ȘTIRI DIN:
Data: 19/06/2025

Divertisment

„Dallas”, serialul-fenomen al anilor ’80 revine pe micul ecran

Publicat

pe

Serialul revine pe micile ecrane, iar acesta va fi difuzat pe postul Acasă TV, începând cu 19 mai, de luni până vineri, de la ora 22.00 și va fi difuzat în reluare, în fiecare zi, de la ora 14.00.

Niciun alt serial sau producţie TV nu a reuşit să marcheze atât de puternic publicul român cum a făcut-o „Dallas“.

Personaje precum Bobby, Pamela, Ray sau Sue Ellen au intrat rapid în inimile telespectatorilor. Sâmbăta seara, când era difuzat serialul, familiile se strângeau în faţa televizorului – timpul părea că stă pe loc, străzile se goleau, iar românii urmăreau cu toții aventurile familiei Ewing, arată tvmania.ro

Serialul „Dallas“ revine pe micul ecran

Succesul serialului a fost la fel de impresionant şi la nivel internaţional, cu peste 100 de milioane de telespectatori din întreaga lume. Cu 357 de episoade răspândite pe durata a 14 sezoane, „Dallas“ rămâne una dintre cele mai longevive drame difuzate în prime-time din istoria televiziunii americane. În anul 2007, revista Time l-a inclus în topul „100 Best TV Shows of All-Time“.

Serialul „Dallas”, una dintre cele mai celebre producții de televiziune din istoria televiziunii americane

A fost difuzat între 2 aprilie 1978 și 3 mai 1991 pe postul CBS și a avut un total de 14 sezoane și 357 de episoade. Creat de David Jacobs, serialul s-a bucurat de un succes uriaș atât în Statele Unite, cât și în multe alte țări, inclusiv în România, unde a fost extrem de popular în anii ’90.

Povestea se învârte în jurul familiei Ewing, o familie bogată din Texas implicată în industria petrolului și a creșterii vitelor. Rivalitatea dintre cei doi frați, Bobby și J.R. Ewing, se află în centrul acțiunii. Bobby este idealistul familiei, în timp ce J.R. este un om de afaceri lipsit de scrupule, manipulator și corupt. Această luptă pentru putere, moștenire și influență creează o mulțime de intrigi și răsturnări de situație.

Unul dintre cele mai faimoase momente din istoria televiziunii are legătură cu acest serial: misterul „Cine l-a împușcat pe J.R.?” („Who shot J.R.?”), care a devenit un fenomen cultural global în anul 1980. Episodul în care s-a aflat răspunsul a fost urmărit de peste 90 de milioane de telespectatori în SUA.

Ce actori fac parte din distribuție

Din distribuția principală au făcut parte actori precum Larry Hagman, în rolul lui J.R. Ewing, Patrick Duffy ca Bobby Ewing, Linda Gray în rolul soției lui J.R., Sue Ellen, Barbara Bel Geddes ca Miss Ellie Ewing, Victoria Principal în rolul Pamelei Barnes Ewing, Jim Davis ca Jock Ewing și Charlene Tilton ca Lucy Ewing.

Dallas a câștigat mai multe premii, inclusiv patru premii Emmy, și a influențat profund modul în care au fost construite serialele de televiziune dramatice de tip soap opera. Succesul său a dus și la apariția unui spin-off, Knots Landing, și a inspirat două filme pentru televiziune, „Dallas: J.R. Returns” (1996) și „Dallas: War of the Ewings” (1998). În 2012, a fost lansat un serial continuare pe postul TNT, care a aprofundat povestea familiei Ewing și a durat până în 2014, arată tvmania.ro

Sursa foto: Oficiul de Stiri

Botoșani

Biserica Uspenia din Botoșani, lăcașul de cult unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu

Publicat

pe

Biserica Uspenia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care este monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Botoșani, a fost ctitorită în anul 1552 de Elena Rareș, soția domnitorului Petru Rareș.

Ctitorii au urmărit modelul bisericii ștefaniene „Sfântul Nicolae”, într-o măsură mai accentuată decât la „Sfântul Gheorghe”.

Meșterii veacului al XVI-lea reproduceau planul și structura prototipului botoșănean până la elementele de detaliu. Spre exemplu, decorul calotei pronaosului a fost realizat cu nervuri ceramice dispuse după un desen simplificat, în formă de cruce. Turla cu 12 laturi, precum în cazul bisericii Mănăstirii Popăuți, a primit aceeași subliniere în compoziția exterioară, prin dubla bază stelată cu 8 (opt) colțuri. Decorul arhitectural, alcătuit din firide și ocnițe, a fost completat cu discuri smălțuite în culorile galben și verde și, probabil, cu zugrăveli policrome.

Restaurarea survenită între anii 1724-1725, prin grija lui Mihai Racoviță voievod, precede intervenția din 1819 (consemnată cu inscripție; la rându-i, premergătoare restaurării din 1912), care a oferit bisericii aspectul din zilele noastre, adăugându-se, pe latura de vest, un turn-clopotniță proporționat, în stil clasicist. Acolo s-a instalat, mai târziu, primul ceas public din Botoșani.

Corpul bisericii a fost unificat cu clopotnița prin ridicarea zidăriei triconcului la nivelul unei cornișe generale susținută de console, acoperindu-se, astfel, baza stelată inferioară a turlei.

Uspenia ilustrează două „faze” majore ale arhitecturii moldovenești: etapa primei jumătăți a veacului al XVI-lea, în care inovațiile decorului policrom îmbracă structurile tradiționale și clasicismul începutului de veac XIX.

Păstrarea Uspeniei, grija evitării transformărilor estetizante suferite de celelalte două ctitorii domnești, a permis efectuarea unei restaurări, cuprinderea, în linii mari, readucerea golurilor de ferestre la dimensiunile epocii, dezvelirea paramentului originar al primei etape privind construcția, păstrându-se contribuția de mare valoare a veacului al XIX-lea (inclusiv învelitorile de factură barocă).

Aici a fost botezat Mihai Eminescu (familia Eminovici locuia într-o casă situată în apropierea bisericii și îl avea ca duhovnic pe protopopul Ion Stamate); în curtea bisericii, o statuie întregește amintirea nemuritoarelor versuri lăsate nouă moștenire…

Sursa: facebook/Nicolae Tomescu Stachie

Sursa foto: Doxologia

Citeste mai mult ...

Divertisment

Aurel David, pictor, grafician și sculptor, este autorul celebrului desen „Arborele Eminescu” (foto)

Publicat

pe

Acea siluetă a poetului, contopită cu un copac, cu ramuri ce par gânduri și umbre care conturează o privire adâncă, nu este doar o imagine – este o creație plină de simțire și respect.

Născut în 1934 la Chișinău, Aurel David a fost pictor, grafician și sculptor, care a plecat dintre noi prea devreme, în 1984. Lucrarea sa, „Arborele Eminescu”, a devenit un simbol al artei care vorbește fără cuvinte, o adevărată rugăciune vizuală, nealterată de trecerea timpului sau de moda efemeră.

Sursa: facebook/Sufletul Moldovei

Citeste mai mult ...

Divertisment

Bisericuţa de lemn de la Hapăi, din comuna Vârfu Câmpului, un lăcaș de cult deosebit (foto)

Publicat

pe

În comuna botoșăneană Vârfu Câmpului, se află un cătun ce se numeşte Dobrinăuţi – Hapăi şi este parte componentă a satului Lunca.

Simbolul cătunului Dobrinăuţi – Hapăi este o biserică mică de lemn, aparent nesemnificativă, pe care o găsim într-o poieniţă retrasă.

Bisericuţa din cătunul Hapăi are formă de navă şi a fost ridicată din bârne de stejar, încheiate la colţuri în coadă de rândunică şi aşezate pe tălpi de stejar.

Din cauza deselor mutări, bisericuţa stă cu tălpile aşezate doar pe câteva pietre, fără a avea o temelie solidă.

Iniţial, acoperişul era de şindrilă, aceasta fiind înlocuită, ulterior, cu tablă zincată. Exteriorul a fost blănit cu scândură, pentru o mai bună protecţie a interiorului. Pe acoperiş se păstrează crucile originale ale lăcaşului.

În această biserică s-au rugat sătenii de la Hapăi, până pe la începutul anilor 1900, când în satul Lunca s-a ridicat o biserică nouă, de zid.  Interiorul, modest, păstrează doar catapeteasma originală şi aceasta destul de deteriorată. Sfânta Masă este făcută dintr-un trunchi de copac.

Biserica  poartă hramul „Sfântului Ierarh Nicolae”, făcătorul de minuni.

Sursa/ foto: ziarullumina.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate19 minute in urma

Zeci de baloți de furaje și un utilaj agricol, distruse de un incendiu izbucnit noaptea trecută într-o gospodărie din Hlipiceni (video)

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Hlipiceni. Un depozit de furaje și un tractor au fost...

Actualitate48 de minute in urma

Peste 1000 de elevi botoșăneni, implicați în Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi” (video)

Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi”, care a ajuns la final, se adresează elevilor din clasa I și este implementat de...

Actualitate13 ore in urma

Prejudiciu de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, recuperat de polițiști după o anchetă complexă

După o anchetă complexă, desfășurată cu profesionalism, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul...

Actualitateo zi in urma

Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate

Sindicaliștii din educație au anunțat grevă japoneză miercuri, 18 iunie, fără afectarea activității în unitățile de învățământ, în bibliotecile centrale...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore,...

Actualitateo zi in urma

Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral

În urma escaladării cazurilor de violență domestică din societatea românească și a crimelor abominabile petrecute recent (cartierul Cosmopolis, județul Ilfov,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani3 zile in urma

Biserica Uspenia din Botoșani, lăcașul de cult unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu

Biserica Uspenia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care este monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Botoșani, a fost ctitorită în...

Actualitate4 zile in urma

Probleme și soluții la Conferința Națională a Federației Patronatelor și Industria Ospitalității, organizată la Botoșani (foto)

Evenimentul, organizat la mijlocul acestei săptămâni, a reunit reprezentanți ai sectorului HORECA, autorități și antreprenori locali, într-un dialog necesar despre...

Actualitate4 zile in urma

Prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, o experiență culturală și sportivă unică (foto)

Astăzi, 15 iunie 2025, a avut loc prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat...

Actualitate4 zile in urma

Decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Cine este câștigătorul (foto)

Momentul mult așteptat al proiectului „Zilele Eminescu”, ediția iunie, 2025: decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Anul...

Actualitate4 zile in urma

Sute de persoane și autovehicule controlate de polițiști, într-o razie de amploare desfășurată în Botoșani (foto, video)

Sâmbătă noaptea, polițiștii botoșăneni au desfășurat o acțiune de amploare, de tip razie, cu efective mărite, pe raza municipiului Botoșani,...

Botoșani6 zile in urma

Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”. La cei 136 de ani de la trecerea la...

Administrație6 zile in urma

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) a început operaţionalizarea cărţilor electronice de identitate (CEI). Acest serviciu vine...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate