Actualitate
Concursul județean „Ioan Țicalo”, aflat la ediția a IV-a, a stabilit elevii admiși în Centrul de Performanță
Numele concursului este dat în amintirea celui care a fost eminentul profesor și director al Școlii Gimnaziale Nr. 10 Botoșani, între anii 1983-1987, Ioan Țicalo.
Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea competențelor dobândite precum și încurajarea obținerii unor performanțe deosebite.
Organizat de Școala Gimnazială Nr. 10 Botoșani, Concursul Județean „Ioan Țicalo” – Ediția a IV-a s-a desfășurat astfel:
- Limba și literatura română (cl. a III-a și a IV-a), miercuri, 10 aprilie 2024;
- Matematica (cl. a III-a și a IV-a), miercuri, 17 aprilie 2024.
Elevii care au fost admiși, prin selecție organizată la nivelul școlii, în Centrul de Performanță, s-au pregătit suplimentar, la matematică și limba și literatura română, în ședințe de două ore, în fiecare săptămână, de la începutul anului școlar.
Programele după care se desfășoară activitatea din Centrul de Performanță sunt elaborate de echipele de cadre didactice care activează la nivelul fiecărei secțiuni, în regim de voluntariat, pe discipline de învățământ.
Accentul este pus pe atingerea unor standarde de performanță care le permit elevilor să obțină rezultate deosebite la concursurile/ competițiile școlare pe discipline de învățământ.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
- crearea/asigurarea cadrului necesar pentru valorificarea potențialului intelectual, a capacității creatoare, înclinațiilor/ aptitudinilor/ talentului elevilor școlii (învățământ primar);
- coordonarea activității elevilor în vederea obținerii de performanțe, la disciplinele la care au fost admiși, în urma selecției organizate la nivelul școlii;
- dezvoltarea spiritului competitiv al elevilor.
Toți elevii Centrului de Performanță al Școlii Gimnaziale Nr. 10 Botoșani participă la Concursul Județean ,,Ioan Țicalo”, alături de elevii altor școli botoșănene, cu scopul de a valorifica cunoștințele însușite în orele de pregătire suplimentară precum și propriul potențial intelectual și creativ, în încercarea de a obține rezultate performante.
Impactul asupra elevilor este semnificativ prin îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba maternă, dezvoltarea competențelor matematice, creșterea abilităților de utilizare TIC, stimularea auto-descoperirii, a lucrului în echipă, a gândirii critice, creșterea gradului de toleranță și acceptare reciprocă al elevilor.
Prin participarea la proiect, profesorii își îmbunătățesc abilitățile pedagogice, dobândesc și o mai bună înțelegere a problemelor legate de educație. De asemenea, sunt promovate metodele active de predare în mediile de învățare formală și nonformală, obținerea de feedback al competențelor și performanțelor profesionale proprii, dar și dezvoltarea competențelor în utilizarea TIC.
„Impactul Concursului Județean „Ioan Țicalo” asupra școlilor participante constă în consolidarea rolului acestora ca principali furnizori de educație, creșterea prestigiului prin dezvoltarea dimensiunii europene a educației, promovarea performanței și a excelenței în educația școlarului mic.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure