Administrație
Regulile ce trebuie respectate de candidați în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie va începe pe 10 mai, și se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.
În această perioadă candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte o serie de reguli stricte, potrivit adevarul.ro
În campania electorală se pot organiza mitinguri, adunări, în cadrul cărora atât candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, cât și cetățenii, să-și poată exprima opiniile în mod liber și fără nicio discriminare.
Utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă
Radiodifuzorii publici și privați au obligația de a asigura reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat și imparțial, și pot realiza și difuza numai următoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral: informative, electorale și de dezbatere electorală.
Candidaţii care au deja funcţii publice au dreptul să apară în emisiunile informative, dar strict pentru probleme legate de funcţia pe care o ocupă. Legea interzice cumpărarea de spaţii de emisie în vederea difuzării de clipuri sau de emisiuni electorale.
Panourile electorale și amplasarea lor
Materiale de campanie electorală sunt considerate doar cele amplasate după începerea campaniei. Astfel, locurile pentru afişaj electoral sunt stabilite de primari, ținând cont de numărul de competitori, înainte de începerea campaniei electorale, și trebuie să fie situate în zone frecventate de cetățeni, dar fără a împiedica circulația pe drumurile publice şi celelalte activități, amplasarea în alte locuri fiind interzisă.
Competitorii electorali nu au voie să folosească locurile speciale de afișaj electoral astfel încât să împiedice utilizarea acestora de către un alt competitor, fiecare având dreptul la numai două afişe electorale.
În ce privește dimensiunile afişelor electorale, acestea nu trebuie să depăşească 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar cele prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură, fiind interzise cele care combină culorile într-o succesiune care reproduc drapelul României sau al unui alt stat.
Integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate în locuri autorizate este asigurată de primari, cu sprijinul organelor de ordine publică, arată adevarul.ro
Materiale de propagandă permise și interzise
În campania electorală, competitorii electorali mai pot utiliza, pe lângă afișele electorale, și materiale de propagandă electorală difuzate de mass-media audiovizuală și cele online; publicitatea în presa scrisă, broșurile, pliantele, calendarele, fluturașii și alte materiale similare tipărite pe suport de hârtie.
Este interzisă finanțarea:
- a) utilizării vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie, imagini ale candidaților, și cu orice alte referiri la competitorii electorali;
- b) utilizării vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
- c) spectacolelor, serbărilor, focurilor de artificii etc.;
- d) bannerelor, mesh-urilor, și a altor materiale publicitare precum corturi, pavilioane, panouri mobile etc.
Mita electorală este interzisă
Candidații nu au voie să efectueze niciun fel de cheltuieli care să vizeze oferirea, darea sau distribuirea către alegători, în mod direct sau indirect de orice bun (pixuri, căni, țigări, umbrele, produse vestimentare, alimentare, aloolice, calendare bisericești) oferit cu scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat.
Edilii pot aproba instalarea pe domeniul public a unor amenajări provizorii în scopul distribuirii de materiale de propagandă electorală, fără a restricționa circulaţia rutieră sau pietonală.
Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani în aceste activități este interzisă.
O altă regulă prevăzută de lege vizează interzicerea, cu 48 de ore înainte de ziua alegerilor, a prezentării de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, spoturi de publicitate electorală, comentarii privind campania electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia spaţiului de emisie acordat pentru difuzarea rectificărilor.
După încheierea campaniei electorale este interzisă difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.
Sursa foto: comisarul
Administrație
S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani anunță servicii de apă și canalizare mai scumpe de la 1 ianuarie
S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă și de canalizare/epurare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției.
În conformitate cu prevederile legale, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2024-2028, se arată în comunicatul menționat.
Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani, ajustează prețurile pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, precum și tarifele de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare.
Noile prețuri și tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr. 322/17.12.2024, care prevede că acestea se vor aplica începând cu data 1 ianuarie 2025.
Astfel:
- prețul apei potabile produsă, transportată și distribuită se va modifica de la 8.22 lei/mc fără T.V.A la 8,41 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
- prețul apei potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii se va modifica de la 3,73 lei/mc fără T.V.A la 3,89 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 4,28%;
- tariful de canalizare-epurare se va modifica de la 6,06 lei/mc fără T.V.A la 6,20 lei/mc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
Notă: Conform legislației fiscale în vigoare, cota de T.V.A aplicabilă pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare este de 9%.
Prețurile/ tarifele sunt valabile pentru toate localitățile în care S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani prestează servicii publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare.
Prețurile/tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie 2025 de S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani. vor fi următoarele:
Administrație
Continuă eficientizarea și modernizarea rețelei de iluminat public în municipiul Botoșani
La sfârșitul anului 2024, respectiv în data de 30 decembrie, Primăria Municipiului Botoșani a obținut o nouă etapă, în valoare de 5 milioane de lei, în proiectul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat, în urma sesiunii de depunere a documentațiilor pe platforma Administrației Fondului de Mediu (AFM), potrivit celor reprezentanților instituției.
Demersul municipalității a fost un succes, în condițiile în care fondurile disponibile la nivel național au fost epuizate în doar 5 minute de la deschiderea sesiunii, precizează reprezentanții Primăriei Botoșani.
Este vorba de etapa numărul 6 prin care vor fi montate 660 corpuri de iluminat eficiente, moderne și prietenoase cu mediul, cu module de telegestiune, pe 43 de străzi, printre care Teilor, Patriarh Teoctist Arăpașu, Vârnav, Săvenilor, Grigore Antipa, Armoniei, Aleea Liceului, Pinului, Viilor, Tiberiu Crudu, Constantin Gane sau Mihail Kogălniceanu.
„În evaluare tehnică avem ofertele depuse pentru etapa 4 a proiectului iar pentru etapa 5 vom semna în curând contractul de finanțare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Etapele 4 și 5, în valoare de 9 milioane de lei, vor acoperi 121 de străzi, printre care Tulbureni, Humăriei, Cernavodă, Simion Bărnuțiu, Plopilor, Grigore Ghica, Doboșari, Cărămidari, Bradului, Gheorghe Hasnaș, Ioan Missir, Luizoaia, Ilie Ciolac, Mihail Sorbul, Iazului, Berzelor, Ion Elefterescu, Aleea Parcul Tineretului, Octav Băncilă, Aleea Rapsodia sau Crizantemelor.
În total, vor fi schimbate peste 1.300 de becuri energofage, cu randament scăzut, cu echipamente LED și module de telegestiune.
În cadrul aceluiași proiect, la nivelul municipiului Botoșani au fost schimbate 3.130 corpuri de iluminat, în cadrul etapelor 1 – 3.
Proiectul „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat” se derulează prin Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public, desfășurat prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – AFM.
Sursa foto: Botosani Online
Administrație
Bugetarii se bucură de vacanțe mai lungi în 2025: Ce zile libere vor avea
În 2025, bugetarii se vor bucura de mai multe zile libere legale, iar unele dintre acestea vor crea minivacanțe prelungite.
În 2025, ca și în 2024, sunt 17 zile libere legale la nivel național, însă anul viitor 12 dintre acestea vor cădea în timpul săptămânii, față de 10, câte au fost în acest an.
- 1 și 2 ianuarie – Anul Nou
- 6 ianuarie – Boboteaza
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 18-21 aprilie – Paștele ortodox (se sărbătorește duminică, iar luni, 21 aprilie, este zi liberă)
- 1 mai – Ziua Muncii
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică) și 9 iunie (luni) – Rusaliile (a doua zi de Rusalii este zi liberă)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- 25 și 26 decembrie – Crăciunul
În 2025, liberele legale din timpul anului sunt distribuite astfel încât să aducă numeroase minivacanțe. Începutul anului aduce o primă pauză, urmată de sărbătorile de Paște. Vom avea zile libere pe 18 aprilie (Vinerea Mare), 20 aprilie (duminica de Paște) și 21 aprilie (luni, a doua zi de Paște), potrivit observatornews.ro
Ziua Muncii, pe 1 mai, pică într-o joi, iar pentru a prelungi weekendul, vineri, 2 mai, ar putea fi declarată zi liberă, creând astfel o minivacanță de patru zile. În iunie, de Ziua Copilului, pe 1 iunie, vom avea liber, dar din păcate aceasta pică într-o duminică. Totuși, vom beneficia de o minivacanță de trei zile de Rusalii, între 7-9 iunie, cu weekendul 7-8 iunie și ziua de luni, 9 iunie. Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, aduce o nouă minivacanță, întrucât această zi cade într-o vineri, legându-se de weekendul 16-17 august.
Sfârșitul anului aduce două minivacanțe importante. Prima, de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, ne va oferi un weekend prelungit, 29 noiembrie – 1 decembrie, iar a doua, de Crăciun, ne va aduce zile libere pe 25 și 26 decembrie, care pot fi legate de weekendul 27-28 decembrie.
Sursa foto: Observator News
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cum ar putea arăta noul monovolum de la Dacia (foto)