Actualitate
Romario Benzar trage un semnal de alarmă cu privire la unii fotbaliști străini, care au intrări necontrolate (foto)
După accidentarea suferită din partea lui Hakim Abdallah, fundașul echipei FC Botoșani, Romario Benzar, nu are voie să se apropie de teren cel puțin 10 zile.
Prima reacție a lui Romario Benzar după intrarea lui Hakim Abdallah: „Dacă le-a fost permis la meciul cu Poli Iași, când l-au nenorocit pe copilul ăla, atunci pot să intre cum vor ei. Ca la sat, la Liga 5. Și ăia se protejează între ei”, a declarat fundașul echipei FC Botoșani pentru prosport.ro
Finalul primei reprize din meciul FC Botoșani – Dinamo (2-1), disputat marți seara (23 aprilie 2024, n.r.), a produs, din nou, momente de panică. Un duel în jumătatea gazdelor s-a soldat cu o nouă accidentare gravă, după ce, cu Poli Iași, Josue Homawoo l-a trimis pe Luca Mihai la spital după o intrare necontrolată. De această dată, Hakim Abdallah a fost cel implicat. Atacantul din Madagascar al „câinilor” a intrat cu talpa sus și l-a lovit în cap, cu crampoanele, pe Romario Benzar, arată prosport.ro
Găman, centralul partidei, a așteptat ca fotbalistul Botoșaniului să primească îngrijirile medicale și, după ce a văzut urmările contactului, l-a eliminat pe elevul lui Zeljko Kopic, în timp ce Benzar a ajuns la spital.
Încă afectat de intrarea lui Abdallah, fotbalistul în vârstă de 32 de ani nu l-a menajat pe malgaș. Romario Benzar spune că până miercuri, 24 aprilie 2024, acesta nu și-a prezentat nici măcar scuzele.
„Am o gaură și o ruptură de cinci centimetri pe scalp. Zece zile nu am voie să fac nimic. Nu am primit niciun mesaj sau vreun telefon de la Abdallah, dar nu asta e important, nu am eu nevoie de așa ceva. Ăsta e caracterul lui, nu am ce să comentez, dacă o să mă sune, o să-i accept scuzele, nu sunt ranchiunos. Ce e important și ce vreau să spun este, în primul rând, că trebuie ca noi, fotbaliștii, să ne protejăm între noi, fiecare muncește în meseria asta și e păcat să accidentezi pe cineva și să-l scoți din circuit. Nu e plăcut, dar dacă le-a fost permis la meciul cu Poli Iași, când l-au nenorocit pe copilul ăla, atunci pot să intre cum vor ei”, a transmis fundașul celor de la Botoșani
Romario Benzar consideră că jucătorilor lui Dinamo le-a fost permis să joace dur și dă exemplu faza în care Homawoo l-a lovit puternic pe Luca Mihai în meciul cu Poli Iași, disputat în urmă cu două etape, și trage un semnal de alarmă în legătură cu unii fotbaliști străini din Superliga care, în viziunea lui, au intrări necontrolate.
„Trebuie să fie doar sânge sau să vină salvarea să-i dea roșu. Au postat cei de la noi, avem trei jucători, Șeroni are tibia vraiște, Țigănașu, ok, că a pus capul acolo cu Patriche, nu poți spune că e intenționat, dar la mine și la Șeroni e ceva de… ca la mine la sat la liga a V-a. Și ăia se protejează între ei. Joacă dur, dar în limita regulamentului, au fost intrări, împingeri, înțeleg, dar până într-un punct. Sunt foarte mulți străini care vin la noi în România și, pur și simplu, nu știu, nu au junioratul făcut, au niște intrări pe care nu le înțelegi. Te uiți la televizor și vezi că nu au nicio șansă la minge, bagă capul, corpul, talpa, chiar dacă nu au vreo șansă, doar pentru a produce ceva. Dacă nu ai nicio șansă, ce vrei să mai produci? Vrei să nenorocești pe cineva? Lasă mingea să treacă, rămâi pe picioare, ești în duel”, a afirmat Romario Benzar, fostul jucător al echipei naționale și actual fundaș la FC Botoșani, citat de Prosport.
Sursa foto: prosport.ro
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
Actualitate
Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național
Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o îngrijesc și o dăruiesc mai departe.
Tocmai de aceea, astăzi, de Ziua Culturii Naționale, trebuie să-i omagiem pe „zidarii nevăzuți” ai memoriei naționale, păstrători ai spiritului național:
- Bibliotecarii care ocrotesc cuvântul scris;
- Muzeografii care pun în lumină vestigii ale trecutului;
- Arhiviștii care păstrează memoria documentelor;
- Restauratorii care dau viață obiectelor uitate;
- Curatorii care conturează povestea artei;
- Tuturor celor care, prin dăruirea lor, dau sens noțiunii de patrimoniu;
- Cercetătorii care scot la iveală fragmente din alte timpuri;
- Arheologii care sapă cu răbdare în adâncurile pământului pentru vestigii;
- Dascălii care insuflă dragostea pentru frumos.
Să nu uităm nici pe cei care, prin meșteșuguri căpătate din vechime, duc mai departe arta populară. Prin munca acestora valorile devin vii, iar simbolurile, veșnic actuale.
Pe umerii acestora stă întreaga punte dintre trecut și viitor. Prin efortul lor, cultura devine o resursă vie, care hrănește rădăcinile României. Prin ei, cultura rămâne un izvor nesecat, nu o relicvă destinată uitării.
Să prețuiești cultura înseamnă să cinstești mâinile care o compun, mințile care o gândesc și inimile care o păstrează.
Să-i onorăm pe toți acești neobosiți conservatori ai spiritului național!
Sursa text/foto: facebook/ Andrei Mihai Drăgulin, fondatorul „Academiei de Cultură”
Actualitate
Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale
Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale artelor și culturii autohtone.
Astfel, publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare.
Potrivit icr.ro, între evenimentele care vor avea loc se evidențiază:
- expoziția de fotografie „Atlasul frumuseții” și „Săptămâna Culturii Române” organizate de ICR Madrid, în perioada 13 ianuarie – 27 februarie 2025;
- conferința „Difuzarea poeziei românești în Franța – Eminescu, Blandiana, Blaga” organizată de ICR Paris, în 15 ianuarie 2025;
- conferinţa „Basmele lui Mihai Eminescu” organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, în 15 ianuarie 2025, la Universitatea din Padova;
- expoziția „35 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi” organizată de ICR Budapesta, în perioada 15 ianuarie – 28 februarie 2025, la filiala din Seghedin.
Evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii se vor desfășura și la Chișinău, Beijing, New York, Roma, Lisabona, Tel Aviv, Tokyo, Bruxelles, Viena, Varşovia, Roma, Stockholm, Istanbul, Berlin, potrivit ziarullumina.ro
Sursa foto: Euronews
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Economiecu 2 zile in urma
O nouă metodă de fraudă online vizează acum titlurile de stat Fidelis şi Tezaur