Divertisment
Premieră de gală în prezența echipei filmului „Enescu, jupuit de viu” la Cinema Unirea (video)
O proiecție unică a filmului „Enescu, jupuit de viu”, miercuri, 27 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Unirea din Botoșani.
- Un film de Toma Enache, cu o distribuție remarcabilă.
George Enescu, un compozitor și violonist genial, se află în apogeul carierei și visează să compună o operă. Se îndrăgostește de prințesa Maruca, care îl inspiră și îl provoacă. Deși îl iubește cu pasiune, Maruca este legată de soțul și copiii ei. Destinul o eliberează din căsnicie, dar va fi suficient pentru ca cei doi să fie fericiți împreună? Și opera? Va reuși Enescu să o compună vreodată?
Regizorul Toma Enache subliniază: „Acest film își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia. Sper ca prin această producție să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu și să-l facem iubit așa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită.”
Filmul beneficiază de o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu.
Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022″ la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu.
De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
Nu ratați vizionarea în premieră a filmului „Enescu – jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, în prezența lui și a altor membri din echipă. Astfel, veți avea șansa de a-i adresa întrebări la sfârșitul proiecției!, transmit organizatorii evenimentului.
Divertisment
Teatrul „Vasilache” vă prezintă spectacolul interactiv, cu păpuşi şi actori, Nelu GâscăNeluʼ! (foto)
Colectivul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 18.00, şi duminică, 19 ianuarie 2025, de la orele 11.00 şi 12.30, să vizionaţi spectacolul Nelu GâscăNeluʼ!
Regia spectacolului Nelu GâscăNeluʼ! este semnată de Florin Iftode, autor text Maria Gornic, muzica Kevin MacLeod, asistent regie Alin Gheorghiu, iar scenografia este realizată de Gelu Rîşca.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Renata Voloşcu, Pavel Petrași, Oana Asofiei, Ioana Buta, Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă și Andrei Bordianu
Spectacolul Nelu GâscăNeluʼ! prezintă păţaniile unui pui de gâscă lăudăros, adoptat de doi vecini nostimi. Din cauza lăudăroşeniei lui, Nelu GâscăNeluʼ era cât pe ce să fie făcut friptură de către doamna Vulpe. Însă, cum „prietenul la nevoie se cunoaşte”, Măriuca, o fetiţă cumsecade şi prietena gâscănelului, îl salvează pe acesta din ghearele doamnei Vulpe.
Colectivul Teatrului „Vasilache” vă invită să vizionaţi un spectacol interactiv, cu păpuşi şi actori, din care copiii vor învăţa că „lauda de sine, nu miroase-a bine!” subliniază Florin Iftode, regizorul spectacolului.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani!
Preţ bilet: 20 lei
Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona:
- on line https://www.entertix.ro/…/teatrul-pentru-copii-si
- accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet
- de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10.30 şi 12.30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.
Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.
Vă aşteptăm cu drag!
Cultură
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
O plimbare inedită în căutarea pietrelor decorative pe care sunt săpate strofele poemului „Luceafărul”, pe străzile din Botoșani, orașul legat pe vecie de numele poetului național Mihai Eminescu.
Am mers pe urma lor pe străzi, căutându-le, chiar revenind în unele locuri, cu grija de a nu trece neobservată vreuna, mai ales în centrul vechi printre clădiri de acum un secol și jumătate, frumos restaurate, case negustorești și boierești, biserici vechi, unde încă se păstrează farmecul târgului de altă dată unde s-a născut Mihai Eminescu, la 15 ianuarie 1850.
Firul strofelor săpate în piatră continuă în Parcul „Mihai Eminescu”, noua denumire a Grădinii publice „Vârnav” sau „Belvedere”, până la Colegiul Național ce îi poartă numele, fondat în 1887, unde se află piatra nr. 99.
Le-am căutat și le-am găsit pe toate, recitând în gând îndrăgitul poem pe care îl învățasem pe de rost la școală, bucuroase că nu l-am uitat!
Sursa text/video: youtube/Averio Veronica Ionescu
Divertisment
„Povestea omului de zăpadă”, primul spectacol din acest an la Teatrul „Vasilache” din Botoșani
Colectivul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită să vizionaţi cea mai recentă premieră, „Povestea omului de zăpadă”, o adaptare după H.C. Andersen.
Spectacolul poate fi vizionat în zilele de:
- joi – 9 ianuarie 2025, începând cu ora 18.00
- duminică – 12 ianuarie 2025, de la orele 11.00 şi 12.30
Regia artistică este realizată de Florin Iftode, iar scenografia îi aparţine lui Gelu Rîșca.
În distribuţie: Renata Voloşcu, Andrei Bordianu, Ioana Buta, Oana-Marilena Asofiei, Ana-Maria Apetrei, Alin Gheorghiu, Adelina Cojocariu şi Cristian Fluerariu.
Vă plac oamenii de zăpadă, nu-i aşa? Dar ştiţi cum se nasc oamenii de zăpadă? Se nasc din jocul copiilor, la fel ca şi omuleţul de zăpadă din acest spectacol.
Spectacolul este recomandat copiilor peste 3 ani.
Preţ bilet: 20 lei.
Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona:
- on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html
- accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet
- de la sediul instituţiei, de miercuri şi până vineri, între orele 10.30 şi 12.30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.
Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.
Vă aşteptăm cu drag!
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Economiecu 2 zile in urma
O nouă metodă de fraudă online vizează acum titlurile de stat Fidelis şi Tezaur