața ta. De secole, florile reușesc să transmită cele mai frumoase și profunde mesaje.

Lalele

Datorită istoriei bogate, a eleganței aparte, dar și a semnificațiilor profunde, laleaua a fost declarată floarea anului 2023. În funcție de culoare, lalelele pot transmite un mesaj diferit. De exemplu, laleaua roșie este simbolul iubirii și se potrivește în buchetele pentru soție sau iubită. Laleaua albă spune cel mai frumos Mulțumesc, fiind ideală de dăruit mamei. Laleaua galbenă semnifică prietenia, iar buchetele cu lalele roz sunt cadoul perfect pentru soră sau fiică.

Zambile

Primăvara este de neconceput fără parfumul unic al zambilelor. Forma inedită, culorile vesele și parfumul intens fac din această floare de primăvară cadoul ideal pentru Ziua Femeii. Zambilele transmit bucurie, recunoștință, iubire.

Narcise

În nuanțe vesele, narcisele emană bucurie și reușesc să umple casele oamenilor de energie pozitivă și parfum. Acestea sunt unele dintre florile ce vestesc venirea primăverii și simbolizează speranța, noile începuturi și norocul. Un buchet de narcise va aduce instant fericirea, fiind un cadou potrivit pentru mame, soții sau bunici.

Frezii

Freziile aduc parfumul primăverii în orice încăpere. Floarea prieteniei și a încrederii, frezia este o alegere inspirată pentru cadoul de Ziua Femeii. De asemenea, freziile sunt un simbol pentru loialitate, bucurie și apreciere.

Iriși

Un buchet de iriși este un simbol al înțelepciunii, al încrederii și speranței, fiind cadoul perfect pentru bunica ta sau mama ta. Această floare le va transmite femeilor speciale din viața ta că le admiri și sunt un model drept de urmat.

Fiecare dintre noi are o mamă, iubită, soră, soție, bunică, fiică sau o prietenă, care ne face viața mai bună. Pe 8 Martie, avem ocazia de a le sărbători și de a le mulțumi.

La mulți ani femeilor și mamelor de pretutindeni!

Sursa foto: Magnolia.ro

Lasa un comentariu

Actualitate

Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)

Publicat

pe

Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.

Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:

  • Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
  • Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
  • Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.

Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul  „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Citeste mai mult ...

Actualitate

Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național

Publicat

pe

Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o îngrijesc și o dăruiesc mai departe.

Tocmai de aceea, astăzi, de Ziua Culturii Naționale, trebuie să-i omagiem pe „zidarii nevăzuți” ai memoriei naționale, păstrători ai spiritului național:

  • Bibliotecarii care ocrotesc cuvântul scris;
  • Muzeografii care pun în lumină vestigii ale trecutului;
  • Arhiviștii care păstrează memoria documentelor;
  • Restauratorii care dau viață obiectelor uitate;
  • Curatorii care conturează povestea artei;
  • Tuturor celor care, prin dăruirea lor, dau sens noțiunii de patrimoniu;
  • Cercetătorii care scot la iveală fragmente din alte timpuri;
  • Arheologii care sapă cu răbdare în adâncurile pământului pentru vestigii;
  • Dascălii care insuflă dragostea pentru frumos.

Să nu uităm nici pe cei care, prin meșteșuguri căpătate din vechime, duc mai departe arta populară. Prin munca acestora valorile devin vii, iar simbolurile, veșnic actuale.

Pe umerii acestora stă întreaga punte dintre trecut și viitor. Prin efortul lor, cultura devine o resursă vie, care hrănește rădăcinile României. Prin ei, cultura rămâne un izvor nesecat, nu o relicvă destinată uitării.

Să prețuiești cultura înseamnă să cinstești mâinile care o compun, mințile care o gândesc și inimile care o păstrează.

Să-i onorăm pe toți acești neobosiți conservatori ai spiritului național!

Sursa text/foto: facebook/ Andrei Mihai Drăgulin, fondatorul „Academiei de Cultură”

Citeste mai mult ...

Actualitate

Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale

Publicat

pe

Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale artelor și culturii autohtone.

Astfel, publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare.

Potrivit icr.ro, între evenimentele care vor avea loc se evidențiază:

  • expoziția de fotografie „Atlasul frumu­seții” și „Săptămâna Culturii Române” organizate de ICR Madrid, în perioada 13 ianuarie – 27 februarie 2025;
  • conferința „Difuzarea poeziei românești în Franța – Eminescu, Blandiana, Blaga” organizată de ICR Paris, în 15 ianuarie 2025;
  • conferinţa „Basmele lui Mihai Eminescu” organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, în 15 ianuarie 2025, la Universitatea din Padova;
  • expoziția „35 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi” organizată de ICR Budapesta, în perioada 15 ianuarie – 28 februarie 2025, la filiala din Seghedin.

Evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii se vor desfășura și la Chișinău, Beijing, New York, Roma, Lisabona, Tel Aviv, Tokyo, Bruxelles, Viena, Varşovia, Roma, Stockholm, Istanbul, Berlin, potrivit ziarullumina.ro

Sursa foto: Euronews

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate4 minute in urma

Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)

Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai...

Actualitate27 de minute in urma

Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național

Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o...

Actualitate46 de minute in urma

Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale

Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni...

Actualitate59 de minute in urma

Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului

Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare...

Actualitateo oră in urma

Dependența de ecrane, combătută printr-o campanie a Institutului de Sănătate Publică

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2025, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei...

Actualitateo oră in urma

Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate2 ore in urma

Agent economic sancționat de polițiști pentru evaziune fiscală

În data de 13 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice (SICE), au acționat pe raza...

Actualitate2 ore in urma

Bărbat reținut de polițiști, după ce a pătruns în curtea unei persoane și a furat o bicicletă

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de...

Actualitate2 ore in urma

Discuții între conducerea IPJ Botoșani și sindicatele polițiștilor, înainte de protestul de mâine

Marți, 14 ianuarie 2025, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul...

Actualitate3 ore in urma

Ofertă de nerefuzat de la Society Restaurant Botoșani

Platou miniburgeri sau pizza gigant? Nici nu mai contează ce alegeți, întrucât începând de astăzi 14 Ianuarie până pe 17...

Actualitate3 zile in urma

O oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc din municipiul Botoșani

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți! În această după-amiază, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în...

Actualitate4 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier, fiind sub influența alcoolului

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani,...

Actualitate4 zile in urma

Controale la agenții economici din zona unităților școlare. Nici elevii chiulangii nu au scăpat (foto)

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate