Dorohoi
Secretele profesiei de polițist destăinuite liceenilor (foto)

În perioada 15 – 21 martie 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfășurat activități de promovare a profesiei de polițist, în unitățile școlare botoşănene.
Caravana promovării profesiei de poliţist a poposit la trei unităţi de învăţământ din judeţ: Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoşani, Colegiul Naţional ”Grigore Ghica” Dorohoi şi Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni.
Activitățile desfășurate de către polițiști s-au realizat premergător evenimentului organizat de către toate structurile din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani, în data de 25 martie 2024, pentru a marca Ziua Poliției Române.
Pe parcursul întâlnirilor polițiștilor cu elevii din unitățile școlare s-a vizat informarea, conștientizarea, dar și sensibilizarea participanților față de aspectele definitorii ale profesiei de polițist, cu accent pe promovarea profesiei, dar și abordarea domeniului prevenirii consumului de droguri, răspunderii penale și, bineînțeles, a siguranței în mediul online.
Totodată, s-a urmărit și oferirea unor modele de comportament, oferirea de exemple concrete de reușită în viață și profesie, prin împărtășirea unor experiențe de viață, adevărate ”povești” din viața tinerilor polițiști, absolvenți ai unor instituții de formare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru reușita demersului, polițiștilor din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii li s-au alăturat și polițiștii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, Serviciului Criminalistic, Poliţiei municipiului Dorohoi şi Poliţiei oraşului Săveni – structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, astfel că, în echipă, s-a încercat sensibilizarea unui număr cât mai mare de tineri care să fie motivați pentru a urma o carieră de polițist.
Pentru că prioritatea principală a polițiștilor vizează siguranța tinerilor, a comunității, prevenirea victimizării minorilor și cetățenilor, activitățile desfășurate în această perioadă, pentru a marca Ziua Poliției Române, au urmărit, pe lângă aspectele menționate, și facilitarea comunicării cu comunitatea, apropierea de aceasta și prin prezentarea aspectelor din viața polițiștilor, cu accent pe moralitate, conduită civică și aspectelor motivaționale pentru profesia de polițist.
Actualitate
Noutăţile examenului de Evaluare Naţională: elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise

Vineri, 13 iunie 2025, este ultima zi de înscriere a absolvenţilor de gimnaziu care doresc să susţină examenul naţional de Evaluare Națională, iar probele scrise vor debuta luni, 23 iunie.
Ministerul Educației şi Cercetării a introdus câteva modificări în structura examenelor din acest an, menite să vină în sprijinul candidaţilor.
Elevii claselor a VIII-a declaraţi promovaţi la finalul acestui an şcolar, precum şi absolvenții de gimnaziu din promoțiile anterioare care nu au susținut sau nu au finalizat Evaluarea Națională în anii precedenți, se pot înscrie pentru a susţine în acest an Evaluarea Naţională.
Termenul-limită pentru înscriere este vineri, 13 iunie 2025, iar cifrele de la simularea organizată în februarie arată că circa 170.000 de absolvenţi de gimnaziu din promoţia 2025 ar putea susţine acest examen.
Noutăţile examenului de Evaluare Naţională
Calendarul şi modul de desfăşurare a Evaluării Naţionale au fost modificate, una dintre noutăţi fiind aceea că elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise.
De asemenea, înainte de depunerea contestaţiilor, candidaţii vor avea posibilitatea să-şi vizualizeze lucrările corectate.
Calendarul Evaluării Naţionale 2025
Calendarul Evaluării Naţionale 2025 este următorul:
- 23 iunie 2025 – proba scrisă la Limba și literatura română;
- 25 iunie 2025 – proba scrisă la Matematică;
- 27 iunie 2025 – proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.
Se interzice candidaților la Evaluarea Națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri și alte asemenea obiecte, aceştia având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale.
De asemenea, se interzice candidaților să aibă asupra lor, în sălile de examen, manuale, cărți, dicționare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Totodată, sunt interzise telefoanele mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare. „Elevii nu vor comunica între ei sau cu exteriorul, nu vor copia sau transmite materiale care să permită copiatul, nu vor schimba între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, se precizează în Ordinul de ministru nr. 6.479 din 30 august 2024.
Atenție! Candidaţii care încalcă regulile vor fi eliminaţi din examen.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie 2025, până la orele prânzului, urmând ca, în după-amiaza aceleiaşi zile, dar şi în zilele de 4 şi 5 iulie 2025, să fie vizualizate lucrările și să se depună eventualele contestații.
Rezultatele finale vor fi afişate în data de 10 iulie 2025.
„În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele patru note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale”, se explică în ordinul ministerial, potrivit ziarullumina.ro
Repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc în data de 23 iulie 2025, iar opțiunile pentru admiterea la liceu se vor completa în perioada 14-21 iulie 2025.
Sursa foto: Adevarul
Actualitate
Anunț APIA Botoșani: Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani reamintește că vineri, 13 iunie, este termenul limită de depunere a Cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2025.
Cererile de plată se depun electronic, prin accesarea aplicației IPA-Online.
Fermierii se vor prezenta la sediile APIA pentru semnarea cererilor, iar cei care vor utiliza semnătura electronică, vor anunța în prealabil (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul responsabil.
Până la acest moment, în cadrul Campaniei 2025, la nivel național, au fost depuse 686.691 cereri, reprezentând peste 94% din totalul cererilor estimate să fie depuse anul acesta.
„Campania de primire a Cererilor de plată se apropie de final, drept pentru care fac apel către fermierii care încă nu au depus Cererea de plată să profite de aceste ultime zile și să se prezinte la Centrele județene și locale ale APIA cu documentația completă pentru a beneficia de sprijinul financiar aferent anului 2025. Totodată, le recomand ca înainte de semnarea Cererii de plată să verifice cu atenție datele înscrise și, dacă au neclarități, să se adreseze cu încredere personalului APIA care va fi alături de ei și îi va sprijini cu informațiile necesare.”, a declarat Directorul General APIA, Nicoleta Gabriela ANDREI.
Reprezentanții APIA precizează faptul că în județul Botoșani, până la data de 06 iunie 2025 inclusiv, au depus cereri de plată 24.574 de fermieri dintr-un număr total de 26.511 de fermieri eligibili.
Actualitate
Copiii instituționalizați, viitori absolvenți de liceu, consiliați de inspectorii ITM Botoșani (foto)

La solicitarea reprezentanților Complexului de apartamente „Amicii” Dorohoi, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Botoșani, la sediul CIAPAD Dorohoi, a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire cu 30 de viitori absolvenți ai liceelor din Municipiul Dorohoi, beneficiari ai serviciilor sociale, instituționalizați în cadrul acestui complex.
La întâlnire au participat Daniela Petronela Lozneanu – Inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, Mihaela Onofrei – Șef Complex de apartamente “Amicii“ Dorohoi, Străteanu Nicoleta – psiholog și Alexoaie Claudia – instructor de educație în cadrul Complexului de apartamente “Amicii” Dorohoi.
În cadrul acestei întâlniri s-a desfășurat Proiectul educațional „A munci este un drept, a exploata munca o infracțiune”, care a avut ca scop:
- informarea asupra pericolelor exploatării prin muncă, în perioada în care tinerii absolvenți sunt dispuși să accepte orice ofertă de lucru, fără a se informa în prealabil;
- conștientizarea elevilor cu privire la implicațiile multiple ale exploatărilor prin muncă;
- să facă diferența între îndatoririle școlare, cele casnice și activitățile de exploatare;
- să adopte o atitudine conștientă față de fenomenul de exploatare;
- conștientizarea de către copii a importanței muncii;
- valorificarea aptitudinilor și a potențialului fiecăruia în găsirea unui loc de muncă potrivit;
- cunoașterea riscurilor la care se expun muncind „la negru”;
- aprecierea muncii ca fiind una dintre valorile vieții.
În discuțiile avute cu elevii, inspectorul șef al ITM Botoșani, Daniela Petronela Lozneanu, a prezentat aspectele esențiale privind pașii corecți care trebuie urmați în căutarea unui loc de muncă, raporturile de muncă dintre angajat și angajator, drepturile și obligațiile ambelor părți, precum și reglementările legale în vigoare din acest domeniu.
S-a vorbit despre importanța transparenței în domeniul relațiilor muncă, care joacă un rol important în promovarea încrederii și înțelegerii între angajatori și angajați, și care aduce beneficii ambelor părți, favorizând un mediu de lucru armonios și productiv.
S-a discutat și despre aspectele privind relațiile de muncă, drepturile și obligațiile pe care le au în calitate de angajați, avantajele încheierii unui contract individual de muncă înregistrat, dezavantajele muncii la negru precum și informații despre securitatea și sănătatea în muncă.
Prin informațiile oferite în cadrul acestei întâlniri, s-a urmărit cultivarea unei mentalități proactive față de prevenirea muncii la negru precum și a riscurilor profesionale încă de pe băncile școlii, pregătind astfel viitorii angajați pentru o integrare sigură și sănătoasă pe piața muncii, precizează reprezentanții ITM Botoșani.
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Băiețel de 4 ani, rănit într-un accident produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Restricționarea traficului rutier pe mai multe artere din Botoșani în contextul desfășurării Maratonului Nordului (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un copil de 3 ani, care s-a pierdut de părinți, a fost găsit de un polițist în parcul Mihai Eminescu din Botoșani (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Anunț APIA Botoșani: Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!
-
Botoșanicu 21 de ore in urma
Maratonul Nordului, eveniment sportiv ce va avea loc în municipiul Botoșani în acest weekend (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Microbuz plin cu „surprize”: țigări și alcool, confiscate de polițiștii de frontieră la intrarea în țară
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate