Actualitate
Sfântul Vasile cel Mare: aproape 500.000 de români își serbează onomastica

În prima zi a anului, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Tăierea-Împrejur a Domnului și pe Sfântul Vasile cel Mare.
Prima zi a anului este, din punct de vedere creștin, ziua în care pruncul născut în Betleem și-a primit numele.
Conform tradiției iudaice, după opt zile de la nașterea sa, Isus a fost tăiat împrejur, ca orice copil evreu de sex masculin.
Numele pe care l-a primit fiul lui Dumnezeu făcut om, Isus, înseamnă Mântuitorul, iar Hristos înseamnă Cel uns.
Tot pe 1 ianuarie este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare, care a trăit în secolul al IV-lea și a fost episcop în Cezareea, cetate în Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi.
În cei nouă ani, cât a păstorit ca episcop, Sfântul Vasile s-a dovedit un mare teolog, apărător al credinței ortodoxe și un bun organizator al vieții monahale și al activității sociale în biserică.
Este primul episcop care a întemeiat spitale și azile pentru ocrotirea celor săraci și suferinzi.
Bucureștenii au umplut încă de dimineață Catedrala Patriarhală din București, acolo unde Părintele Patriarh Daniel a oficiat slujba liturghiei în cinstea praznicului de astăzi.
În cuvântul de învățătură, Părintele Patriarh Daniel, care a oficiat slujba liturghiei în cinstea praznicului de astăzi, s-a referit la întreita sărbătoare pe care biserica o marchează la fiecare 1 ianuarie, în cinstea lui Hristos, a Sfântului Vasile, dar și a noului an civil.
„Să folosim timpul pentru creștere – nu doar biologic, ci și creștere cu înțelepciunea și cu trăirea harului lui Dumnezeu în viața noastră. Această sărbătoare ne îndeamnă astfel la creștere duhovnicească, la apropiere mai multă de Dumnezeu, şi la cererea sporită de har. Să cerem cât mai mult ajutor lui Dumnezeu, ca să gândim după voia lui Dumnezeu, să vorbim potrivit voii lui Dumnezeu, şi să făptuim sau să lucrăm după voia lui Dumnezeu”, a spus Părintele Patriarh Daniel, citat de romania-actualitati.ro
După slujba liturghiei, Părintele Patriarh Daniel a oficiat o slujbă de Te Deum pentru a binecuvânta începutul unui nou an civil.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Peste 400 de elevi de liceu au absentat la prima probă a simulării examenului de Bacalaureat 2025

Luni, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, la disciplina Limba și literatura română.
Din totalul celor 2.583 de elevi înscriși, 2.170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat. Cei mai mulți dintre elevii absenți sunt de la învățământul seral/ frecvență redusă.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Rezultatele se vor comunica individual în data de 8 aprilie 2025. Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru stabilirea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, cu excepția cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.
Sursa foto: Jurnalul de Arges
Actualitate
Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii săi din toată țara. S-au discutat, în primul rând, aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai, dar și alte subiecte relevante pentru județul Botoșani în ceea ce privește administrația publică.
Scopul prefectului Dan Nechifor este să asigure o bună coordonare, iar procesul electoral să fie lipsit de evenimente nedorite, în afara legii. De asemenea, transparența va fi pe primul loc, astfel încât cetățenii să aibă acces și să fie la curent cu toate noutățile sau schimbările ce pot apărea pe parcursul perioadei electorale, transmit reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Actualitate
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la disciplinele Matematică şi Informatică, susţinute de profesori din cadrul facultăţii.
„În cadrul şedinţelor de pregătire, vor fi prezentate diverse concepte care vor fi printre subiectele de admitere. Se vor aprofunda şi modelele de subiecte care sunt pe site-ul AC”, a declarat conf. dr. ing. Adrian Alexandrescu, potrivit ziarullumina.ro
Calendarul ședințelor de pregătire:
Şedinţele de pregătire vor avea loc sâmbăta, între orele 10.00-12.00, la disciplina matematică, şi între orele 12.30-14.30, la disciplina informatică, după cum urmează:
- 29 martie
- 5 aprilie
- 12 aprilie
- 10 mai
- 17 mai
- 24 mai
Potrivit reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru participarea la aceste ședințe de pregătire gratuite nu este necesară completarea unui formular de înscriere în prealabil.
Sursa foto: Ziarul Lumina
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu o zi in urma
Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră