ȘTIRI DIN:
Data: 19/06/2025

Social

Un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii (foto, video)

Publicat

pe

Potrivit ultimelor informații furnizate de șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, începând cu 1 septembrie 2024 pensionarii români vor beneficia de o nouă creștere a pensiilor.

Daniel Baciu a precizat că s-a publicat în Monitorul Oficial decizia Guvernului prin care se va construi un nou sistem informatic al Casei de Pensii. Prin acest nou sistem, fiecare cetățean își va putea calcula estimativ pensia sau obține talonul de pensie. Totodată, pensionarii vor fi scutiți de drumuri pentru bilete de tratament.

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a confirmat, la începutul ședinței de Guvern din data de 16 mai 2024, că se va introduce un nou sistem informativ la Casa Națională de Pensii Publice.

Conform surselor guvernamentale, noul sistem va digitaliza relația dintre pensionar și casele de pensii, aceștia din urmă fiind scutiți de foarte multe drumuri, potrivit stiripesurse.ro

”Avem o veste bună și pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR și, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Se schimbă radical sistemul informatic

Conform surselor guvernamentale, actualul sistem al Casei Naționale de Pensii Publice va fi modernizat total din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

  • Crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP, unde se vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare, etc. și se vor depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic;
  • Soluție integrată privind managementul documentelor, astfel încât toate documentele care vor fi adresate instituției să circule în format electronic, eliminând pe cât posibil formatul letric care creează disconfort tuturor;
  • Crearea unui simulator privind calculul pensiei, astfel încât orice asigurat al sistemului public să aibă posibilitatea calculului estimativ al propriei pensii, având o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar;
  • Aplicația e-Talon care va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, acest talon electronic având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.

”Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu. Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată către toți românii”, a precizat Daniel Baciu pe una din paginile de socializare.

O noutate de interes o reprezintă crearea unui spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații virtuale vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

Fiecare cetățean își va putea simula calculul pensiei

Noul program informatic va permite fiecărui cetățean să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, arată stiripesurse.ro

Ședința Guvernului României din 16 mai 2024

Cum va arăta documentul privind recalcularea pensiilor:

Sursa foto: MaraMedia

Actualitate

Absolvenții de liceu, promoția 2025, sunt așteptați la AJOFM Botoșani pentru sprijin și consiliere (foto)

Publicat

pe

Absolvenții de liceu, promoția 2025, care doresc să își găsească un loc de muncă trebuie să se înregistreze, în termen de 60 de zile de la absolvire, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani pentru a beneficia gratuit de o serie de servicii și facilități precum:

  • Informare și consiliere profesională
  • Medierea muncii
  • Cursuri de formare profesională
  • Prime și indemnizație de șomaj

Important! Nu contează dacă ați promovat sau nu examenul de Bacalaureat. Data de început a celor 60 de zile este cea a absolvirii, conform ordinului în vigoare, precizează reprezentanții AJOFM Botoșani.

Acte necesare:

  • Carte de Identitate
  • Diplomă/adeverință de absolvire
  • CV – care se completează la sediul agenției
  • Declarație pe propria răspundere privind starea de sănătate (Anexa 1) care se completează la sediul agenției
  • Acord prelucrare date (Anexa 6) care se completează la sediul agenției

În cazul în care absolvenții de liceu intenționează să se angajeze full-time pe o perioadă mai mare de 12 luni, aceștia vor primi o primă de inserție în valoare de 1.980 lei.

Detalii suplimentare pot fi obținute la sediul AJOFM Botoșani din str. Colonel Tomoroveanu nr. 2, precum și la sediile punctelor de lucru din localitățile Dorohoi, Săveni, Darabani și Ștefănești sau la numerele de tel. 0231.536791/ 0231.536792.

Citeste mai mult ...

Economie

Sprijin financiar lunar pentru consumatorii vulnerabili afectați de creșterea prețurilor la energie

Publicat

pe

Statul va oferi un sprijin financiar lunar în valoare de 71 de lei pentru consumatorii vulnerabili afectați de creșterea prețurilor la energie după data de 1 iulie, când expiră actuala schemă de plafonare compensare.

Un proiect de lege în acest sens a fost pus în dezbatere publică de ministerul de Ministerul Energiei.

Potrivit documentului, de acest ajutor vor beneficia persoanele cu un venit net lunar pe membru de familie de cel mult 1.784 de lei, dar și alte categorii defavorizate, precizează Adrian Vintilă, consilier în cadrul Ministerului Energiei, citat de romania-actualitati.ro

„Până acum, schema de plafonare/compensare a prețurilor a fost aplicată tuturor oamenilor. Ei bine, acum, cu 1 iulie, ajutorul va merge țintit către categoriile de oameni care au un venit pe membru de gospodărie, persoană singură de 2.574 de lei și aici ne raportăm la salariul minim de astăzi. Pe lângă asta, ne uităm și la gospodăriile în care locuiesc oameni care sunt dependenți de aparate medicale conectate la rețeaua electrică. Vor primi ajutor familiile monoparentale, dar și familiile cu mai mult de trei copii” , a declarat Adrian Vintilă.

Ajutorul financiar se acordă la cerere, sub formă de tichet, iar solicitarea va putea fi depusă exclusiv online printr-o aplicație specială pusă la dispoziția consumatorilor.

Sursa foto: Playtech.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Inspectorii ITM Botoșani evidențiază avantajele și beneficiile încheierii contractului colectiv de muncă

Publicat

pe

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani atenționează, din nou, că potrivit prevederilor Legii nr. 367/2022 privind Dialogul Social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători.

În cazul în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment (art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

  1. Contractul colectiv de muncă aduce avantaje semnificative salariaților, întrucât completează și îmbunătățește prevederile contractului individual de muncă.

Iată cele mai importante beneficii:

  • drepturile salariale îmbunătățite
  • salarii mai mari decât minime prevăzute de lege sau contract individual de muncă
  • sporuri suplimentare (condiții grele de muncă, ore suplimentare, muncă de noapte)
  • tichete de masă, vouchere de vacanță sau alte beneficii extrasalariale
  1. Protecție în fața concedierii

Contractul colectiv de muncă poate prevedea proceduri mai stricte pentru concediere, inclusiv:

  • consultarea sindicatului
  • perioade de preaviz extinse
  • compensații la disponibilizare
  1. Drepturi sociale extinse:
  • zile libere suplimentare (ex. pentru evenimente familiale)
  • concedii de studii în condiții avantajoase
  • ajutoare financiare în caz de boală, deces, naștere
  1. Siguranță și condiții mai bune la locul de muncă

Contractul colectiv de muncă cuprinde obligații clare ale angajatorului privind :

  • echipament de protecție
  • instruirea periodică
  • evaluarea riscurilor
  1. Participarea la decizii și transparență

Angajații, prin sindicat sau reprezentanți, pot negocia periodic condițiile de muncă.

Contractul colectiv de muncă poate obliga angajatorul să consulte salariații înainte de:

  • reorganizări
  • reduceri de personal
  • schimbări majore în program
  1. Stabilitate și predictibilitate

Contractul colectiv de muncă are o durată determinată (de regulă 1-2 ani), ceea ce oferă un cadrul stabil pentru relații de muncă și se aplică tuturor salariaților, indiferent dacă sunt membrii de sindicat sau nu.

  1. Acces la formare profesională

Contractul colectiv de muncă poate conține obligații ale angajatorului privind:

  • cursuri de perfecționare plătite
  • promovarea internă a angajaților

Sursa foto: RisCo

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate12 ore in urma

Anchetă complexă desfășurată de polițiștii botoșăneni într-un caz de fraudă informatică, cu un prejudiciu de 1.000.000 de lei

După o anchetă complexă, desfășurată cu profesionalism, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul...

Actualitateo zi in urma

Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate

Sindicaliștii din educație au anunțat grevă japoneză miercuri, 18 iunie, fără afectarea activității în unitățile de învățământ, în bibliotecile centrale...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore,...

Actualitateo zi in urma

Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral

În urma escaladării cazurilor de violență domestică din societatea românească și a crimelor abominabile petrecute recent (cartierul Cosmopolis, județul Ilfov,...

Actualitateo zi in urma

Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” (foto)

În această vară și în întregul an școlar viitor, polițiștii Biroului Siguranță Școlară vor implementa Campania Națională „Dorințe îndeplinite la...

Actualitate2 zile in urma

Absolvenții de liceu, promoția 2025, sunt așteptați la AJOFM Botoșani pentru sprijin și consiliere (foto)

Absolvenții de liceu, promoția 2025, care doresc să își găsească un loc de muncă trebuie să se înregistreze, în termen...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani3 zile in urma

Biserica Uspenia din Botoșani, lăcașul de cult unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu

Biserica Uspenia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care este monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Botoșani, a fost ctitorită în...

Actualitate3 zile in urma

Probleme și soluții la Conferința Națională a Federației Patronatelor și Industria Ospitalității, organizată la Botoșani (foto)

Evenimentul, organizat la mijlocul acestei săptămâni, a reunit reprezentanți ai sectorului HORECA, autorități și antreprenori locali, într-un dialog necesar despre...

Actualitate4 zile in urma

Prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, o experiență culturală și sportivă unică (foto)

Astăzi, 15 iunie 2025, a avut loc prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat...

Actualitate4 zile in urma

Decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Cine este câștigătorul (foto)

Momentul mult așteptat al proiectului „Zilele Eminescu”, ediția iunie, 2025: decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Anul...

Actualitate4 zile in urma

Sute de persoane și autovehicule controlate de polițiști, într-o razie de amploare desfășurată în Botoșani (foto, video)

Sâmbătă noaptea, polițiștii botoșăneni au desfășurat o acțiune de amploare, de tip razie, cu efective mărite, pe raza municipiului Botoșani,...

Botoșani5 zile in urma

Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”. La cei 136 de ani de la trecerea la...

Administrație5 zile in urma

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) a început operaţionalizarea cărţilor electronice de identitate (CEI). Acest serviciu vine...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate