Se intampla langa noi
Stabilit în Iași, italianul Raffaele s-a angajat ca șofer de autobuz la Compania de Transport Public
Raffaele, un italian în vârstă de 54 de ani, a renunțat la țara natală pentru a deveni șofer de autobuz în România. Îndrăgostit de o româncă, acesta a renunțat la tot și s-a stabilit în capitala Moldovei, unde se simte ca acasă, potrivit adevarul.ro
Stabilit în Iași, Raffaele s-a angajat ca șofer de autobuz la Compania de Transport Public din Iași și este îndrăgostit de orașul în care s-a mutat.
A renunțat la peisajele pitorești din țara natală pentru a deveni șofer de autobuz în România
Raffaele a povestit cum a ajuns să locuiască în România. O frumoasă poveste de dragoste l-a adus pe italian tocmai în capitala Moldovei, după o viață petrecută în țara natală. Acum, este foarte mulțumit de experiența pe care o trăiește și susține că s-a acomodat destul de rapid la viața din Iași.
Raffaele, șofer de autobuz în România: „Șoferii sunt respectați aici, față de Italia“
„M-am îndrăgostit de o femeie din România, am cunoscut-o în Italia în anul 2001. În 2009 am făcut casă în România, la țară. Am locuit în Italia împreună, 23 de ani. Am venit aici, m-am angajat la Compania de Transport Public, unde am fost primit foarte bine. Mă descurc foarte bine cu traseele, nu sunt atât de grele. În Italia am lucrat tot cu persoane, cu o firmă particulară de transport turiști. Din 2004, de când circul în România, niciodată nu m-a oprit poliția. Șoferii sunt respectați aici, în România, față de Italia. Colegii m-au ajutat foarte mult, sunt de nota 20. În Italia e greu acum, aici îmi permit să merg în concediu, este liniște”, a povestit Raffaele.
Raffaele s-a îndrăgostit de capitala Moldovei
Italianul care locuiește și muncește în Iași a rămas impresionat de capitala Moldovei.
„Iașiul este foarte frumos, e un oraș foarte dezvoltat, foarte aranjat. Cu noul aeroport, cu deschiderea Terminalului T4, orașul va fi mai dezvoltat, va fi mai frumos. La muncă avem trasee mai ușoare, trasee mai grele, dar peste tot este așa. În cele patru zile de când circul singur pe traseu, m-am înțeles bine cu toată lumea”, a mai povestit italianul pentru adevarul.ro
Sursa foto: SCTP Iasi
Se intampla langa noi
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc joi, 12 septembrie, vernisajul expoziției „Cărările Luminii”, semnată de Silviu Oravitzan. Expoziția cuprinde opere care dezvăluie conexiunile profunde dintre tradiția bizantină și contemporaneitate, ce „surprind și conțin în sine Lumina – universală, culturală, religioasă”, informează site-ul muzeulbucovinei.ro, citat de ziarullumina.ro
Artistul Silviu Oravitzan a fost remarcat și elogiat de critici de artă și oameni de cultură români și străini ca fiind „pictor al Luminii” datorită preocupării de a surprinde în operele sale lumina.
Silviu Oravitzan a expus în mari orașe din străinătate (New York, Paris, Viena, Marsilia) și din țară (București, Timișoara, Cluj-Napoca). „Dincolo de profundele implicații spirituale și artistice, întâlnirea cu viziunea simbolică a lui Silviu Oravitzan înseamnă și o punte, peste vremuri, între Banat și Bucovina, spații culturale în care geometria așezării chibzuite se oglindește în clara geometrie interioară a unor străvechi tâlcuri și noime”, scrie Marcel Tolcea, citat de sursa menționată.
Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și Fundația „Oravitzan”, va fi deschisă spre vizitare până în data de 3 noiembrie 2024.
Se intampla langa noi
A patra ediție a Festivalului Familiei la Iași (foto)
Duminică, 8 septembrie 2024, Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul „Pro Vita” din cadrul Sectorului de misiune, a organizat cea de-a patra ediție a Festivalului Familiei.
Programul artistic al Festivalului Familiei a cuprins momente susținute de Corul de copii al municipiului Iași, Teatrul de păpuși ZUM ZUM, Bogdan Ota, dar și bursieri „Pro Vita” Iași, potrivit ziarullumina.ro
- Sunt copii și tineri pasionați de muzică, unii soliști, alții cântă la pian, chitară sau fluier.
Ediția din acest an a fost dedicată în mod special familiilor cu mulți copii, iar bursierii „Pro Vita” Iași, pe lângă momentele artistice, au avut și propriile expoziții de picturi și lucrări artistice. Vizitatorii le-au putut admira și achiziționa, susținând astfel pasiunile și talentele copiilor care provin din familii numeroase, iar fondurile adunate vor fi direcționate către bursele „Pro Vita” din cadrul Proiectului de susținere la studii, parte din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.
Mai multe detalii despre ediția a patra a festivalului dedicat familiei creștine a oferit Otilia Palade, director executiv „Pro Vita” Iași:
„Anul acesta, la Festivalul Familiei, avem două obiective. Primul obiectiv, acela de a aduce împreună oameni și activități de valoare care au în centrul activității lor familia și promovează valorile familiei, iar pe de altă parte, anul acesta ne-am propus să scoatem în evidență familiile cu mulți copii”, a precizat Otilia Palade.
La rândul său, părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului „Pro Vita”, a vorbit despre impactul acestui eveniment asupra societății: „Dacă ne uităm în spatele nostru, vedem foarte mulți copii, vedem bunici, vedem părinți, toată lumea este încântată de oferta aceasta pe care o punem la dispoziție, ofertă care înseamnă interacțiune, diversificare a acțiunilor”, a transmis părintele Radu Brînză.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Se intampla langa noi
Tinerii misionari din Moldova s-au reunit la Iași (foto)
La Iași a început luni, 26 august, cea de-a patra ediție a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova. Peste 1.500 de participanți, voluntari și moderatori s-au adunat în capitala Moldovei la evenimentul care are ca temă: „Ce pot face pentru vindecarea aproapelui meu?”, potrivit ziarullumina.ro
- Sute de tineri din întreaga regiune a Moldovei s-au adunat luni, începând cu ora 12.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a participa la deschiderea oficială a ITO Moldova.
Festivitatea a debutat cu defilarea participanților din Mitropolia Moldovei și Bucovinei (județele Iași, Botoșani, Neamț, Suceava, Bacău și Vaslui), din Republica Moldova și Ucraina. În continuare, cei prezenți au luat parte la o slujbă de Te Deum, iar oficialitățile centrale și locale, reprezentanții diferitelor instituții și invitații evenimentului au rostit câteva alocuțiuni.
În cadrul ceremoniei de deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de învățătură.
„Există o categorie de oameni printre care vă numărați și voi, care căutând aceleași lucruri – bucurie, dragoste și împlinire – o faceți în legătură cu Dumnezeu. Făcând-o în legătură cu Dumnezeu, având un duhovnic care vă ascultă, vă înțelege, vă iartă, vă binecuvântează, întâlnindu-vă la nivel de parohie din când în când, la nivel de protopopiat, la nivel de județ și, iată, la o întâlnire precum aceasta, cred că simțiți și veți simți, sper, în aceste zile că aveți și bucurie în voi, că vă simțiți împliniți lăuntric, că iubiți și că sunteți iubiți. Acesta este și gândul pe care îl așez la rădăcina acestei întâlniri: să vă dăruiască Dumnezeu să căutați în direcția cea bună cele care vă umplu sufletul. Întâlnirea din această zi și din aceste zile este o mărturie pentru aceasta”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a adresat un cuvânt de bun-venit participanților.
- În după-amiaza zilei de luni, tinerii au participat la câteva sesiuni de dialog, organizate de voluntarii și coordonatorii ITOM.
Luni seara, în Grădina Palas Mall din Iași, a avut loc conferința intitulată: „Ce pot face pentru vindecarea aproapelui meu?”, susținută de părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos.
Conferința a fost organizată în cadrul celei de-a patra ediții a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova. Au fost prezenți cei 1.500 de tineri participanți, dar și zeci de oameni doritori să asculte sfaturile și învățăturile părintelui din Athos.
Părintele Pimen Vlad le-a explicat tinerilor că dragostea trebuie să fie ținta noastră: „Dragostea caută întotdeauna să îi fie bine aproapelui. Se uită întotdeauna și la celălalt. Dacă încercăm să punem dragostea ca țintă a noastră, să o avem în familie, să o avem în jurul nostru, atunci nu vom mai fi nepăsători. Să ne uităm și la cel de lângă noi că poate este obosit, amărât sau necăjit și să vedem cum îl putem ajuta. Să îi preluăm din greutăți. Și asta ar trebui să o facem cu toții, fiecare la nivelul lui. Pentru că sunteți tineri aici, să nu fiți nepăsători în familie, încercați să fiți alături de părinții voștri la toate cele ale casei. Să încercăm să practicăm dragostea, să o punem în practică la toate nivelurile”.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
SuperLiga revine cu partida Sepsi OSK – FC Botoșani, care se va disputa în această seară (video)
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier soldat cu victime și pagube materiale (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora!
-
Actualitatecu o zi in urma
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o premieră! (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Document fals privind ITP-ul unui autoturism, prezentat de șoferul acestuia la controlul de frontieră