ȘTIRI DIN:
Data: 10/09/2024

Cultură

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim; Sfântul Mucenic Crescent

Publicat

pe

Aceşti Sfinţi Apostoli (Aristarh, Pud şi Trofim) au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel şi au lucrat împreună cu el la răspândirea Evangheliei Domnului Iisus Hristos. Sfântul Aristarh era din Tesalonic (Fapte 20, 4) şi a mers cu Sfântul Apostol Pavel în Asia, la Efes, la Colose şi apoi la Roma (Coloseni 4, 10; Filimon 1, 24) unde a stat cu Sfântul Apostol Pavel în temniţă. „Şi mergeau împreună cu el până în Asia, Sosipatru al lui Piru din Bereea, Aristarh şi Secundus din Tesalonic şi Gaius din Derbe şi Timotei, iar din Asia: Tihic şi Trofim” (Fapte 20, 4). „Vă îmbrăţişează Aristarh, cel întemniţat împreună cu mine, şi Marcu, vărul lui Barnaba – în privinţa căruia aţi primit porunci; de va veni la voi primiţi-l” (Coloseni 4, 10). Fiind episcop în Apameea Siriei, până la adânci bătrâneţi, Sfântul Aristarh a adus pe mulţi la cunoştinţa Evangheliei. Sfântul Pud este pomenit de Sfântul Pavel în a doua Epistolă a sa către Timotei unde spune: „Te îmbrăţişează şi Pud” (2 Timotei 4, 21). Sfântul Pud era dregător în senatul Romei, şi i-a primit în casa lui pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Locuinţa sa a devenit mai apoi biserică. De Sfântul Trofim se pomeneşte tot în cartea Faptele Apostolilor, în capitolul 20, dar şi Sfântul Pavel aminteşte de el în a doua Epistolă a sa către Timotei zicând: „Pe Trofim l-am lăsat în Milet, fiind bolnav” (2 Timotei 4, 20). A îndurat moarte mucenicească prin sabie, după tăierea Sfântului Pavel, în timpul împăratului Nero, la Roma.

Astăzi, Biserica ortodoxă îl cinsteşte şi pe Sfântul Mucenic Crescent. El era din Mira Lichiei, de neam strălucit. Văzând că păgânătatea era în creştere în cetatea sa şi că pe mulţi oameni îi atrăgea prin diverse meşteşuguri necurate, făcându-i să se închine idolilor, Crescent a intrat în mijlocul păgânilor şi îi îndemna să părăsească deşertăciunea şi să se întoarcă la Dumnezeu. Aflând aceasta, guvernatorul l-a torturat cumplit, numindu-l pe sfânt bicisnic şi nenorocit. Și întrebându-l de soartă, de patrie și de nume, el pentru toate spunea că este creștin. Nevrând să se închine idolilor, a fost supus chinurilor în timpul cărora şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Cultură

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Proroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinţii Sf. Ioan Botezătorul

Publicat

pe

Sfântul Proroc Zaharia era preot la Templul din Ierusalim, pe când la Roma era împărat Cezar Augustus (63 î.Hr. – 14 d.Hr.), iar în Ţara Sfântă domnea Irod cel Mare. Zaharia preotul avea o soţie ce se numea Elisabeta, una dintre fiicele lui Aaron. În capitolul întâi din Sfânta Evanghelie după Luca ni se spune că „erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile şi rânduielile Domnului. Dar nu aveau niciun copil, deoarece Elisabeta era stearpă şi amândoi erau înaintaţi în zilele lor” (Luca 1, 6-7). Intrând oarecând Zaharia în templu, a văzut pe îngerul lui Dumnezeu stând de-a dreapta altarului tămâierii, vestindu-i că Elisabeta va naşte la bătrâneţe un fiu, căruia îi vor pune numele Ioan. „Şi bucurie şi veselie vei avea, şi de naşterea lui mulţi se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt” (Luca 1, 14-15). La şase luni după naşterea Sfântului Proroc Ioan s-a auzit că Irod, regele iudeilor, voia să-i ucidă pe toţi pruncii din Betleem şi din împrejurimi. Tradiţia ne spune că Elisabeta s-a ascuns atunci împreună cu copilul într-o peşteră, de cealaltă parte a Iordanului, iar când ostaşii au căutat pruncul, ei nu l-au găsit. Deci, a poruncit Irod ca în locul copilului să fie omorât tatăl acestuia, Prorocul Zaharia. Şi ducându-se ei la templu, l-au înjunghiat pe bătrânul preot între templu şi altar, stropind cu sângele său altarul Domnului. Aşa s-a mutat din viaţa aceasta Sfântul Proroc Zaharia, iar pruncul Ioan, scăpând de urgie, creştea şi se întărea cu duhul, rămânând în pustie până la ceasul arătării sale în Israel (Luca 1, 80).

Citeste mai mult ...

Administrație

Casa Goilav, clădire de patrimoniu din municipiul Botoșani, va fi restaurată (galerie foto)

Publicat

pe

Unul dintre cele mai frumoase imobile de patrimoniu, Casa Goilav de pe Strada Victoriei, nr.11, din apropierea Teatrului „Vasilache”, va fi restaurată, reabilitată și transformată în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani.

  • Fondurile necesare vor fi atrase din Programul Regional, gestionat de ADR Nord-Est.

„Salvăm patrimoniul județului! Încă de la începutul mandatului am depus eforturi pentru a salva cât mai multe dintre clădirile istorice ale județului. Am pregătit documentații tehnice mature pentru a putea atrage finanțări europene sau naționale în vederea reabilitării imobilelor de patrimoniu. Casa Goilav de pe Strada Victoriei va fi transformată în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională, dar pentru aceasta este nevoie de reabilitarea ei. Am identificat sursa de finanțare, Programul Regional Nord-Est, și în următoarele 75 de zile va fi realizat proiectul tehnic”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul tehnic, a cărui valoare de 169.000 de lei va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean, va fi făcut în baza concluziilor Expertizei Tehnice, a Studiului istoric și arhitectural și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) realizate deja de autoritatea județeană.

Valoarea estimată a investițiilor conform DALI este de 19,5 milioane lei, echivalentul a 4 milioane de euro, precizează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani, într-un comunicat.

Citeste mai mult ...

Cultură

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vavila, Episcopul Antiohiei; Sf. Proroc Moise; Sf. Mc. Petroniu

Publicat

pe

Sfântul Sfinţit Mucenic Vavila (†252) a fost, după Sfântul Ignatie, cel mai vestit din vechii arhipăstori ai Antiohiei celei mari. El a păstorit cu râvnă Biserica lui Hristos, timp de 13 ani, şi a trăit sub împăraţii Gordian al III-lea (225-244), Filip Arabul (244-249) şi Deciu (249-251). Împăratul Filip, care era creştin, săvârşise o crimă şi, venind în Antiohia împreună cu soţia sa, a fost oprit de Sfântul Vavila să intre în biserică până când avea să se pocăiască. De aceea, împăratul i-a mulţumit episcopului pentru prilejul dat de a-şi mărturisi credinţa public şi a rămas la uşa bisericii. Pe vremea lui Deciu, prigonitorul creştinilor, Sfântul Vavila a fost întemniţat împreună cu alţi trei tineri al căror dascăl era şi nevrând ei să se lepede de credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, ostaşii le-au tăiat capetele.

Tot astăzi îl pomenim pe Sfântul Proroc Moise, care a trăit cu 1.500 de ani înainte de Întruparea Domnului Hristos. El ne-a lăsat scrise primele cinci cărţi din Sfânta Scriptură (Pentateuhul). Găsit de fiica faraonului într-un coş de papură ce plutea pe Nil, copilul Moise a fost înfiat de aceasta şi a primit o desăvârşită creştere şi toată învăţătura de la curtea împărătească a Egiptului. Pe când avea 40 de ani a ucis un egiptean care-l bătea pe un evreu, şi, ca să nu fie prins de faraon, a fugit în pământul Madian, lângă Muntele Sinai şi acolo şi-a luat de femeie pe Sefora, una dintre fiicele lui Ietro, preotul din Madian. Dumnezeu i S-a arătat lui Moise în rugul aprins de pe Sinai şi i-a poruncit să scoată pe poporul evreu din robia egipteană. De vreme ce faraonul nu se supunea, Dumnezeu a bătut Egiptul cu 10 pedepse. Astfel, silit fiind de puterea Domnului, faraonul i-a eliberat pe evrei din robie. În timpul călătoriei spre Canaan, Moise a primit de la Dumnezeu Tablele Legii cu cele 10 Porunci. Sfântul Proroc Moise s-a mutat în pace la Domnul pe când se afla pe Muntele Nebo, având 120 de ani. Conform tradiţiei, a fost îngropat de însuşi Arhanghelul Mihail într-un loc necunoscut.

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate7 ore in urma

Polițiștii botoșăneni dau asigurări că vor fi alături de elevi și în acest an școlar

La începutul anului preuniversitar, polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani au reluat activitățile pentru crearea unui mediu sigur în școli...

Actualitate8 ore in urma

Pregătiri pentru acțiunea „Ziua de Curățenie Națională 2024”, care va avea loc în data de 21 septembrie

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala „Nicolae Iorga”, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru...

Actualitate10 ore in urma

Activități de prevenire și informare, desfășurate de polițiștii de la Transporturi în stațiile CFR (foto)

La data de 9 septembrie 2024, cu prilejul începerii noului an școlar, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au...

Stiri nationale11 ore in urma

Calendarul perioadei electorale pentru alegerile prezidenţiale

Guvernul a elaborat un calendar al perioadei electorale asociate alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și 8 decembrie. Perioada electorală pentru...

Actualitate13 ore in urma

Discuții între fermieri și inspectorii ITM Botoșani privind dificultățile întâmpinate în relațiile de muncă

La inițiativa Instituției Prefectului și a Primăriei Flămânzi, la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire cu fermierii din...

Actualitate14 ore in urma

„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților

La cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, care s-a desfăşurat la sfârșitul săptămânii trecute,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate24 de ore in urma

Pompierii botoșăneni alături de o tânără mamă care are nevoie de sânge (foto)

Uneori propria viață stă în mâinile celor din jur … sau într-o picătură de sânge pe care aceștia o pot...

Actualitateo zi in urma

Dosare penale întocmite unor șoferi tineri, pentru infracțiuni la regimul rutier

La data de 7 septembrie 2024 polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat pe o stradă...

Actualitateo zi in urma

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic (foto)

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani, împreună cu jandarmii și reprezentanții Direcției Silvice Botoșani au desfășurat...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru că a furat bunuri dintr-un magazin

La data de 7 septembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de...

Botoșani2 zile in urma

A sunat clopoțelul la Botoșani! Un nou început de an școlar cu forfotă și emoții

Forfotă și emoții în prima zi din noul an școlar! Astăzi, 9 septembrie, a sunat clopoțelul pentru începutul noului an...

Actualitate2 zile in urma

Tineri trimiși în judecată de procurori pentru lovirea unei persoane, care ulterior a decedat

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților B.I.D., în...

Actualitate2 zile in urma

Tânăr căutat de familie, după ce a părăsit domiciliul, și nu a revenit până în prezent

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor, de 17 ani, din municipiul Botoșani, care în data de 26 august...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate