ȘTIRI DIN:
Data: 01/11/2024

Actualitate

Sfânta Lumină, ceasornicul lui Dumnezeu, într-o lume plină de incertitudini

Publicat

pe

Dacă Hristos n-a înviat, spune marele Pavel, zadarnică este credința voastră (Corinteni I 15, 17). Nu degeaba diavolul se dă peste cap să ne convingă că Lumina Sfântă care se coboară în Sâmbăta Mare n-ar fi decât un truc ieftin cu care Biserica își umple buzunarele. Căci, dacă nu vom crede că Dumnezeu poate trimite în mod miraculos o lumină de sus, cum am putea crede că un om, vreodată, fie El și Dumnezeu, ar fi putut să învieze? arată ziarullumina.ro

Se spune că Sfânta Lumină este focul grecesc al bizantinilor. Că Patriarhul de Ierusalim are cu el o brichetă cu care aprinde lumânările. Că evreii și arabii sunt înțeleși cu grecii ca să câștige bani din turism. Dar numai absurditatea în sine a existenței unei farse de proporții mondiale care să nu fi fost până acum deconspirată, după două milenii și sub atâtea cârmuiri politice, este o dovadă supremă în sprijinul Sfintei Lumini.

Dacă o cârmuire oarecare ar fi rămas aceeași până astăzi, s-ar fi putut crede că își respectă propriile tradiții și interese, perpetuând aceeași veche minciună.

Adevărul este că rareori în istorie vreunul dintre conducătorii Ierusalimului ar fi putut să profite de pe urma Sfintei Lumini mai mult decât ar fi profitat de dispariția ei, mai arată ziarullumina.ro

Oamenii erau dominați de temeri și credințe religioase

Pe de altă parte, pornim de la o premisă total greșită. Trăind în lumea modernă, ne închipuim că toți oamenii, de la începutul lumii, nu au avut alt motor al existenței decât banul, când, în realitate, până în urmă cu doar câteva secole, oamenii erau dominați de temeri și credințe religioase, sub imboldul cărora acționau chiar și când venea vorba de agenda lor politică și care le-ar fi susținut, oricum, această agendă mai bine decât orice fel de propagandă.

A demonstra că Sfânta Lumină este un fals ar fi fost aur curat pentru orice calif, sultan sau emir. În schimb, musulmanii participau la slujba de venire a Luminii și o luau în casele și geamiile lor, atât de izbitoare era minunea.

Poate de aceea a și îngăduit Dumnezeu ca Sfântul Mormânt să se afle cel mai mult în mâinile arabilor, cunoscuți ca fiind de o mare religiozitate, spre deosebire de popoarele occidentale care au deținut și ele o vreme Ierusalimul, dar pe care azi le-am putea acuza de un indiferentism religios menit să le facă să închidă ochii la diverse false minuni, când vine vorba de bani.

Chiar și în prezent, custodele Sfântului Mormânt, adică păstrătorul cheii și sigiliului său, este un palestinian dintr-o familie cu tradiție – Adeeb Joudeh Al Husseini. Ca să nu mai vorbim de percheziția aproape umilitoare pe care e obligat să o suporte Patriarhul Ierusalimului în fiecare an, ca oficialitățile (deloc creștine) să se asigure că nu are cu sine o sursă de foc.

Câți dintre cârcotașii contemporani știu, însă, că vreme de șase secole, nimeni nu intra în Sfântul Mormânt până când nu venea Lumina, patriarhul rămânea afară, iar în momentul când focul sfânt începea să se răspândească dinăuntru, abia atunci guvernatorul musulman descuia și-l lăsa pe patriarh să ia Lumină. Dar Lumina nu venea doar din Mormânt, ci și de pe alături, aprindea (și aprinde încă) lumânările unora dintre credincioși, vine, de fapt, în fiecare an cu totul diferit, în formă de glob de foc sau ca flash-uri de lumină, din boltă și din aer, în diverse culori, la diverse ore. Pentru un fenomen atât de precis, este extrem de imprevizibilă, ba, am putea spune, chiar jucăușă.

Confirmări de peste veacuri

Sfânta Lumină vine ceas, dar niciodată la oră fixă, tocmai ca să le arate necredincioșilor că dacă ar fi fost un circ orchestrat de ortodocși, atunci s-ar fi petrecut liniar, la o oră anume și ar fi avut, de la an la an, aceleași manifestări.

Mărturiile despre ea sunt atât de multe, din epoci atât de variate și scrise de autori atât de diferiți, de la cei mai înflăcărați creștini până la evreii și musulmanii cei mai dornici să o conteste (dar care rămân, totuși, uluiți de ea), încât este probabil unul din cele mai bine documentate evenimente din istorie.

Încerc aici o listă (departe de a fi completă) de martori neortodocși care au scris despre ea, din cele mai vechi timpuri, și ale căror texte cititorul le-ar putea găsi cu ușurință pe internet: Ibn al-Qass, jurist și teolog musulman (sec. X), persanul Al-Biruni, astronom, matematician, fizician (care susține, pe la anul 1000, că anumiți sultani au pus un fitil de aramă în candelele din biserică, ca să nu se înfăptuiască minunea, Sfânta Lumină aprinzând, însă, arama). Bartolf, cronicar francez; Caffaro, cruciat italian; William de Malmesbury, monah și istoric englez; Petru Venerabilul, sfânt catolic; egumenul islandez Niculas Bergsson; egumenul englez Richard și francezul Ambrosius (care menționează, în cronicile lor, că sultanul Saladin a poruncit de trei ori stingerea candelei peste care se coborâse Sfânta Lumină, iar aceasta s-a reaprins de la sine). Alţii sunt Theodorich, Episcop de Würzburg; persanul Al-Qazwini, medic, astronom și geograf (sec. XII-XIII); călătorul german Johann Schiltberger; istoricul elvețian Felix Fabri (sec. XV); arheologul britanic Charles Warren (martor ocular de patru ori la venirea Sfintei Lumini, care, deși anglican, susține cu tărie autenticitatea minunii – sec. XIX).

Dovada de netăgăduit a miracolului este capacitatea ei de a nu arde minute întregi

Nimeni n-a reușit să găsească până acum vreo explicație pentru asta, cu atât mai mult cu cât perioada „de grație” a focului sfânt este variabilă de la un an la altul. Celebrul foc grecesc (foc a cărui rețetă a fost demult pierdută), atât de mult pus astăzi în legătură cu Sfânta Lumină, era formidabil dintr-un punct de vedere cu totul opus, și anume că ardea orice, oricum, oricât, până și în apă.

O altă observație, pe care, într-un mod inexplicabil, nici unul dintre acești necredincioși de o logică „imbatabilă” nu se gândește să o facă, este că, în acele prime minute, Lumina arde, de fapt, însă selectiv. Ea arde fitilul lumânărilor din mâinile pelerinilor, arde fitilul candelelor, dar nu arde persoanele, carnea, părul și barba acestora. Este ca și cum Lumina ar avea, deci, putere de decizie și raționalitate. Oricine se poate convinge de acest adevăr, fără să facă neapărat drumul până la Ierusalim, din sutele de filmări cu venirea Sfintei Lumini, care circulă pretutindeni.

Posibile explicaţii ştiinţifice

Pentru cei care au nevoie să-L zgândăre pe Hristos în coastă ca să creadă, există și o dovadă științifică. Este vorba despre măsurătorile fizicianului rus Andrei Volkov, în Sâmbăta Mare din anul 2008.

În urma experimentului, fizicianul afirmă că, exact înainte de apariția Sfintei Lumini, au avut loc mai multe fenomene absolut miraculoase.

Primul, încărcătura electrică a aerului, vizibilă cu ochiul liber, posibilă în natură doar în cazul unei diferențe foarte mari de potențial electric, pentru care clădirea ar fi trebuit să fie alcătuită din cuarț pur, iar afară să fie furtună.

Al doilea este prezența nejustificată a plasmei de temperatură scăzută, deoarece ea nu poate exista în aer decât în condiții extrem de stricte, de foarte mare umiditate, în timp ce în Biserica Sfântului Mormânt atmosfera este caldă și uscată.

De altfel, această plasmă nu a putut fi reprodusă în mod artificial până recent și este investigată în laboratoare numai în vid. La toate astea s-a adăugat o descărcare electrică intensă, de origine nedepistată, tocmai în momentul venirii Luminii.

Andrei Volkov susține că măsurătorile sale sunt o confirmare a naturii minunate a fenomenului (Vezi Haralambie Skarlakidis, Sfânta Lumină – Minunea din Sâmbăta Mare de la Sfântul Mormânt, Ed. Elaia, Atena, 2011).

Focul care coboară din cer

Sfânta Lumină, „marcă înregistrată” a Ortodoxiei, este același foc care a ars jertfele lui Abel și ale lui Ilie (ca o adeverire a dreptei lor credințe), ea nefiind o „invenție” a epocii neotestamentare, așa cum se crede. Astfel, în Cartea a doua a Macabeilor, din Septuaginta, se povestește cum și Moise, și Solomon au sfințit jertfelnicul lui Dumnezeu prin pogorârea unui foc din cer care a mistuit jertfa, ca apoi, pe vremea robiei babilonice, preoții să ia focul acesta de pe altarul Templului și să-l ascundă într-o fântână secată.

Mai târziu, Neemia i-a trimis pe urmașii preoților să readucă focul, însă, cum ei au găsit în locul focului apă, au adus apa aceasta și, după ce au stropit cu ea jertfele, apa s-a transformat înapoi în foc și le-a mistuit. Focul sfânt este, în Vechiul Testament, o confirmare a locului suprem de închinare, a spațiului dumnezeiesc, iar în Noul Testament a calendarului pascal, așadar, a timpului divin, „busola” și „ceasornicul” infailibil al lui Dumnezeu.

Lumina sfântă a venit și anul acesta, în mijlocul războiului absurd și al demenței demonice inutile, căci, spune Evanghelistul Învierii: Lumina luminează în întuneric și întunericul nu a putut s-o cuprindă  (Ioan, 1, 5). În lumea aceasta plină de incertitudini nu există decât două lucruri absolut garantate: moartea și venirea anuală a Sfintei Lumini. Ceea ce este un alt fel de a spune că la fel de certă ca moartea este și Învierea.

(articol de Maria Anastasiu, publicat în ziarullumina.ro)

Actualitate

Produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine vor fi monitorizate până la sfârșitul anului

Publicat

pe

Un comitet format din specialişti în domeniu va monitoriza produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine până la 31 decembrie 2024, arată romania-actualitati.ro

Experţii vor să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele autohtone, comparativ cu cele din import.

Comitetul este format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, în pofida contestaţiilor venite din partea mai multor actori comerciali din domeniu.

Sursa foto: romania-actualitati.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Confirmări și surprize colosale în prima etapă din faza grupelor Cupei României la fotbal

Publicat

pe

Sepsi Sfântu Gheorghe, Oţelul Galaţi şi Universitatea Craiova au fost învinse de formaţii care activează în diviziile inferioare, iar CFR Cluj a izbutit doar un egal cu FC Argeş, scor 2-2. Remiză şi pentru Farul Constanţa, 1-1 cu Sănătatea Cluj.

Cele mai mari surprize le-au produs Unirea Alba Iulia (liga a treia), 1-0 cu Sepsi, și Metalul Buzău (nou promovată în divizia secundă), care a învins-o cu 1-0 pe Universitatea Craiova.

Universitatea Craiova, formaţie cu pretenţii declarate la titlul de campioană, a fost învinsă surprinzător de Metalul Buzău, echipă nou-promovată în Liga a II-a, cu scorul de 1-0 (0-0), joi seara, pe Stadionul Gloria din Buzău, în Grupa B a Cupei României.

Potrivit Agerpres, Universitatea a avut o prestaţie foarte slabă, fiind efectiv dominată de echipa buzoiană, care s-a impus prin golul marcat de Valentin Robu (83).

Metalul a a mai avut ocazii mari de gol prin Sabin Moldovan (15, 30), dar portarul Silviu Lung jr. a avut intervenţii salvatoare. Cea mai bună şansă a echipei antrenate de Costel Gâlcă a fost şutul lui Luis Paradela (8), care a şters bara.

Eşec şi pentru Oţelul Galaţi, 1-2 la Miercurea Ciuc, liderul ligii secunde reuşind să revină spectaculos în ultimele minute ale jocului.

Au confirmat FCSB, 4-0 cu Dinamo, Rapid, învingătoare cu 2-0 la Botoşani şi Petrolul Ploieşti, care s-a impus cu 3-0 pe terenul Agricolei Borcea (divizia a treia).

Rapid a câştigat la Botoşani

Rapid Bucureşti a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-0 (1-0), joi seara, în deplasare, într-un meci din Grupa A a Cupei României. Golurile echipei antrenate de Marius Şumudică au fost marcate de gabonezul Aaron Boupendza (35), la prima sa reuşită pentru Rapid, şi de Rareş Pop (52).

Alte meciuri și rezultatele înregistrate:

Poli Iaşi – UTA 1-1, Unirea Ungheni – FC Hermannstadt 1-2, SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Reșița 0-1 şi CS Afumați – Ceahlăul Piatra Neamț 0-0.

Etapa a doua din grupele Cupei României se va disputa la începutul lunii decembrie.

Sursa foto: Radio România Actualități

Citeste mai mult ...

Actualitate

Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia, într-o zi de 1 noiembrie

Publicat

pe

La trei zile după biruința de la Şelimbăr, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia, împreună cu oastea sa, evenimentul marcând apogeul politic și militar al acestui mare voievod român.

Și chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca numai peste câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române.

Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai a fost întâmpinat de episcopul romano-catolic din Alba Iulia şi de către alți nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetăţii de scaun a Ardealului. De altfel, marele patriot și istoric român Nicolae Bălcescu, într-o celebră operă istorică ne descrie în cuvinte alese acest important eveniment: „Într-aceea, Mihai-Vodă, ridicându-și tabăra de la Sibiu, înaintă cu încetul spre Alba-Iulia, iar prin toate orașele pe unde trecu în cale, locuitorii alergau înainte-i cu daruri, slobozind puști în semn de veselie, primindu-l cu mare dragoste și entuziasm. Apropiindu-se de Alba, locuitorii orașului îi ieșiră înainte cu multă bucurie, iar în fruntea lor era episcopul catolic, ce era încunjurat de tot clerul său, care îl felicită în numele poporului pe domn, de sosirea sa, urându-i fericire și o domnie lungă asupra țării Ardealului”.

Dar prezența marelui voievod a fost simțită la Alba Iulia cu câțiva ani înainte, mai precis în anul 1597, când Mihai Viteazul a ctitorit Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul „Sfânta Treime”, un simbol al unității de credință și neam al celor trei țări românești, ctitorie aflată în vecinătatea zidurilor cetății și care a fost mai bine de un secol un centru important religios și cultural în Transilvania.

Și după cum iarăși spune marele nostru istoric Nicolae Iorga: „această mitropolie ortodoxă a devenit cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului nostru românesc de peste munți”.

Astfel, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul pătrundea în Alba Iulia asemenea unui mare învingător, întrucât Ardealul se afla la picioarele sale și mai rămânea numai Moldova să fie cucerită pentru ca Dacia sa fie refăcută în vechile sale hotare.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Historia

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate8 minute in urma

Produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine vor fi monitorizate până la sfârșitul anului

Un comitet format din specialişti în domeniu va monitoriza produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine până la 31 decembrie...

Actualitate22 de minute in urma

Confirmări și surprize colosale în prima etapă din faza grupelor Cupei României la fotbal

Sepsi Sfântu Gheorghe, Oţelul Galaţi şi Universitatea Craiova au fost învinse de formaţii care activează în diviziile inferioare, iar CFR...

Actualitate38 de minute in urma

Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia, într-o zi de 1 noiembrie

La trei zile după biruința de la Şelimbăr, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia, împreună...

Actualitateo oră in urma

În atenția fermierilor! Începe plata compensațiilor la culturile distruse de secetă

Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa 400...

Actualitate2 ore in urma

Elevele care au obținut nota 10 la Bacalaureat, premiate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (galerie foto)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a premiat vineri, 1 noiembrie 2024, elevii din județul Botoșani, care au obţinut media 10 la...

Actualitate3 ore in urma

A sunat la 112 după ajutor, când a realizat că nu mai găsește drumul spre casă (galerie foto)

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Botoșani, rătăcit în pădurea de la marginea localității Corni, a...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate12 ore in urma

Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!

În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea...

Botoșani22 de ore in urma

Spectacolul „Bocitoarele vesele”, în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită sâmbătă, 2 noiembrie și duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa...

Actualitate23 de ore in urma

Tânăr fără permis, depistat de polițiști la volanul unui autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un...

Actualitate2 zile in urma

Proiectul drumului de mare viteză Botoșani – Suceava a trecut de prima analiză (foto)

Documentația tehnică realizată de firma CONSITRANS pentru drumul de mare viteză Botoșani-Suceava a fost aprobată în prima etapă a Analizei...

Botoșani2 zile in urma

„Legenda Cetății Neamțului”, pe scena Teatrului Vasilache din Botoșani (foto)

Colectivul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită, în zilele de joi, 31 octombrie 2024, de la...

Actualitate2 zile in urma

Tânăr reținut pentru furtul a două biciclete

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr,...

Actualitate3 zile in urma

Restricții de circulație pe una din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani (galerie foto)

Lucrările de reabilitare și modernizare a uneia din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani continuă! Mâine, 30 octombrie 2024,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate