Stiri nationale
România dispune de echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Specialiștii care lucrează în serviciile de meteorologie din România beneficiază de luni, 29 aprilie 2024, de cele mai performante echipamente finanţate din fonduri europene, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la evenimentul dedicat finalizării procesului de modernizare a reţelei de radare meteorologice.
„(…) avem nevoie cu toţii de servicii meteorologice, avem nevoie cu toţii de prognoze meteo. Chiar dacă pare simplu dimineaţa să verifici pe telefon cum e vremea sau cum va fi vremea în ziua respectivă, în tot acest proces lucrează extrem de mulţi oameni, profesionişti adevăraţi, care au de astăzi la dispoziţie cele mai performante echipamente finanţate din fonduri europene. Aş vrea să nu uităm că tema de anul acesta pentru Ziua Mondială a Meteorologiei este „În prima linie a schimbărilor climatice”, ceea ce subliniază importanţa colegilor meteorologi şi importanţa serviciilor meteo în viaţa de zi cu zi. ANM este una dintre instituţiile cu care, eu personal, mă mândresc foarte mult. Sunt nouă instituţii în subordinea sau în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar fără a-i supăra pe ceilalţi colegi, pot să spun că ANM face o treabă extraordinară. Ca urmare a acestor investiţii vom avea servicii meteo mai precise, mai rapide şi mai performante. Dacă am înţeles bine, fiecare din aceste radare poate monitoriza o zonă geografică circulară cu o rază de până la 230 km şi se va întâmpla acest lucru 24h/zi 7 zile din şapte”, a precizat Mircea Fechet, potrivit economica.net, care citează Agerpres.
Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet susține că, prin performanţa noilor radare, „vom şti din timp dacă avem fenomene meteo extreme, dacă e cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură”.
„Asta înseamnă că avem date importante pentru cetăţeni, pentru viaţa noastră de zi cu zi, dar şi pentru alte instituţii la fel de importante în structura statului român. Nu pot să nu mă gândesc la Ministerul Apărării Naţionale, la Ministerul Agriculturii, la colegii de la Romatsa, la colegii de la INHGA. Nu pot decât să sper că vom continua această serie de lucruri bune, fie că le finanţăm din POIM, fie că le finanţăm din PNRR, fie că le finanţăm din fonduri europene. Este extraordinar când beneficiem şi de finanţare, şi de expertiză, şi de tehnologiile cele mai noi din alte ţări”, a afirmat ministrul Mediului.
Elena Mateescu, directorul general al Agenție Naționale de Meteorologie (ANM) a precizat că aceasta este recepţia ultimului radar dintr-o listă de şapte incluse în investiţia derulată cu fonduri europene şi naţionale.
„Astăzi (luni, 29 aprilie 2024, n.r.) este un moment de bilanţ în ceea ce înseamnă dezvoltarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Fenomenelor Meteorologice Extreme, în calitate de beneficiari ai proiectului ”Inframeteo”, prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, dar şi cu o finanţare naţională. Ne aflăm la finalizarea unuia dintre cele mai importante obiective din cele şapte importante ale proiectului ”Inframeteo”, şi anume finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare şi execuţie lucrări pentru modernizarea reţelei de radare meteorologice. Şapte radare meteorologice noi dual polarimetrice Doppler, în bandă S. Astăzi, facem recepţia finală a ultimului radar la Bucureşti, după celelalte şase din teritoriu şi care în total acoperă la nivel teritorial nevoile în ceea ce priveşte detecţia şi monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme. Celelalte radare au fost amplasate şi s-a făcut recepţia în teritoriu, la Craiova, Oradea, Timişoara, Bobohalma, Iaşi, Bârnova, Medgidia”, a menţionat Elena Mateescu, potrivit economica.net
Proiectul „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – Inframeteo” este cofinanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Valoarea totală a contractului se ridică la 246,055 milioane lei (aproximativ 50 de milioane de euro), din care 207,571 milioane de lei reprezintă finanţare eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune. Costul investiţiei din Bucureşti – Băneasa s-a ridicat la 25 de milioane de lei.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare şi avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale.
Concret, prin intermediul proiectului s-a urmărit modernizarea reţelei de radare meteorologice.
Investiţia a vizat achiziţia a şapte sisteme radar Doppler în bandă S, cu dublă polarizare, incluzând dezvoltarea şi implementarea unui sistem centralizat de colectare, prelucrare şi diseminare a datelor radar, achiziţia şi instalarea generatoarelor de rezervă pentru asigurarea energiei electrice.
Radarele au fost instalate pe şapte turnuri noi, pe terenurile aflate în administrarea ANM din: Bucureşti-Băneasa, Iași-Bârnova, Bobohalma- Târnăveni, Craiova-Cârcea, Oradea-Dealul Vântului, Medgidia şi Timişoara.
Aparatele de înaltă performanţă vor funcţiona în mod continuu (24 de ore/7 zile) pentru a furniza informaţii referitoare la detecţia şi monitorizarea structurilor noroase generatoare de precipitaţii abundente şi fenomenelor meteorologice severe asociate.
Evenimentul dedicat finalizării modernizării reţelei de radare meteorologice a fost organizat, luni, 29 aprilie 2024, de către ANM, în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – Inframeteo”, arată economica.net
Sursa foto: Playtech.ro
Stiri nationale
Austria ar putea renunța la opoziția privind aderarea deplină a României la Schengen
Un summit la care participă Austria, România și Bulgaria va fi organizat pe 22 noiembrie la Budapesta, în timp ce autoritățile de la Viena ar putea renunța la opoziția privind aderarea deplină a celor două țări la Spațiul Schengen, scrie presa austriacă, citată de romania-actualitati.ro
Decizia de aderare ar putea fi anunțată pe 12 decembrie, la viitorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne, adaugă sursa citată.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat participarea la summit alături de omologii săi român și bulgar și a spus că discuțiile cu ambele țări sunt în curs.
El a subliniat că pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, condiția esențială rămâne protecția eficientă a frontierelor externe și, dacă este necesar, controale la frontierele interne.
Presa austriacă scrie că schimbarea de atitudine a Vienei s-ar datora scăderii migrației în Balcani, dar și a numărului cererilor de azil în Austria.
Sursa foto: Moldova 1
Economie
Zeci de ferme agricole au intrat în faliment, în acest an, din cauza datoriilor acumulate
Cel puţin 123 de companii agricole au ajuns în instanţă în 2024 cu dosare de insolvenţă, iar numărul fermelor care nu-şi vor mai putea plăti datoriile va creşte puternic anul viitor, estimează specialiştii în restructurarea firmelor aflate în dificultate.
„Deşi sectorul agricol a fost grav afectat de secetă, încă nu se văd consecinţele economice, ca urmare a moratoriilor guvernamentale şi comerciale, care doar au suspendat datoriile, nu le-au anulat. În 1 august 2025 vor expira însă ordonanţele şi toţi cei care au beneficiat de ajutor sunt în pericol de insolvabilitate. Prin urmare, vom asista la creşterea semnificativă a numărului insolvenţelor în agricultură”, a declarat Radu Tudor, reprezentant al INFINEXA, companie de consultanță pentru firmele aflate în dificultate.
Conform INFINEXA, în primele 9 luni ale anului, au fost 123 de cereri de deschidere a procedurilor de insolvenţă în agricultură, 66 fiind admise de instanţă şi vizând societăţi cu active cumulate de peste 300 de milioane de euro. Aproape jumătate dintre cele 66 au intrat direct în faliment.
- Guvernul a instituit mai multe măsuri în sprijinul fermierilor afectați de secetă, printre care suspendarea până la 1 august 2025 a datoriilor restante și acordarea de despăgubiri de 1.000 lei/ha producătorilor cu pierderi pe mai mult de 30% din suprafață în septembrie 2023 – august 2024.
Specialiștii îi sfătuiesc pe antreprenorii care beneficiază de măsurile menționate să prioritizeze plățile curente.
„În ceea ce priveşte datoriile acumulate în 2023-2024, recomandarea este să înceapă negocieri informale cu creditorii, pentru a încadra sumele într-o viitoare procedură colectivă de redresare”, a declarat Radu Tudor, citat de ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
Stiri nationale
Alegeri parlamentare: două zile de vot în străinătate
Pentru alegerile parlamentare de la 1 decembrie vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, dintre care aproximativ 1.300 în Bucureşti și în jur de 950 în străinătate, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.
În ţară, votul se va desfăşura doar în data de 1 decembrie, în timp ce, în străinătate, românii vor putea vota pe parcursul a două zile: sâmbătă şi duminică (între orele 7.00 și 21.00).
La aceste alegeri, fiecare cetăţean va vota la secţia la care este arondat, însă, dacă se va afla în afara localității de domiciliu sau de rezidență, va putea vota pe liste suplimentare în orice altă secție.
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Luciana Buliga: diferența dintre cei care doar vorbesc și cei care fac este experiența!
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bloc ANL din Flămânzi, sfințit în prezența candidaților PNL Botoșani la alegerile parlamentare (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Black Friday 2024 la eMAG: comenzi în valoare de 220 milioane lei, în primele 30 de minute
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Cancerul pancreatic ar putea fi tratat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani
-
Actualitatecu o zi in urma
Grav accident rutier pe raza comunei sucevene Grănicești, soldat cu cinci persoane decedate (foto)