Educație
Etapa națională a Concursului de educație juridică „Be legal! Be cool!”, organizată la Botoșani (foto)

În perioada 30 mai – 1 iunie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în colaborare cu Asociația VeDem Just, organizează etapa națională a Concursului național de educație juridică „Be Legal! Be Cool!”, ediția a III-a.
- Concursul este înregistrat în Lista proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025, finanțate de Ministerului Educației și Cercetării – Anexa nr. 1 din OMEC nr. 3026/14.01.2025, la poziția nr. 42.
Evenimentul de prestigiu este destinat elevilor de gimnaziu și de liceu, testând cunoștințele acestora în domeniul civic, legal și juridic.
Deschiderea oficială va avea loc în data de 30 mai 2025, începând cu ora 18.00, în Amfiteatrul „Aurel Dorcu” al Colegiului Național „A. T. Laurian din municipiul Botoșani, unitate care va asigura masa și cazarea celor 89 de elevi participanți și a profesorilor însoțitori pe toată durata competiției, iar Festivitatea de premiere va avea loc în data de 31 mai 2025, începând cu ora 12.30, în aceeași locație.
De asemenea, în data de 30 mai 2025, în intervalul orar 15.00-16.00, elevii vor participa la o activitate de educație juridică susținută de judecători din Botoșani, împreună cu judecătorul Cristi Danileț, la Tribunalul Botoșani.
Elevii din grupele I și II, clasați pe primele trei locuri în etapa finală, vor fi premiați cu device-uri: tabletă (locul III), telefon mobil (locul II), laptop (locul I), iar elevii din grupa a III-a, clasați pe primele trei locuri în etapa finală, vor avea asigurat un loc gratuit în tabăra de educație juridică din luna august, la Pensiunea Casa Elena din Voroneț. Premiile sunt asigurate de Asociația VeDemJust.
Județul Botoșani este reprezentat la etapa națională a concursului, la toate cele trei categorii, de elevii situați pe primele locuri la etapa județeană, după cum urmează:
Grupa I – clasele a V-a și a VI-a:
- Locul 1 – Afilipoaiei Elena Iasmina – Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani
- Locul 2 – Călin N. Georgiana – Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani
- Locul 3 – Frunză V. Daria – Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca
Grupa a II-a – clasele a VII-a și a VIII-a:
- Locul 1 – Aruștei Mihail Armin și Coller N. Yannis Matei – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
- Locul 2 – Ionescu C. Anastasia – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
- Locul 3 – Cataraciuc Ilinca – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
Grupa a III-a – clasele de liceu:
- Locul 1 – Foca M. Loredana Mihaela – Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi
- Locul II – Melinte P. Patricia – Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani
- Locul III – Damian D. Dumitrița – Liceul Tehnologic „Elie Radu” Botoșani
„Educația juridică reprezintă o punte între teorie și realitate, între cunoaștere și implicare socială. Acest concurs reprezintă o oportunitate unică pentru elevi de a se familiariza cu complexitatea noțiunilor de drept și a valorilor civice. Participanții vor avea ocazia să-și valideze cunoștințele și să-și probeze spiritul critic, elemente esențiale pentru construirea unei societăți bazate pe respectul față de lege și democrație.
Sunt convins că dezvoltarea competențelor juridice din timpul școlii contribuie la consolidarea valorilor civice și la crearea unor cetățeni responsabili, capabili să facă față provocărilor secolului XXI.
Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC
Premiile sunt asigurate de finanțatorul principal al concursului, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just, organizație neguvernamentală și apolitică, ai cărei membri sunt juriști, cadre didactice, studenți și elevi.
Sursa foto: Foaia Transilvană
Botoșani
Noutăţile examenului de Evaluare Naţională: elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise

Vineri, 13 iunie 2025, a fost ultima zi de înscriere a absolvenţilor de gimnaziu care doresc să susţină examenul naţional de Evaluare Națională, iar probele scrise vor debuta luni, 23 iunie.
Ministerul Educației şi Cercetării a introdus câteva modificări în structura examenelor din acest an, menite să vină în sprijinul candidaţilor.
Elevii claselor a VIII-a declaraţi promovaţi la finalul acestui an şcolar, precum şi absolvenții de gimnaziu din promoțiile anterioare care nu au susținut sau nu au finalizat Evaluarea Națională în anii precedenți, se pot înscrie pentru a susţine în acest an Evaluarea Naţională.
Termenul-limită pentru înscriere este vineri, 13 iunie 2025, iar cifrele de la simularea organizată în februarie arată că circa 170.000 de absolvenţi de gimnaziu din promoţia 2025 ar putea susţine acest examen.
Noutăţile examenului de Evaluare Naţională
Calendarul şi modul de desfăşurare a Evaluării Naţionale au fost modificate, una dintre noutăţi fiind aceea că elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise.
De asemenea, înainte de depunerea contestaţiilor, candidaţii vor avea posibilitatea să-şi vizualizeze lucrările corectate.
Calendarul Evaluării Naţionale 2025
Calendarul Evaluării Naţionale 2025 este următorul:
- 23 iunie 2025 – proba scrisă la Limba și literatura română;
- 25 iunie 2025 – proba scrisă la Matematică;
- 27 iunie 2025 – proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.
Se interzice candidaților la Evaluarea Națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri și alte asemenea obiecte, aceştia având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale.
De asemenea, se interzice candidaților să aibă asupra lor, în sălile de examen, manuale, cărți, dicționare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Totodată, sunt interzise telefoanele mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare. „Elevii nu vor comunica între ei sau cu exteriorul, nu vor copia sau transmite materiale care să permită copiatul, nu vor schimba între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, se precizează în Ordinul de ministru nr. 6.479 din 30 august 2024.
Atenție! Candidaţii care încalcă regulile vor fi eliminaţi din examen.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie 2025, până la orele prânzului, urmând ca, în după-amiaza aceleiaşi zile, dar şi în zilele de 4 şi 5 iulie 2025, să fie vizualizate lucrările și să se depună eventualele contestații.
Rezultatele finale vor fi afişate în data de 10 iulie 2025.
„În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele patru note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale”, se explică în ordinul ministerial, potrivit ziarullumina.ro
Repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc în data de 23 iulie 2025, iar opțiunile pentru admiterea la liceu se vor completa în perioada 14-21 iulie 2025.
Sursa foto: Adevarul
Educație
Ședință la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani pentru buna organizare a examenelor naționale (foto)

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a organizat miercuri, 4 iunie 2025, o întâlnire de lucru dedicată organizării examenelor naționale din anul școlar în curs: Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, Bacalaureat, examenul de Definitivat și concursul de Titularizare.
La ședință au participat reprezentanți ai autorităților locale, respectiv: Instituția Prefectului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Inspectoratul de Poliție Judeţean Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, în scopul unei bune colaborări interinstituționale.
În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte logistice, de securitate și sănătate publică, fiind analizate măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru sigur și echitabil pentru toți candidații la examenele naționale.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: Susțin educația și cred cu tărie că doar prin implicare și colaborare putem construi un sistem performant
„Copiii noștri merită tot ce e mai bun: educație de calitate, siguranță și șanse reale pentru un viitor mai bun. Pentru ca examenele naționale din acest an să se desfășoare în cele mai bune condiții, astăzi am participat la o ședință de lucru organizată la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, alături de reprezentanți ai instituțiilor implicate.
Am discutat despre organizarea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, a examenului de Bacalaureat, dar și despre etapele de mobilitate a personalului didactic, titularizare și definitivare în învățământ. Totul pentru a asigura corectitudine, siguranță și transparență în acest proces esențial pentru elevi și cadrele didactice.
Susțin educația și cred cu tărie că doar prin implicare și colaborare putem construi un sistem performant.”, a transmis Dan Nechifor, într-o postare pe una din paginile de socializare.
Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au organizat, în sistem on-line, o ședință cu directorii unităților de învățământ din județul Botoșani, în vederea pregătirii și desfășurării, în condiții optime, a examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025.
S-au dezbătut aspecte legate de organizarea centrelor de examen și a centrelor zonale de evaluare, punându-se accent pe respectarea metodologiei și a procedurilor Ministerului Educației și Cercetării privind desfășurarea probelor scrise, pe demersurile esențiale pentru asigurarea securității subiectelor și a lucrărilor, pe instruirea personalului didactic implicat în examen (asistenți, evaluatori, membri centre) și pe asigurarea condițiilor necesare pentru candidații cu cerințe educaționale speciale.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au subliniat importanța unei bune colaborări între unitățile de învățământ, a respectării stricte a normelor metodologice, precum și a comunicării eficiente cu toți factorii implicați în organizarea acestor examene naționale de importanță majoră pentru parcursul educațional al absolvenților și reușita tuturor candidaților.
Botoșani
Elevii şi profesorii vor avea încă două zile libere, cu doar trei săptămâni înainte de vacanţa de vară

Prima va fi joi, 5 iunie, când este celebrată Ziua Învăţătorului. Elevii vor reveni la ore vineri, 6 iunie, după care vor avea din nou liber pe 9 iunie, a doua zi de Rusalii, care, de altfel, este singura zi liberă legală din această lună ce se suprapune unei zile lucrătoare.
Deși Ziua învățătorului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, abia din anul 2024 a fost declarată zi liberă pentru profesori și elevi, după greva generală a cadrelor din învățământ din 2023, potrivit romania-actualitati.ro
Ziua de 5 iunie oferă un prilej de a duce în prim plan importanța învățătorilor în educație și dezvoltarea copiilor. Această zi a fost aleasă în cinstea lui Gheorghe Lazăr, inițiatorul învățământului modern în limba română și fondatorul primei școli românești, un simbol al începuturilor educației moderne în România.
Până în anul 2024, pe 5 iunie nu se țineau ore, însă se desfăşurau activități specifice în școală, altele decât cele de predare.
Ultima zi de cursuri din acesta în școală este 20 iunie. Elevii claselor a XII-a vor termina anul școlar pe 6 iunie, iar cei de clasa a VIII-a pe 13 iunie. Elevii din învățământul tehnologic și profesional vor finaliza cursurile acestui an școlar pe 27 iunie.
Sursa foto: Radio România Iași
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie
-
Actualitatecu o zi in urma
Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Persoane transportate la spital, în urma unui accident rutier produs pe raza localității Lunca (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani anunță finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cum să folosim corect compresele reci în cazul unor entorse sau leziuni musculare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Absolvenții de liceu, promoția 2025, sunt așteptați la AJOFM Botoșani pentru sprijin și consiliere (foto)