Actualitate
Val de incendii în acest sfârșit de săptămână, provocate de coșurile de fum defecte (foto, video)
Patru incendii au fost produse, la nivelul județului Botoșani, doar în cursul zilei de vineri, 6 decembrie, iar alte două incendii au fost înregistrate pe parcursul zilei de sâmbătă, 7 decembrie, din cauza coșurilor de fum defecte.
Astfel, un bloc și două case din localitățile Darabani, Havârna și Mănăstirea Doamnei au fost în pericol, vineri, 6 decembrie, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor.
- Pompierii militari din Darabani și Botoșani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Darabani și Havârna au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
La Darabani și Havârna a ars funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum. În urma incendiului produs la Mănăstirea Doamnei a ars camera centralei.
De asemenea, o casă din localitatea Dragalina a fost distrusă parțial în urma unui incendiu care s-a produs în cursul zilei de vineri, după ce tavanul din lemn s-a aprins de la o sobă supraîncălzită. În momentul producerii evenimentului, proprietarii erau într-o anexă din gospodărie. Aceștia au observat flăcările în momentul în care bunurile din două camere ardeau și au sunat după ajutor, la 112.
- La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hlipiceni.
Nici ziua de sâmbătă nu a fost una lipsită de evenimente nedorite, constând în incendii provocate de coșuri de fum necurățat de funingine.
Astfel, o casă din localitatea Bodeasa a fost în pericol, sâmbătă dimineață, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.
- Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.
Aceștia au constatat faptul că ardeau tavanul de lemn și bunurile din două camere și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o a treia încăpere și acoperiș.
Tot în cursul zilei de sâmbătă, casa unei femei din localitatea Dracșani a fost afectată de un incendiu izbucnit în jurul coșului de fum.
- Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, Punctului de Lucru Flămânzi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Proprietara, o femeie în vârstă de 79 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj SMURD.
Aceasta a refuzat transportul la spital.
Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
***
Reprezentanții ISU Botoșani reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, și prin urmare, recomandă următoarele:
- Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
- Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
- Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
- Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
- Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
Material de informare preventivă:
Actualitate
Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național
Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o îngrijesc și o dăruiesc mai departe.
Tocmai de aceea, astăzi, de Ziua Culturii Naționale, trebuie să-i omagiem pe „zidarii nevăzuți” ai memoriei naționale, păstrători ai spiritului național:
- Bibliotecarii care ocrotesc cuvântul scris;
- Muzeografii care pun în lumină vestigii ale trecutului;
- Arhiviștii care păstrează memoria documentelor;
- Restauratorii care dau viață obiectelor uitate;
- Curatorii care conturează povestea artei;
- Tuturor celor care, prin dăruirea lor, dau sens noțiunii de patrimoniu;
- Cercetătorii care scot la iveală fragmente din alte timpuri;
- Arheologii care sapă cu răbdare în adâncurile pământului pentru vestigii;
- Dascălii care insuflă dragostea pentru frumos.
Să nu uităm nici pe cei care, prin meșteșuguri căpătate din vechime, duc mai departe arta populară. Prin munca acestora valorile devin vii, iar simbolurile, veșnic actuale.
Pe umerii acestora stă întreaga punte dintre trecut și viitor. Prin efortul lor, cultura devine o resursă vie, care hrănește rădăcinile României. Prin ei, cultura rămâne un izvor nesecat, nu o relicvă destinată uitării.
Să prețuiești cultura înseamnă să cinstești mâinile care o compun, mințile care o gândesc și inimile care o păstrează.
Să-i onorăm pe toți acești neobosiți conservatori ai spiritului național!
Sursa text/foto: facebook/ Andrei Mihai Drăgulin, fondatorul „Academiei de Cultură”
Actualitate
Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale
Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale artelor și culturii autohtone.
Astfel, publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare.
Potrivit icr.ro, între evenimentele care vor avea loc se evidențiază:
- expoziția de fotografie „Atlasul frumuseții” și „Săptămâna Culturii Române” organizate de ICR Madrid, în perioada 13 ianuarie – 27 februarie 2025;
- conferința „Difuzarea poeziei românești în Franța – Eminescu, Blandiana, Blaga” organizată de ICR Paris, în 15 ianuarie 2025;
- conferinţa „Basmele lui Mihai Eminescu” organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, în 15 ianuarie 2025, la Universitatea din Padova;
- expoziția „35 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi” organizată de ICR Budapesta, în perioada 15 ianuarie – 28 februarie 2025, la filiala din Seghedin.
Evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii se vor desfășura și la Chișinău, Beijing, New York, Roma, Lisabona, Tel Aviv, Tokyo, Bruxelles, Viena, Varşovia, Roma, Stockholm, Istanbul, Berlin, potrivit ziarullumina.ro
Sursa foto: Euronews
Actualitate
Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului
Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare despre o viitoare strategie culturală a județului.
La discuții și-au anunțat participarea manageri de instituții și organizații culturale, artiști, animatori culturali, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, jurnaliști. De asemenea, și-au confirmat prezența și reprezentanți ai autorităților publice.
Consultarea va fi moderată de Ștefan Teișanu, manager cultural, co-fondator al organizațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte (Jazz in the Park) și Nord (Zilele Nordului).
Cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați direct la locație, fără o rezervare în prealabil, anunță organizatorii.
Sursa foto: Restaurant Guru
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul radiat din circulație