Administrație
Sediul SMURD din Botoșani intră într-un amplu proces de consolidare și reabilitare energetică (foto)
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Botoșani, cea în care a funcționat Protecția Civilă și care acum găzduiește serviciul de urgență SMURD, intră într-un amplu proces de consolidare și reabilitare energetică.
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat contractul pentru execuția lucrărilor finanțate prin intermediul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat gestionat de Ministerul Dezvoltării.
„Salvăm patrimoniul județului! Demarăm lucrările la o nouă clădire istorică a județului: fostul sediu al Protecției Civile, actualul sediu SMURD. Chiar dacă suntem pe final de mandat, continuăm actul administrativ într-un ritm foarte susținut, de fapt, un ritm pe care l-am avut pe întregul mandat. Asta face o administrație județeană performantă, atrage fonduri și face investiții în interesul comunității locale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
- Valoarea finanțării atrase de către Consiliul Județean Botoșani este de 1,5 milioane de euro, iar o cofinanțare pe care va trebui să o asigure este de doar 40 de mii de euro.
„Proiectul nostru a fost unul foarte bun și a fost selectat pe lista primelor 50 acceptate la finanțare în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat finanțat de Ministerul Dezvoltării. Am asigurat toate fondurile necesare ca acest proiect major să fie dus cu bine până la sfârșit, fără sincope”, a spus Doina Federovici.
- Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de către firma botoșăneană Dio Construct, care va trebui să finalizeze proiectul în 12 luni de la primirea ordinului de începere.
„Imediat ce firma câștigătoare va depune garanția de bună execuție, la începutul săptămânii viitoare, vom da ordinul de începere a lucrărilor. Mă bucur că avem parte de un constructor botoșănean, pentru că așa creăm valoare adăugată în județ și contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri local și la crearea de noi locuri de muncă”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
- Clădirea, care intră într-un amplu proces de reabilitare, a fost construită în 1926 și de atunci nu a mai fost renovată niciodată.
De-a lungul anilor a găzduit instituții importante în arhitectura administrativă a județului, precum Apărarea Locală Antiaeriană, Protecția Civilă și acum SMURD.
Pe lângă lucrările de consolidare seismică, vor fi efectuate și lucrări de reabilitare energetică. De asemenea, vor fi montate panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică, un panou solar pentru apa caldă menajeră, pompe de căldură aer-apă și recuperatoare de căldură, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
Administrație
Centru de zi în municipiul Botoșani, dedicat persoanelor vârstnice (foto)
A fost finalizată documentația necesară construirii unui centru de zi dedicat persoanelor vârstnice și urmează să fie lansată achiziția în vederea atribuirii contractului de execuție lucrări, după aprobarea valorii proiectului și a indicatorilor tehnico-economici în ședința de Consiliu Local.
Este vorba despre „Înființarea și dotarea cu echipamente unitate tip centru de zi pentru persoane vârstnice din municipiul Botoșani”, proiect depus și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 13 – Reforme Sociale.
Potrivit documentației, prin implementarea proiectului este prevăzută construirea și înființarea unui centru de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice, în parteneriat cu unitățile administrativ – teritoriale a comunelor Răchiți și Curtești.
Valoarea totală a obiectivului de investiții este estimată la 18,5 milioane de lei cu TVA și presupune o suprafață construită de 454 mp, cu regim de înălțime 2 etaje.
Durata de realizare a construcției este de 22 de luni, dar nu mai târziu de 30 mai 2026.
„Prin implementarea acestui proiect, realizăm un pas important și necesar pentru îngrijirea și sprijinirea persoanelor vârstnice! Construirea centrului va aduce multiple beneficii comunității. Va permite seniorilor să se bucure de servicii specializate și personalizate, să își mențină independența și să își îmbunătățească calitatea vieții”, a precizat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Centrul de zi va fi construit pe Bulevardul Mihai Eminescu, la ieșirea din oraș și va face parte din Ansamblul Urban Șoseaua Iașului. Va deservi aproximativ 50 de beneficiari zilnic pentru asistență și recuperare și 25 seniori pentru serviciile de îngrijire la domiciliu.
În cadrul centrului vor fi oferite:
- servicii medicale (cabinet medical, consiliere psihosocială, etc.)
- servicii de îngrijire personală (frizerie, cosmetică, etc.)
- spațiu multifuncțional de recuperare fizică (sală kinetoterapie/ masaj/ fizioterapie/ gimnastică medicală)
- spații multifuncționale pentru măsuri de recuperare psihică, cameră senzorială
- spații multifuncționale pentru activități de petrecere a timpului liber (mișcare și activități fizice în sală/gimnastică, terapie ocupațională/activități artistice, etc.)
- spațiu destinat servirii mesei
- spații dedicate serviciilor de îngrijire la domiciliu
- spații depozitare
Totodată, vor fi amenajate alei, parcare și spații verzi.
Programul de funcționare al centrului va fi adaptat în funcție de beneficiari, transmit reprezentanții Primăriei Botoșani.
Administrație
Lucrările de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se apropie de final! (galerie foto)
Stadiul execuției lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” a ajuns la 97%, iar în perioada imediat următoare va fi finalizată și sala de spectacole, dau asigurări reprezentanții Primăriei municipiului Botoșani.
În prezent se intervine în sala de spectacole dar lucrările se apropie de final, urmând a fi montat și mobilierul.
În continuarea acestui proiect se va interveni și la Grădina de Vară, potrivit reprezentanților primăriei.
„Avem în licitație publică execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a grădinii de vară și zonelor adiacente Teatrului „Mihai Eminescu”, cu o valoare estimată de 6,7 milioane de lei!”, a precizat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Termenul de depunere a ofertelor este 8 octombrie 2024, până la ora 15.00.
Sursa foto: facebook
Administrație
Au fost identificate soluțiile tehnice pentru realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava (foto)
Cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru județul Botoșani avansează într-un ritm accelerat!, susțin reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
CONSITRANS, firma care realizează documentația tehnică, a configurat nodurile rutiere ale drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, atât cele de legătură cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Varianta Ocolitoare a municipiului Botoșani, cât și pe cel de descărcare în drumul județean DJ291, Huțani – Bucecea, solicitat de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
„În urma discuțiilor tehnice purtate la Ministerul Transporturilor cu reprezentanții CNAIR, ai firmei de proiectare, ai ministerelor avizatoare și ai echipei tehnice formată din reprezentanții celor două consilii județene și cei ai Zonei Metropolitane Botoșani, s-au identificat cele mai bune soluții tehnice pentru realizarea acestui proiect. După depășirea tuturor constrângerilor, proiectanții au configurat cele două noduri de capăt ale drumului de mare viteză, dar și cel pe care l-am cerut expres pentru descărcarea traficului spre Bucecea și Dorohoi. Din punctul nostru de vedere, acest nod este foarte important pentru dezvoltarea județului Botoșani, pentru că el deschide accesul zonei de nord și de vest a județului la rețeaua națională de autostrăzi. La Bucecea se dezvoltă un parc industrial, iar prin DJ291 se va colecta traficul dinspre Dorohoi și cele două puncte vamale: Siret și Racovăț. Se creează astfel premisele unui punct de importanță strategică la Huțani”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
După configurarea nodurilor și stabilirea celor trei variante de traseu, proiectanții pregătesc documentația tehnică pentru a intra în prima analiză multicriterială.
„Vrem să lăsăm și acest proiect într-o fază cât mai avansată, pentru ca administrația județeană viitoare să nu poată renunța la el. Noi chiar credem că acest proiect este «pașaportul nostru pentru dezvoltare» și nu un proiect fantasmagoric, așa cum tot a declarat președintele ales al Consiliului Județean Botoșani”, a conchis Doina Federovici.
Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani. Va avea câte două benzi pe sens, va permite o viteză de deplasare de 120 de km/h, iar sensurile de mers vor fi delimitate prin separatoare, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)