Actualitate
Săptămâna Protecției Civile: retrospectiva evenimentelor desfășurate la Botoșani (video)

În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani, au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor, precizează reprezentanții ISU Botoșani.
Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de cutremur, incendii sau inundații, expoziții de tehnică de intervenție sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”.
În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, s-au desfășurat opt acțiuni de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani, Flămânzi, Bucecea, Ștefănești și Săveni, fiind abordate următoarele aspecte:
- pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;
- folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;
- verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora.
A fost reluat și exercițiul „Miercurea Alarmelor”, ce a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Exercițiile de evacuare în caz de cutremur s-au desfășurat în 28 de școli, instituții publice și fabrici de confecții. Acestea au urmărit verificarea modului de gestionare a unei situații de urgență provocate de cutremur.
Totodată, s-a avut în vedere și instruirea elevilor și a cadrelor didactice, dar și a celorlalți cetățeni, cu privire la pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unui astfel de eveniment, pentru a fi în siguranță.
Pirotehnicienii botoșăneni au desfășurat trei acțiuni de informare la nivelul centrelor de colectare a materialelor feroase din orașul Flămânzi. Acestea au vizat măsurile ce trebuie adoptate în situația în care o persoană se prezintă la centre pentru a valorifica obiecte din fier ce par a fi elemente de muniție.
Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au desfășurat la Coșula un exercițiu de alarmare publică și evacuare în caz de inundații.
Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București le-au explicat liceenilor pașii care trebuie urmați pentru a îmbrățișa meseria de salvator și le-au împărtășit din experiențele personale.
Duminică, 3 martie 2024, a fost „Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult”. Cu acest prilej s-au desfășurat activități în 46 de biserici din județ, fiind distribuite materiale cu informare preventivă.
Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a fost organizată în șapte dintre subunitățile ISU Botoșani: Dorohoi, Darabani, Coțușca, Flămânzi, Ștefănești, Trușești și Săveni și a reunit, în principal, elevi.
Totodată, pe timpul a 23 de activități de recunoaștere în teren, echipajele ISU Botoșani au distribuit materiale informative din cadrul campaniilor naționale și le-au oferit cetățenilor sfaturi despre cum să prevină o situație de urgență.
Pe timpul activităților organizate, botoșănenii au primit mii de pliante din cadrul campaniilor naționale „RISC„ „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Împreună pentru siguranță”, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, „Atenție la muniția rămasă neexplodată” și „Nu tremur la cutremur”.
Obiectivul a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale.
Sursa foto: Adevarul
Actualitate
Peste 400 de elevi de liceu au absentat la prima probă a simulării examenului de Bacalaureat 2025

Luni, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, la disciplina Limba și literatura română.
Din totalul celor 2.583 de elevi înscriși, 2.170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat. Cei mai mulți dintre elevii absenți sunt de la învățământul seral/ frecvență redusă.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Rezultatele se vor comunica individual în data de 8 aprilie 2025. Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru stabilirea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, cu excepția cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.
Sursa foto: Jurnalul de Arges
Actualitate
Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii săi din toată țara. S-au discutat, în primul rând, aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai, dar și alte subiecte relevante pentru județul Botoșani în ceea ce privește administrația publică.
Scopul prefectului Dan Nechifor este să asigure o bună coordonare, iar procesul electoral să fie lipsit de evenimente nedorite, în afara legii. De asemenea, transparența va fi pe primul loc, astfel încât cetățenii să aibă acces și să fie la curent cu toate noutățile sau schimbările ce pot apărea pe parcursul perioadei electorale, transmit reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Actualitate
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la disciplinele Matematică şi Informatică, susţinute de profesori din cadrul facultăţii.
„În cadrul şedinţelor de pregătire, vor fi prezentate diverse concepte care vor fi printre subiectele de admitere. Se vor aprofunda şi modelele de subiecte care sunt pe site-ul AC”, a declarat conf. dr. ing. Adrian Alexandrescu, potrivit ziarullumina.ro
Calendarul ședințelor de pregătire:
Şedinţele de pregătire vor avea loc sâmbăta, între orele 10.00-12.00, la disciplina matematică, şi între orele 12.30-14.30, la disciplina informatică, după cum urmează:
- 29 martie
- 5 aprilie
- 12 aprilie
- 10 mai
- 17 mai
- 24 mai
Potrivit reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru participarea la aceste ședințe de pregătire gratuite nu este necesară completarea unui formular de înscriere în prealabil.
Sursa foto: Ziarul Lumina
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)