Actualitate
Tânără asupra căreia polițiștii au găsit mărfuri contrafăcute, trădată de propriul comportament

La data de 21 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au identificat asupra unei tinere, de 23 de ani, mai multe bunuri susceptibile a fi contrafăcute.
Astfel, în timp ce polițiștii se aflau în serviciul de patrulare au observat, pe trotuarul din apropierea unui local public, o tânără, care la vederea forțelor de ordine a avut un comportament suspect, motiv pentru care a fost interceptată de acestea.
În urma verificărilor efectuate au fost identificate asupra tinerei mai multe bunuri constând în parfumuri și bijuterii, care purtau o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, existând suspiciunea că ar fi contrafăcute.
Bunurile au fost confiscate, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
Sursa foto: roman24
Actualitate
Peste 1000 de elevi botoșăneni, implicați în Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi” (video)

Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi”, care a ajuns la final, se adresează elevilor din clasa I și este implementat de Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Ministerul Educației și compania Maspex România, prin brandul Tedi.
Programul își propune să îi ajute pe elevi să înțeleagă, într-un mod prietenos și adaptat vârstei lor, cum să evite pericolele din viața de zi cu zi, fie că este vorba de siguranța pe stradă, evitarea accidentelor, importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, identificarea situațiilor periculoase, interacțiunile cu persoane necunoscute, navigarea în siguranță în mediul online, comportamente de prevenire a violenței, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullyingului.
- Toate informațiile și noutățile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro.
În județul Botoșani, în programul ”Școala Siguranței Tedi” desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, au fost înscrise în anul școlar 2024-2025, 103 clase de elevi din 52 de unități de învățământ.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au contribuit activ la formarea unui comportament responsabil și preventiv în rândul celor mici și au fost alături de aproximativ 1000 de elevi și cadre didactice din județul Botoșani, atât din mediul urban cât și din mediul rural.
Activitățile au fost susținute prin jocuri educative, scenarii interactive și materiale adaptate nivelului de înțelegere al copiilor.
„Programul va continua și în anul școlar viitor, cu noi activități și surprize pentru cei mici. Împreună creștem o generație mai atentă și mai sigură”, transmit reprezentanții IPJ Botoșani.
Actualitate
Prejudiciu de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, recuperat de polițiști după o anchetă complexă

După o anchetă complexă, desfășurată cu profesionalism, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, în care un cetățean din municipiul Botoșani a fost victimă.
Este o reușită importantă care demonstrează eficiența muncii de investigare, dar și nevoia de vigilență sporită în fața noilor forme de criminalitate online, precizează reprezentanții IPJ Botoșani.
Detalii despre modul în care s-a derulat ancheta
Cazul prezentat este o dovadă clară a profesionalismului polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, fiind vorba despre o fraudă deosebit de gravă, cu un prejudiciu de 1.000.000 de lei, dar și despre o anchetă complexă care s-a încheiat cu o reușită remarcabilă: recuperarea integrală a sumei pierdute de victimă.
- Este un rezultat care merită subliniat, nu doar prin prisma valorii recuperate, ci și pentru că reflectă capacitatea poliției de a răspunde eficient la forme tot mai sofisticate de criminalitate.
Este vorba despre un caz din luna mai a acestui an, în care victima a fost contactată telefonic de un bărbat, care s-a recomandat ca fiind reprezentant al unei unități bancare și care i-a transmis că de pe contul său bancar ar fi fost efectuate plăți neautorizate, către o platformă de comerț on-line dintr-o altă țară. Imediat, victima a verificat și infirmat aceste activități.
Ulterior, a doua zi, în jurul orei 10.00, a fost apelată din nou, de pe un număr de telefon specific aceleiași unități bancare, prin metoda ”spoofing”.
De această dată presupusul angajat al băncii i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise și că este necesară aplicarea unor măsuri de securitate și de reactualizare a datelor.
Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefonul personal mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți, într-o singură tranșă, în valoare de 1.000.000 de lei către un cont bancar, al altei instituții bancare, din afara țării.
În timpul discuțiilor avute cu făptuitorul, în momentul confirmării efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un apel efectuat de sistemul automat de comunicare cu clienții al băncii.
Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore, iar după acest timp, persoana vătămată a realizat că a fost victima unei înșelăciuni prin mijloace de comunicare utilizate în mediul on-line.
Fraudă informatică realizată cu metode specifice criminalității cibernetice moderne
Aceasta fraudă informatică despre care vorbim astăzi a fost executată cu metode specifice criminalității cibernetice moderne: tehnici de inginerie socială, spoofing pentru mascarea numărului apelantului, instalarea de aplicații de control de la distanță și, bineînțeles, manipulare psihologică.
Victima a fost convinsă să instaleze aplicații care au permis accesul infractorilor direct în contul bancar, ceea ce a dus la transferul unei sume uriașe într-un cont bancar emis de către o instituție financiar – bancară, cu sediul în străinătate.
Polițiștii botoșăneni au reușit să identifice greșelile comise de autori în derularea tranzacției, precum și modul de operare utilizat de către aceștia – elemente care au dus la localizarea rapidă a fondurilor și, implicit, la recuperarea lor integrală și anume suma menționată anterior, 1.000.000 lei, echivalentul a 200.000 euro.
Sursa foto: vivafm.ro
Actualitate
Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate

Sindicaliștii din educație au anunțat grevă japoneză miercuri, 18 iunie, fără afectarea activității în unitățile de învățământ, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare.
Sindicaliștii din educație sunt nemulțumiți de propunerile vehiculate în ultima perioadă cu privire la unele măsuri care ar contribui la reducerea cheltuielilor bugetare și resping eventuale decizii care ar afecta domeniul învățământului.
Ministrul educației, Daniel David, consideră că motivul nemulțumirilor este un amestec de lucruri irelevante cu zvonuri și interpretări eronate, astfel că marți s-a întâlnit pentru discuții cu reprezentanții angajaților din învățământ. Aceștia i-au amintit că au trecut doi ani de la greva generală din 2023 și că promisiunile făcute atunci cadrelor didactice nu au fost respectate, arată romania-actualitati.ro
Printre altele, sindicaliștii din educație nu sunt de acord cu eliminarea indemnizației pentru titlul științific de doctor, întrucât, prin această măsură, veniturile salariaților care dețin acest titlu ar putea scădea cu aproximativ 550 de lei în valoare netă.
De asemenea, sindicaliștii contestă modificarea statutului de titular în învățământ și faptul că ar urma să-și desfășoare activitatea timp de opt ore pe zi în unitățile de învățământ.
„Oamenii vor purta ecusoane cu nişte slogane care sunt strict legate de motivele acțiunii în cauză. Orele se vor desfăşura normal. Acțiunea noastră nu afectează elevii sub nicio formă. Nu vorbim de o afectare a examenelor care vor fi în curs de derulare, dar, încă o dată, trebuie să înțeleagă clar clasa politică: nu își pot bate joc la nesfârșit de sistemul de învățământ. În situația în care nu țin cont de avertismentele noastre, să nu uite că nu este imposibil să retrăim ceea ce a fost în 2023”, a explicat Marius Nistor, președintele Federației „Spirul Haret”.
Sindicaliștii nu exclud o grevă generală, dacă nu se vor găsi soluții la doleanțele angajaților din educație.
„I-am spus și președintelui României că are toate pârghiile de a interveni în situația în care va constata că cei care vor prelua guvernarea vor face derapaje și vor lovi în sistemul educațional. Am spus că este posibil ca începutul de anul școlar viitor să fie perturbat cu proteste dacă vor fi măsuri care vor lovi în colegii noștri”, a declarat Simion Hăncescu, președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, citat de romania-actualitati.ro
Sursa foto: Edupedu
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie
-
Actualitatecu o zi in urma
Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Persoane transportate la spital, în urma unui accident rutier produs pe raza localității Lunca (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
APIA Botoșani anunță finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Absolvenții de liceu, promoția 2025, sunt așteptați la AJOFM Botoșani pentru sprijin și consiliere (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Postul Sfinților Petru și Pavel. Când sunt zilele cu dezlegare la pește și ce trebuie să știe credincioșii