Stiri nationale
Calendarul perioadei electorale pentru alegerile prezidenţiale

Guvernul a elaborat un calendar al perioadei electorale asociate alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și 8 decembrie.
Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în această săptămână, conform calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern.
Principalele repere sunt constituirea Biroului Electoral Central joi, 12 septembrie, prin tragere la sorţi, şi desemnarea preşedintelui BEC o zi mai târziu, prin vot secret, potrivit romania-actualitati.ro
Urmează depunerea candidaturilor cel târziu la data de 5 octombrie şi începerea campaniei electorale pe 25 octombrie.
Alegerile pentru Cotroceni sunt programate pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin – şi pe 8 decembrie, turul al doilea.
Sursa foto: Curs De Guvernare
Social
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti

Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa şi pregătirile de Paşti şi spun că petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiţie în această perioadă, potrivit unui sondaj publicat zilele trecute.
O altă cercetare arată că 65,6% dintre companii vor oferi salariaților beneficii fie sub formă de bonusuri în bani, preponderent având valori între 200 și 400 de lei, fie sub formă de tichete cadou, coşuri cu produse de sărbători sau zile libere suplimentare.
Pentru familiile cu copii şi pentru cei cu venituri lunare de peste 1.000 de euro, bugetul alocat sărbătorilor pascale depășește suma medie de 900 de lei.
Totodată, 55% dintre respondenţi susțin că vor cheltui mai mulți bani de Paşti decât anul trecut, iar opt din zece vor alege alimente provenite de la producătorii locali, arată sondajul realizat de Raiffeisen Bank, care face parte dintr-o serie de studii lunare pe subiecte care ţin de comportamentul financiar al românilor şi impactul banilor asupra deciziilor de zi cu zi.
„Carnea, produsele tradiţionale precum pasca şi ouăle roşii şi băuturile specifice sezonului sunt în topul preferinţelor. (…) Cheltuielile de Paşte sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar şi din economiile existente. Totuşi, trei din zece români apelează la un credit bancar, în special cei singuri”, se arată în studiu, citat de ziarullumina.ro
Autorii studiului vin cu câteva sfaturi pentru gestionarea eficientă a cheltuielilor în această perioadă care presupune, printre altele: stabilirea clară a sumei totale alocate, pregătirea unei liste detaliate a cumpărăturilor necesare şi respectarea ei, evitarea risipei alimentare, urmărirea ofertelor şi reducerilor sau evitarea cheltuielilor impulsive.
Legat de veniturile suplimentare care intră în conturile românilor de sărbători, un studiu al platformei de recrutare eJobs relevă că peste 65% dintre angajatori vor acorda salariaților diverse beneficii cu ocazia sărbătorilor, cele mai multe companii (peste 80%) bugetând prime în bani. Astfel, 4,8% au alocat un buget cuprins între 100 şi 200 lei/angajat, 57,1% vor oferi bonusuri între 200 şi 400 de lei de angajat, 23,8% – între 400 şi 600 de lei şi 4,8% – peste 1.000 lei/angajat.
„85,7% dintre angajatori spun că au păstrat aceeaşi valoare ca în 2024 şi doar 14,3% au crescut-o. Interesant este, totuşi, faptul că nu vedem scăderi la acest capitol, într-un context în care companiile sunt din ce în ce mai atente la costuri. Una dintre explicaţii ar putea sta în faptul că înţeleg că astfel de beneficii influenţează nivelul de satisfacţie al angajaţilor, element extrem de important anul acesta, când o parte dintre angajatori se văd în imposibilitatea de a face majorări salariale mai mari de câteva procente, în timp ce alţii nu vor face deloc”, a explicat Ana Călugăru, director de comunicare în cadrul eJobs, citată de Agerpres.
Sursa foto: Puterea
Sănătate
Pacienții vor putea face donații spitalelor unde au fost îngrijiți, în loc să ofere „atenții” medicilor

Pacienții vor putea să își exprime recunoştinţa faţă de medici prin donaţii făcute unităţii medicale, potrivit unei legi adoptate recent de președintele interimar, Ilie Bolojan.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, potrivit stirileprotv.ro
Legea, adoptată în luna martie de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, stipulează că „pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie”.
În Expunerea de motive, iniţiatorii au explicat de ce au realizat acest demers.
„Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest”, se arată în Expunerea de motive.
Inițiatorii legii spun că acest gest nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menținerii practicii „plicului pentru medic”.
„La momentul actual, acest drept nu se transpune în plan financiar și la alte categorii profesionale, precum poliţiștii, pompierii sau profesorii, unde putem vorbi, de asemenea, despre crearea unei legături interpersonale ca urmare a unor acţiuni cu rezultate deosebite”, se mai arată în Expunerea de motive.
Sursa foto: GorjOnline
Economie
Sprijin pentru industria auto din România, în contextul noilor taxe vamale americane

România pregătește măsuri pentru protejarea industriei auto, în contextul noilor taxe vamale americane, a declarat ministrul finanţelor, Tanczos Barna, care a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Constructorilor de Automobile şi ai confederaţiei Concordia.
La întâlnire s-a convenit realizarea unei analize integrate privind impactul taxelor asupra sectorului, pentru a putea fi elaborate scheme de sprijin eficiente.
Firmele româneşti furnizează componente esenţiale pentru industria auto europeană şi contribuie, astfel, indirect, la exporturile de autoturisme din Uniunea Europeană către Statele Unite. În acest context, este esenţială monitorizarea cu atenţie a evoluţiilor pieţei şi noile perspective generate de actualele schimbări.
Sursa foto: Antena 3 CNN
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Actualitatecu o zi in urma
Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos