Administrație
Sediul SMURD din Botoșani intră într-un amplu proces de consolidare și reabilitare energetică (foto)

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Botoșani, cea în care a funcționat Protecția Civilă și care acum găzduiește serviciul de urgență SMURD, intră într-un amplu proces de consolidare și reabilitare energetică.
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat contractul pentru execuția lucrărilor finanțate prin intermediul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat gestionat de Ministerul Dezvoltării.
„Salvăm patrimoniul județului! Demarăm lucrările la o nouă clădire istorică a județului: fostul sediu al Protecției Civile, actualul sediu SMURD. Chiar dacă suntem pe final de mandat, continuăm actul administrativ într-un ritm foarte susținut, de fapt, un ritm pe care l-am avut pe întregul mandat. Asta face o administrație județeană performantă, atrage fonduri și face investiții în interesul comunității locale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
- Valoarea finanțării atrase de către Consiliul Județean Botoșani este de 1,5 milioane de euro, iar o cofinanțare pe care va trebui să o asigure este de doar 40 de mii de euro.
„Proiectul nostru a fost unul foarte bun și a fost selectat pe lista primelor 50 acceptate la finanțare în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat finanțat de Ministerul Dezvoltării. Am asigurat toate fondurile necesare ca acest proiect major să fie dus cu bine până la sfârșit, fără sincope”, a spus Doina Federovici.
- Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de către firma botoșăneană Dio Construct, care va trebui să finalizeze proiectul în 12 luni de la primirea ordinului de începere.
„Imediat ce firma câștigătoare va depune garanția de bună execuție, la începutul săptămânii viitoare, vom da ordinul de începere a lucrărilor. Mă bucur că avem parte de un constructor botoșănean, pentru că așa creăm valoare adăugată în județ și contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri local și la crearea de noi locuri de muncă”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
- Clădirea, care intră într-un amplu proces de reabilitare, a fost construită în 1926 și de atunci nu a mai fost renovată niciodată.
De-a lungul anilor a găzduit instituții importante în arhitectura administrativă a județului, precum Apărarea Locală Antiaeriană, Protecția Civilă și acum SMURD.
Pe lângă lucrările de consolidare seismică, vor fi efectuate și lucrări de reabilitare energetică. De asemenea, vor fi montate panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică, un panou solar pentru apa caldă menajeră, pompe de căldură aer-apă și recuperatoare de căldură, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
Administrație
Două teme de interes major pentru comunitate, dezbătute la ședința Comisiei de Dialog Social (foto)

Marți, 15 aprilie, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social a județului Botoșani, în cadrul căreia au fost dezbătute două teme de interes major pentru comunitate: deficitul de medici de familie și impactul modificării organigramei de la Secția de Drumuri Naționale Botoșani asupra siguranței rutiere.
În ceea ce privește lipsa medicilor de familie, o problemă care persistă și afectează accesul populației la servicii medicale, mai ales în mediul rural, au fost invitați să participe dr. Constantin-Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani, Alina Mustiață, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, și Teodor Ferariu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.
Toți cei prezenți au subliniat dificultatea atragerii de medici în județ, dar și eforturile instituționale de a îmbunătăți situația.
Prefectul județului, Dan Nechifor, a întărit ideea că este nevoie de implicare și de soluții pentru a deveni „atractivi”, nu de discuții și lamentări. Inițiativă, colaborare și implicare – sunt factorii optimi pentru a crea un mediu în care medicii tineri să își dorească să se stabilească, iar profesioniștii să fie sprijiniți și respectați.
În a doua parte a ședinței a fost abordată problematica modificării organigramei de la Secția de Drumuri Naționale Botoșani, un subiect sensibil care riscă să afecteze capacitatea operațională a instituției, mai ales în sezonul rece.
La discuții au participat colonel Dan-Decebal Muraru, inspector șef ISU „Nicolae Iorga” Botoșani, Dumitru Clipaciuc, șeful secției SDN, Liviu Mihalache, adjunct șef de secție, și Andrei Cristian Bucșă, liderul de sindicat SDN.
Aceștia au atras atenția asupra consecințelor directe ale reducerii numărului de posturi – în special a celor de ingineri – și asupra riscurilor ce pot apărea în gestionarea situațiilor de urgență, intervenții sau deszăpeziri.
Deși modificările de organigramă au fost decise la nivel central, de pe plan județean, Instituția Prefectului Botoșani va susține toate demersurile necesare pentru menținerea capacității funcționale a SDN și pentru protejarea siguranței cetățenilor, susțin autoritățile județene.
Administrație
Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat într-o localitate din județ. Ce măsuri au dispus autoritățile

Vineri, 11 aprilie, a avut loc ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), convocată în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la un număr de trei suine domestice din localitatea Plopenii Mici, comuna Ungureni.
În cadrul întâlnirii, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a prezentat situația epidemiologică actualizată și a supus spre aprobare „Planul de intervenție în confirmarea de PPA în efectivele de suine domestice de pe teritoriul județului Botoșani”, document ce cuprinde măsurile ce vor fi aplicate în regim de urgență.
În aceste condiții, au fost demarate acțiunile specifice de gestionare a focarului, respectiv:
- eutanasierea suinelor bolnave din gospodăria afectată
- dezinfectarea exploatației și a zonei înconjurătoare
- instituirea unei zone de protecție și supraveghere
Autoritățile fac apel la toți cetățenii din zonă să respecte cu strictețe măsurile impuse și să colaboreze cu echipele de intervenție pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, este esențial ca orice suspiciune de boală la porci să fie semnalată de urgență medicului veterinar sau DSVSA Botoșani.
La rândul său, prefectul Dan Nechifor a subliniat necesitatea tratării cu maximă seriozitate a acestei situații.
Administrație
Măsuri și recomandări pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane la nivelul județului (foto)

Astăzi a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), dedicată analizei situației privind evoluția pestei porcine africane la nivel județean, în contextul confirmării unui nou caz de pestă porcină africană la un mistreț găsit mort în data de 2 aprilie 2025, în zona Pădurea Dersca, localitatea Dersca.
În cadrul întâlnirii, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a prezentat date actualizate referitoare la focarele confirmate și zonele afectate.
Ca urmare a acestei situații, a fost transmis și aprobat un Plan de Măsuri detaliat, actualizat la data de 7 aprilie 2025.
Zona infectată, stabilită pe o rază de 8 km față de focarul identificat, cuprinde următoarele localități: Șendriceni și Pădureni (UAT Șendriceni), Loturi Enescu (UAT Dorohoi), municipiul Dorohoi, Hilișeu-Horia, Hilișeu-Crișan, Hilișeu-Cloșca și Corjăuți (UAT Hilișeu-Horia), Pomârla și Hulubești (UAT Pomârla), Dersca (UAT Dersca), Vițcani (UAT Cândești), Lozna și Străteni (UAT Lozna), precum și localități din Ucraina (în total 14 localități din 7 UAT).
Ținând cont de aceste aspecte, a fost aprobat un plan detaliat de măsuri și recomandări pentru limitarea răspândirii virusului. Aceste măsuri includ: efectuarea imediată a dezinfecției zonelor afectate, intensificarea controalelor atât în trafic, cât și în piețele agroalimentare, precum și monitorizarea atentă a zonelor cu potențial ridicat de risc.
Totodată, se face apel la populație să semnaleze urgent medicului veterinar și autorităților competente orice simptom ce ar putea indica apariția bolii, astfel încât intervenția echipelor DSVSA să fie promptă și eficientă.
Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, solicită atât comercianților cât și populației să manifeste maximă responsabilitate, să respecte recomandările autorităților sanitar-veterinare și să evite achiziționarea de animale sau produse din surse neautorizate. Scopul acestor măsuri este de a proteja sănătatea publică și de a preveni răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul județului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Socialcu 2 zile in urma
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti