ȘTIRI DIN:
Data: 24/03/2025

Cultură

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Mucenic Mamant; Sf. Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului

Publicat

pe

Pe vremea împăratului Aurelian (270-275), în cetatea Gangra, trăia un bărbat Teodot şi soţia sa Rufina. Aceştia, fiind creştini, au fost trimişi în Cezareea Capadociei la dregătorul Faust şi au fost întemniţaţi. Rufina însă era însărcinată şi, după ce a născut copilul, fiind supusă la multe chinuri, a murit. O femeie de neam bun, Amia, l-a luat ca pe un fiu al ei pe prunc, dar acesta cinci ani n-a rostit niciun cuvânt. Iar după aceea, multă vreme zicea numai „mama” în limba siriacă, de aceea l-a şi numit Mamant. Deci, ajungând el în vârstă, a fost silit să aducă jertfe idolilor și, nesupunându-se, a fost străpuns cu suliţa, dându-şi astfel sufletul în mâinile Domnului.

Tot astăzi îl pomenim şi pe Sfântul Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului, al 23-lea episcop al cetăţii de pe malurile Bosforului, ce a păstorit Biserica lui Hristos între anii 582 şi 595. Înainte de a intra în clerul bisericesc fusese lucrător de aur. Trecând la cele veşnice Patriarhul Eutihie al Constantinopolului, a fost ales cu voia lui Dumnezeu fericitul Ioan în locul aceluia. Însă, la început, Ioan nu dorea acest lucru, considerându-se nevrednic de o asemenea cinste, până ce a văzut o vedenie înfricoşătoare. De o parte vedea cum marea se înălţa până la cer şi era un cuptor înspăimântător cu mult foc. Iar pe de altă parte, mulţime de îngeri grăind astfel către dânsul: „Nu primeşti scaunul? Altul va fi, iar tu vei fi muncit de noi toţi”. Unele ca acestea zicându-i îngerii, s-a supus şi astfel a fost ales Patriarh al Constantinopolului. Sfântul Ierarh Ioan se nevoia mult, postind foarte aspru în toate zilele vieţii sale, de aceea a şi fost numit „Postitorul”. El mânca o singură dată pe săptămână puţine verdeţuri, se ruga mult, dormea puţin şi era mult milostiv faţă de săraci, faţă de văduve şi de orfani. De aceea, s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Sfântul Ioan Postitorul este primul Patriarh de Constantinopol care a primit numele de „Patriarh Ecumenic”.

Actualitate

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 de ucenici ai lui

Publicat

pe

Sfântul Nicon (†251) era din Neapole, bărbat frumos la chip şi ostaş viteaz în războaie, biruind cu suliţa şi cu sabia acolo unde lupta era mai grea. Întorcându-se oarecând încununat de biruinţe dintr-un asemenea război, a spus mamei sale gândul său, că voieşte a se boteza în numele Sfintei Treimi. Şi căuta ca aceasta să-l îndrume pe calea creştinătăţii şi în credinţa acestei învăţături.

Astfel, a călătorit la îndemnul maicii sale spre Constantinopol, iar la Hios, după şapte zile de nevoinţe aspre, s-a întâlnit cu Episcopul Teodosie care l-a botezat. După primirea botezului creştin, fericitul Nicon vieţuia într-o mănăstire din peșteră, învățând dumnezeieștile cărți și la viața monahicească luând aminte. Apoi, s-a îmbrăcat în chipul monahicesc pentru blândețea sa. Unii din frați ziceau că acela este asemenea cu îngerul lui Dumnezeu, văzându-i smerenia și blândețea lui, precum şi postul, înfrânarea şi șederea de toată noaptea fără somn la cântarea de psalmi. Căci era la osteneli răbdător, în dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni aprins, în postiri, în învăţătura şi citirea cărţilor sfinte neasemănat, în rugăciunile de noapte neslăbit și în toate nevoințele monahicești mult râvnitor.

Toată viața lui fiind fără prihană, era tuturor fraților plăcut, precum și Episcopului Teodosie. După trei ani de nevoinţe în mănăstirea lui Teodosie, unde mai vieţuiau încă 190 de călugări, acelaşi episcop l-a hirotonit preot, apoi episcop, dându-i sarcina de îndrumător al celor 190 de monahi.

După moartea Episcopului Teodosie, Sfântul Nicon a plecat cu cei 190 de ucenici în Mitilene, apoi în Italia, şi după ce a îngropat-o pe mama sa, a plecat în Sicilia. Acolo, pe nouă dintre foştii lui ostaşi i-a adus la credinţa creştină, întemeind totodată şi o mănăstire, unde ducea împreună cu cei 199 de călugări viaţă plăcută lui Dumnezeu.

Aflând dregătorul Cvintilian despre Sfântul Nicon şi despre ucenicii săi, i-a adus pe toţi înaintea sa şi, nevrând aceştia să se lepede de Hristos, li s-au tăiat capetele, primind astfel cununile muceniciei.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Citeste mai mult ...

Actualitate

Wenge Bistro Botoșani susține cultura locală prin găzduirea evenimentului „Lumină intermediară”

Publicat

pe

Wenge Bistro din municipiul Botoșani continuă să fie un spațiu dedicat artei și culturii locale, găzduind pe 20 martie, ora 18.00, spectacolul de poezie și muzică „Lumină intermediară”, susținut de Dan Sociu și Victor Ciobanu. Evenimentul este organizat de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și reprezintă o oportunitate pentru publicul botoșănean de a se bucura de un recital poetic și muzical într-un cadru prietenos.

Această inițiativă face parte dintr-o serie de evenimente culturale pe care Wenge Bistro le susține activ. În luna ianuarie, bistroul a fost gazda festivalului de poezie „Discuția Secretă”, desfășurat în premieră la Botoșani, un eveniment care a reunit unii dintre cei mai apreciați poeți contemporani.

„Ne bucurăm că, de aproape 18 ani, avem ocazia să susținem astfel de inițiative și vom continua să o facem. Botoșani este un oraș al culturii, cu un potențial enorm, pe care vrem să îl scoatem la lumină. Tocmai de aceea, ne place să spunem că Wenge Bistro nu este doar în inima orașului, ci face parte din inima lui”, au transmis administratorii restaurantului.

Prin aceste evenimente, Wenge Bistro își reafirmă angajamentul de a sprijini scena culturală botoșăneană, oferind un spațiu deschis pentru poeți, artiști și iubitorii de artă.

Intrarea la eveniment este liberă.

Despre Wenge Bistro

Wenge Bistro este un loc dedicat celor care apreciază atât gastronomia de calitate, cât și evenimentele culturale. De aproape 18 ani, bistroul a fost gazda unor numeroase inițiative artistice, consolidându-și rolul de hub cultural în Botoșani.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Calendar ortodox: Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Publicat

pe

Sfinţii 40 de Mucenici au trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324), fiind originari din părţile Capadociei, ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi vrednici în războaie. Erau conduşi de Agricola, om păgân şi rău din fire, şi slujeau în cetatea Sevastia din Armenia.

Aflând Agricola că sunt creştini, i-a obligat să jertfească zeilor, dar căpetenia celor 40, Chirion, s-a împotrivit. Pentru aceasta au fost aruncaţi în temniţă. Toate amăgirile, făgăduinţele şi ameninţările nu i-au clintit în credinţa lor. Deci, venind în Sevastia un mare conducător de oaste, Lisie, acela le-a poruncit din nou să aducă jertfe idolilor, însă, cu aceeaşi nestrămutată credinţă, ostaşii creştini s-au împotrivit.

Înfuriaţi peste fire, căpeteniile au poruncit să fie dezbrăcaţi şi siliţi să intre într-un lac aproape îngheţat, iar pe maluri au pus păzitori ca nimeni să nu fugă. Unul dintre ostaşi, nemaiputând îndura gerul, a primit să aducă jertfă zeilor, dar, ieşind din apa îngheţată şi intrând în baia caldă, a murit îndată.

Atunci s-au arătat patruzeci de cununi strălucitoare peste capetele lor, însă una dintre ele stătea sus în văzduh. Văzând aceasta, temnicerul Aglaie s-a aruncat în lac, mărturisind prin gestul său pe Hristos-Domnul.

Apoi au fost scoşi din apă şi li s-au sfărâmat gleznele cu ciocane grele şi fiind arşi de vii au primit cununa muceniciei. Moaştele lor, câte au scăpat de foc, au fost înmormântate la Sevastia, apoi s-au împărţit în toată lumea creştină.

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate17 minute in urma

Peste 400 de elevi de liceu au absentat la prima probă a simulării examenului de Bacalaureat 2025

Luni, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, la disciplina...

Actualitateo oră in urma

Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii...

Actualitateo oră in urma

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la...

Actualitateo oră in urma

Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de...

Actualitate3 ore in urma

Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)

Pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă noaptea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Rădeni. Vecinii au...

Actualitate4 ore in urma

Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)

În noaptea de 22 spre 23 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Începe simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2025

Elevii aflați în ultimul an de liceu dau săptămâna viitoare simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat. La nivel național,...

Actualitate2 zile in urma

Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani duminică, 23 martie, între...

Actualitate4 zile in urma

Controale în piețe și magazine privind modul de comercializare a produselor tradiționale de Paști

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că inspectorii sanitar veterinari vor desfăşura, în perioada premergătoare...

Actualitate5 zile in urma

Wenge Bistro Botoșani susține cultura locală prin găzduirea evenimentului „Lumină intermediară”

Wenge Bistro din municipiul Botoșani continuă să fie un spațiu dedicat artei și culturii locale, găzduind pe 20 martie, ora...

Actualitate5 zile in urma

Termenul final de primire cereri pentru sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor, afectat de secetă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani reamintește potențialilor beneficiari că până la data de...

Actualitate6 zile in urma

Obligația instituțiilor publice privind transparența veniturilor salariale, în atenția inspectorilor ITM Botoșani

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani reamintesc obligația prevăzută de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind...

Botoșani6 zile in urma

La cea de-a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională au absentat peste 200 de elevi

Marți, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate