ȘTIRI DIN:
Data: 01/11/2024

Actualitate

Zeci de tone de deșeuri au ars într-un incendiu provocat de un foc nesupravegheat

Publicat

pe

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, vineri după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate.

Alarma a fost dată de un localnic.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari de fum, arderea fiind întreținută de vânt.

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectați în urma incendiului.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Pompierii reamintesc faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

De asemenea, pompierii atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

 

Actualitate

Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia, într-o zi de 1 noiembrie

Publicat

pe

La trei zile după biruința de la Şelimbăr, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia, împreună cu oastea sa, evenimentul marcând apogeul politic și militar al acestui mare voievod român.

Și chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca numai peste câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române.

Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai a fost întâmpinat de episcopul romano-catolic din Alba Iulia şi de către alți nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetăţii de scaun a Ardealului. De altfel, marele patriot și istoric român Nicolae Bălcescu, într-o celebră operă istorică ne descrie în cuvinte alese acest important eveniment: „Într-aceea, Mihai-Vodă, ridicându-și tabăra de la Sibiu, înaintă cu încetul spre Alba-Iulia, iar prin toate orașele pe unde trecu în cale, locuitorii alergau înainte-i cu daruri, slobozind puști în semn de veselie, primindu-l cu mare dragoste și entuziasm. Apropiindu-se de Alba, locuitorii orașului îi ieșiră înainte cu multă bucurie, iar în fruntea lor era episcopul catolic, ce era încunjurat de tot clerul său, care îl felicită în numele poporului pe domn, de sosirea sa, urându-i fericire și o domnie lungă asupra țării Ardealului”.

Dar prezența marelui voievod a fost simțită la Alba Iulia cu câțiva ani înainte, mai precis în anul 1597, când Mihai Viteazul a ctitorit Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul „Sfânta Treime”, un simbol al unității de credință și neam al celor trei țări românești, ctitorie aflată în vecinătatea zidurilor cetății și care a fost mai bine de un secol un centru important religios și cultural în Transilvania.

Și după cum iarăși spune marele nostru istoric Nicolae Iorga: „această mitropolie ortodoxă a devenit cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului nostru românesc de peste munți”.

Astfel, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul pătrundea în Alba Iulia asemenea unui mare învingător, întrucât Ardealul se afla la picioarele sale și mai rămânea numai Moldova să fie cucerită pentru ca Dacia sa fie refăcută în vechile sale hotare.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Historia

Citeste mai mult ...

Actualitate

În atenția fermierilor! Începe plata compensațiilor la culturile distruse de secetă

Publicat

pe

Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa 400 milioane de euro), a declarat recent, la o conferință de specialitate, Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Ieri (luni, n.r.) s-a finalizat campania de depunere a cererilor pentru despăgubirile la secetă, urmând ca în următoarele 5 zile lucrătoare să fie transmise situaţiile centralizatoare, după care Ministerul Agriculturii va efectua efectiv plăţile în conturile fermierilor”, a menţionat Violeta Muşat, potrivit Agerpres, citată de ziarullumina.ro

Ea a subliniat că seceta din acest an a afectat cu precădere culturile de porumb şi floarea-soarelui.

„Anul 2024 a fost influenţat major de seceta instalată pe o mare parte a teritoriului agricol, al treilea an de secetă, care a afectat îndeosebi culturile de porumb şi floarea-soarelui. Deşi recoltele din acest an asigură necesarul intern, ele vor conduce la micşorarea aportului la export, cu influenţă semnificativă asupra balanţei comerciale de produse agroalimentare”, a adăugat oficialul.

Comisia Europeană a aprobat la 24 octombrie schema de ajutor de stat a României în valoare de 2 miliarde de lei (400 milioane de euro), destinată fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei de cel puţin 30% din culturi în perioada septembrie 2023 – august 2024.

Ajutorul se referă la 39 de culturi, printre care grâu, orz, ovăz, rapiţă, floarea-soarelui, porumb și va fi acordat până la 31 decembrie 2024.

Sprijinul este de maximum 1.000 de lei/hectar în cazul unor pierderi de 100% şi nu va depăşi 30% din costurile eligibile, potrivit ziarullumina.ro

Sursa foto: Eveniment GR

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevele care au obținut nota 10 la Bacalaureat, premiate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (galerie foto)

Publicat

pe

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a premiat vineri, 1 noiembrie 2024, elevii din județul Botoșani, care au obţinut media 10 la examenul național de Bacalaureat, sesiunea 2024.

Astfel, în cadrul ceremoniei „Elevi de 10”, au fost recompensate cu diplome și premii în bani, IOLANDA CONSTANTIN și IULIA ALEXANDRA VANZARIUC, cele două eleve care, prin mediile de 10 obținute la examenul național de Bacalaureat, fac cinste întregului județ.

  • Premiile în bani, în valoare de 5.000 de lei, au fost asigurate de Ministerul Educației.

De asemenea, unităţile de învățământ în care au învăţat „Elevii de 10”, respectiv Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, au primit plachete, în semn de apreciere și recunoştinţă pentru calitatea învăţământului oferit.

La ceremonia „Elevi de 10” au fost prezenți Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, inspectori școlari, directori, cadre didactice și părinți.

„Prin aceste rezultate, județul Botoșani se remarcă, încă o dată, prin performanţă școlară!

Ne mândrim cu astfel de tineri care sunt un exemplu pentru toți elevii, prin determinarea de care au dat dovadă și prin munca pe care au depus-o pentru a atinge potențialul maxim, într-o încununare a unui parcurs educațional de excepție.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani susține, încurajează, promovează și premiază performanța!” a transmis cu acest prilej, Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.

Sursa foto: https://www.facebook.com/profile

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate1 minut in urma

Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia, într-o zi de 1 noiembrie

La trei zile după biruința de la Şelimbăr, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia, împreună...

Actualitate25 de minute in urma

În atenția fermierilor! Începe plata compensațiilor la culturile distruse de secetă

Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa 400...

Actualitateo oră in urma

Elevele care au obținut nota 10 la Bacalaureat, premiate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (galerie foto)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a premiat vineri, 1 noiembrie 2024, elevii din județul Botoșani, care au obţinut media 10 la...

Actualitate2 ore in urma

A sunat la 112 după ajutor, când a realizat că nu mai găsește drumul spre casă (galerie foto)

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Botoșani, rătăcit în pădurea de la marginea localității Corni, a...

Actualitate12 ore in urma

Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!

În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea...

Actualitate13 ore in urma

Autoturism căutat de autoritățile din Franța, descoperit de polițiștii de frontieră de la Rădăuți-Prut

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani22 de ore in urma

Spectacolul „Bocitoarele vesele”, în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită sâmbătă, 2 noiembrie și duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa...

Actualitate22 de ore in urma

Tânăr fără permis, depistat de polițiști la volanul unui autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un...

Actualitate2 zile in urma

Proiectul drumului de mare viteză Botoșani – Suceava a trecut de prima analiză (foto)

Documentația tehnică realizată de firma CONSITRANS pentru drumul de mare viteză Botoșani-Suceava a fost aprobată în prima etapă a Analizei...

Botoșani2 zile in urma

„Legenda Cetății Neamțului”, pe scena Teatrului Vasilache din Botoșani (foto)

Colectivul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită, în zilele de joi, 31 octombrie 2024, de la...

Actualitate2 zile in urma

Tânăr reținut pentru furtul a două biciclete

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr,...

Actualitate3 zile in urma

Restricții de circulație pe una din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani (galerie foto)

Lucrările de reabilitare și modernizare a uneia din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani continuă! Mâine, 30 octombrie 2024,...

Actualitate5 zile in urma

Liviu Ciobotariu, antrenorul FC Botoșani: suntem obligați să fim cu gândul doar la victorie! (video)

FC Botoșani va primi luni, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe stadionul „Municipal”, vizita formației „U” Cluj într-un meci...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate