Actualitate
Sărbătoare mare astăzi, 24 martie, pentru catolici: Duminica Floriilor!
Duminica Floriilor se mai numește și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.
Floriile sau Duminica Floriilor este o sărbătoare importantă atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru creștinii catolici. Această sărbătoare nu are o dată fixă, ea schimbându-se de la an la an, în funcție de data la care pică Paștele, potrivit stirilekanald.ro
În acest an, Floriile se sărbătoresc pe data de 28 aprilie la creștinii ortodocși. În schimb, catolicii celebrează această zi importantă duminică, 24 aprilie 2024.
Semnificația Duminicii Floriilor
Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc din cursul anului bisericesc și mai poartă numele de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Floriile au loc în duminica dinaintea Paștelui și marchează începutul Săptămânii Patimilor. În această săptămână, creștinii reflectă asupra sacrificiilor pe care Hristos le-a făcut pentru ei.
Denumirea „Intrarea Domnului în Ierusalim” vine de la momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim călare pe un asin, înainte să fie răstignit, în a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.
Floriile sunt sărbătorite pe 24 martie 2024 la catolici, iar Paștele Catolic pică în acest an pe data de 31 martie.
În trecut, Duminica Floriilor era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez. În această zi, catehumenii mergeau la episcop pentru a-i cere să fie primiți la botez, precizează stirilekanald.ro
Începând cu această zi sfântă de Duminică, în toate bisericile din țară au loc slujbele deniilor care țin până în Vinerea Mare.
Când pică floriile catolice în următorii ani?
- 2024 – 24 martie
- 2025 – 6 aprilie
- 2026 – 29 aprilie
- 2027 – 18 aprilie
- 2028 – 2 aprilie
- 2029 – 24 martie
- 2030 – 14 aprilie
Tradiții de Florii la catolici
Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici.
Catolicii merg în această zi la biserică cu împletituri de flori și crenguțe de salcie, pe care mai apoi le pun în vârful unor bețe. Bețele împodobite sunt arse apoi, iar cenușa este păstrată pentru următorul an, pentru Miercurea Cenușii (ziua în care începe Paștele Catolic).
Catolicii curăță mormintele și le pregătesc pentru noaptea de Învierea Domnului. Ei curăță și vopsesc mormintele și agață o crenguță de salcie pe crucile celor plecați la cele sfinte. Apoi, alte ramuri de salcie sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi sunt luate acasă și agățate de icoane.
În biserici, în Duminica Floriilor, se citesc cu voce tare patimile lui Hristos, iar credincioșii stau în picioare în tot acest timp. Ei țin în mână ramuri de palmier, conform ziarulunirea.ro
Statuile din biserică sunt acoperite cu pânză purpurie
În Săptămâna Sfântă, statuile din biserică sunt acoperite cu pânză purpurie, semn că Biserica Catolică este în doliu.
În slujbele de Floriile catolice sunt păstrate culorile Sfintei Liturghii, roșu și alb și simbolizează răscumpărarea în sânge pe care Hristos a plătit-o pentru ca creștinilor să le fie bine, se mai arată pe site-ul stirilekanald.ro
Sursa foto: Radio Romania Actualități
Actualitate
Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului
Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare despre o viitoare strategie culturală a județului.
La discuții și-au anunțat participarea manageri de instituții și organizații culturale, artiști, animatori culturali, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, jurnaliști. De asemenea, și-au confirmat prezența și reprezentanți ai autorităților publice.
Consultarea va fi moderată de Ștefan Teișanu, manager cultural, co-fondator al organizațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte (Jazz in the Park) și Nord (Zilele Nordului).
Cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați direct la locație, fără o rezervare în prealabil, anunță organizatorii.
Sursa foto: Restaurant Guru
Actualitate
Dependența de ecrane, combătută printr-o campanie derulată de Institutul de Sănătate Publică
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2025, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”.
Campania, care se derulează la nivel național, are sloganul „Mai multă viaţă, mai puţine ecrane!” și se adresează în special copiilor, adolescenţilor şi părinţilor lor, dar şi populaţiei generale, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra acestei dependențe, de a încuraja un stil de viaţă sănătos și de a contribui, astfel, la reducerea apariției unor tulburări mintale sau de comportament.
„Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe, precum drogurile şi alcoolul, şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe”, afirmă specialiştii INSP, citați de ziarullumina.ro
Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală din octombrie 2023, 46% dintre respondenţi s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o problemă emoţională sau psihosocială (depresie sau anxietate), iar 89% considerau că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă precum cea a sănătăţii fizice.
- Cel mai frecvent diagnosticate boli ale sănătăţii mintale includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.
Totodată, Tabloul Sănătăţii Mintale în România din anul 2023, un raport al Consiliului Economic şi Social, evidențiază faptul că afecțiunile mintale cel mai des întâlnite la adulţi sunt tulburările de anxietate și depresia.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs marți după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe DJ 293, în localitatea Mileanca, au fost implicate două autoturisme.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna.
Pompierii militari și voluntari au constatat faptul că ambele autoturisme erau în șanț, iar unul dintre conducătorii auto era încarcerat. Aceștia au acționat rapid pentru scoaterea bărbatului din mașina avariată. Victima era conștientă și a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cum ar putea arăta noul monovolum de la Dacia (foto)