Actualitate
Cătălin Flutur (PNL): mă simt obligat să iau atitudine!
Cătălin Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani a transmis un comunicat de presă, în care dezaprobă și condamnă campania negativă, derulată în ultimele zile la adresa sa și a formațiunii politice pe care o reprezintă, de către unul din contracandidați, susținând că o astfel de abordare ”otrăvește spațiul public”.
”Dragi prieteni,
Prin Botoșaniul nostru, în aceste zile, pare că ar fi apărut ca din senin o anumită campanie negativă, de joasă speță, o abordare a unui anumit candidat, metodă practicată de onorabilul politician cu care am mai dat piept și acum 4 ani; de această dată, însă, mă simt obligat să iau atitudine. Acest răspuns trebuie dat pentru dumneavoastră, cetățenii, pentru toți membrii și simpatizanții PNL, dar și pentru mine însumi.
Vă dați seama, cu siguranță, că această mascaradă nu este câtuși de puțin întâmplătoare; pentru că, din întreaga lume a presei, pe care o respect în general și din rândul căreia am nenumărați prieteni, a reapărut la comandă aceeași minunăție de publicație externă orașului (nu este și nu a fost vreodată din Botoșani). Ce și cum face? Ne otrăvește spațiul public așa cum a murdărit comunicarea politică din campania de acum 4 ani, înnoroind orice dialog civilizat la care contracandidatul meu de atunci și de acum a fost invitat de către mine să ia parte.
Ar fi eronat să dau nume de persoane aici, dar ele sunt ușor de intuit, precum este și partidul care se dedă la aceste demersuri josnice, deși dintre toate, tocmai în ograda acestuia sunt unele dintre persoanele cu cele mai mari probleme juridice din spațiul electoral local actual (vezi povești romanțioase cu iz penal).
Dar, hoțul strigă „Hoțul!”, cum se spune. Ceea ce vedem acum nu este, așadar, decât o reluare a unei metode mai vechi, planificată și derulată cu neguroasă gândire în spatele unor persoane (și de către ele), care ne râd în față de pe afișe mimând civilizație, etică, morală, familism, religiozitate, onestitate etc.
Însă, pentru mințile lucide și bunul simț care știu că vă caracterizează, trebuie spus:
- Listele noastre de candidați nu sunt încă finalizate, iar cei care sunt prinși în acest joc murdar nu au fost nici măcar propuși pentru a fi trecuți pe listele partidului. Dar să presupunem că ar fi fost: a face din candidații potențiali o țintă reprezintă o premieră chiar și pentru astfel de murdării electorale; eu, în aproape 35 de ani de politică, nu am mai văzut așa ceva și nu pot pricepe cât de jos s-a ajuns a se coborî ștacheta, doar pentru că un individ anume vrea să rămână pe un scaun, într-o anumită funcție.
- Și noi am criticat și vom mai critica – dar ne vom asuma aceasta, pentru că este corect și normal să existe puncte de vedere diferite de cele ale conducerii primăriei, față de ceea ce se petrece în orașul acesta de 4 ani încoace. Dar ce ne facem cu atacul la persoană? În 2020, eu și familia mea am fost ținta acestor mișelii. Anul acesta, strategia mizer-concepută este orientată către oameni pe care viața, mie sau d-lui Iftime, ni i-a adus în cale în anumite conjuncturi, forțând nota și afirmând mari neadevăruri, dintre care cel mai mare este acela că acești oameni (până la urmă, nu sunt decât niște oameni, ca oricare dintre noi, cu mai bune sau mai rele) ar fi în poziții preferențiale la întocmirea listelor PNL pentru acest an.
În final, să ne întrebăm, în nota unei presupuse reacții cu răspunsuri simetrice, așa, doar de dragul strategiilor electorale:
- Ca și la noi, toate partidele cu filiale în Botoșani vor avea o propunere de liste pentru votarea Consiliului Local: este cineva în stare să afirme că în acele înșiruiri de nume, nu ar fi și unele pasibile a fi blamate public? Altfel zis, chiar poate cineva arunca piatra, știindu-se puritatea întruchipată? Să ne gândim, dragi contracandidați și stimați strategi, și la efecte sau eventuale contramăsuri când stârnim mizerii de tipul acesta, nu?
- Cum se vor simți primii propuși pe listele de partid (acel partid…), dacă vor sta cu frica devoalării micilor sau marilor, realelor sau mai mult inventatelor probleme de viață pe care le-au avut?
Pentru că nimeni nu e perfect, să nu uităm!”
Cu prețuirea bunului simț și a adevărului,
Cătălin Flutur
(Comunicat de presă)
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure