Actualitate
„Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească” – Simpozion la Seminarul din Dorohoi (foto)

În data de 26 februarie 2024, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din municipiul Dorohoi a găzduit a doua ediție a Simpozionului din cadrul Proiectului Județean „Țara de sus, vatră de spiritualitate și cultură românească”, o sărbătoare a demnității, culturii și spiritualității botoșănene.
Proiectul județean, organizat în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, a pornit de la nevoia valorizării modelelor de spiritualitate și cultură prezente în arealul geografic al Țării de sus și oferirii acestora tinerei generații, ca paradigme de viață spirituală și culturală.
De asemenea, organizatorii au oferit posibilitatea ca referatele să fie alcătuite în corelație cu tematica anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și comemorativ, al tuturor sfinților doctori fără de arginți.
Din această perspectivă, Simpozionul a fost structurat pe secțiuni dedicate elevilor – creații literare (poezie și eseu), creații artistice (desene și pictură) și eseuri, precum și cadrelor didactice (referate și eseu).
Așezată liturgic la începutul perioadei Triodului și în ziua de comemorare a ctitorului Seminarului din Dorohoi, preotul, cărturarul și folcloristul dr. Dumitru Furtună (26 februarie 1890 – 15 ianuarie 1965), Simpozionul a fost organizat în format fizic, dar accesibil și online, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și inclus în calendarul activităților educative județene.
Simpozionul s-a bucurat de prezența a numeroși oaspeți veniți din țară și de peste hotare, dintre care amintim: prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani, prof. Vitalie Știrbu, inspector școlar general al Direcției de Învățământ, Tineret și Sport Brinceni, Republica Moldova, însoțit de prof. Rodica Cojocaru, inspector general adjunct, prof. Galina Gumen, inspector centrul metodic, prof. Elena Știrbu, director școala Gimnazială Larga, prof. Angela Iateniuc și prof. Gutiera Seiciuc de la Liceul Teoretic Lipcani, pr. prof. Liviu Botezatu, inspector de specialitate ISJ Botoșani, pr. prof. dr. Constantin Simiraș, director al Seminarului Teologic din Iași, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic din Botoșani, arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, directorul Seminarului Teologic din Suceava, prof. Paula-Mihaela Stoleru, director Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, prof. Oana Mihaela Gavrilescu, director Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți Prut, pr. prof. Gabriel-Ioan Pelin, de la Seminarul Teologic din Galați, pr. Ionuț-Ștefan Apetrei, protopop al Protopopiatului Dorohoi, Col. (r) Doru Pogoreanu, director al editurii Prospexi Dorohoi, prof. pensionar Adrian Zaharia, fost inspector al ISJ Botoșani, împreună cu numeroase cadre didactice de la școlile participante, însoțiți de elevi. Cu participare indirectă, Simpozionul s-a bucurat și de colaborarea din partea pr. prof. Jose Antonio Badiola – Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Vitoria Gasteiz, Spania.
Lucrările Simpozionului propriu-zis au fost precedate de oficierea slujbei de Tedeum, de pomenirea ctitorilor, elevilor, profesorilor și binefăcătorilor „Școlii de la Răscruci” adormiți întru Domnul, săvârșite în Paraclisul Seminarului, pentru ca ulterior să fie vernisată expoziția cu lucrările artistice ale proiectului.
La finalul activității, corurile Agnus și Simbol, coordonate de prof. Răzvan-Gabriel Sarafim, au interpretat o cântare bizantină și câteva piese patriotice și ușoare, în limbile română și greacă veche.
În încheierea Simpozionului, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din municipiul Dorohoi a apreciat participarea consistentă la a doua ediție a proiectului județean, evidențiind calitatea și consistența materialelor redactate, participarea numeroasă cu prezență fizică, precum și tematica abordată, în armonie cu anul omagial, comemorativ și cu obiectivele proiectului.
Actualitate
Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de 3.9 în zona seismică Vrancea.
Seismul a avut loc în data de 24 martie 2025, la ora 10:14:35 (ora locală a României), la o adâncime de 129 de kilometri, și nu s-au înregistrat pagube materiale.
Potrivit datelor furnizate de INCDFP, cutremurul s-a resimțit în mai multe orașe din apropiere, printre care: 37 km vest de Focșani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Brașov, 88 km sud-vest de Bârlad.
Specialiștii monitorizează situația și spun că astfel de mișcări tectonice sunt frecvente în regiune.
Sursa foto: Monden
Actualitate
Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)

Pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă noaptea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Rădeni. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.
La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, patru echipaje din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospecială de stingere și două ambulanțe SMURD, din care una de terapie intensivă mobilă.
Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile dintr-o cameră și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție. Întrucât existau informații că proprietarul, în vârstă de 74 de ani, ar putea fi în interior, pompierii au început căutările, concomitent cu acțiunea de stingere.
Bărbatul a fost găsit în holul casei, fiind inconștient. Imediat au fost începute manevrele de resuscitare. Din nefericire, eforturilor au fost zadarnice, medicul de pe echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD declarând decesul.
Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:
- nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
- nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- nu lăsați ușa sobei deschisă;
- nu supraîncălziți soba;
- montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
- nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
- stingeți focul pe timpul nopții;
- nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
Actualitate
Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)

În noaptea de 22 spre 23 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție, precum și a polițiștilor de Investigare a Criminalității Economice, polițiști rutieri, celor de la transporturi și acțiuni speciale, au acționat, împreună cu jandarmii, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise în segmentul stradal.
Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 18.00 – 02.00, fiind concentrate în zonele în care se formează aglomerări de persoane și a localurilor publice, precum și pe arterele rutiere de acces către acestea, din municipiul Botoșani și din comunele arondate Secțiilor de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și nr. 3 Hlipiceni.
În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 500 de persoane, 19 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise.
Au fost verificate 373 de autovehicule, iar 200 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest.
- În 4 dintre cazuri rezultatul a fost pozitiv, fiind aplicate sancțiuni contravenționale, iar permisele de conducere au fost reținute.
De asemenea, au fost controlate nouă localuri publice.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 162.000 de lei, dintre acestea, 130 de sancțiuni fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, iar opt sancțiuni, în valoare de 92.000 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind utilizarea aparatelor de marcat electronice.
Totodată, au fost confiscați peste 5.000 de lei reprezentând numerar nefiscalizat, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani.
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Actualitatecu o zi in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)