ȘTIRI DIN:
Data: 11/11/2024

Actualitate

Săptămâna Protecției Civile: retrospectiva evenimentelor desfășurate la Botoșani (video)

Publicat

pe

 

În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani, au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor, precizează reprezentanții ISU Botoșani.

Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de cutremur, incendii sau inundații, expoziții de tehnică de intervenție sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”.

În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, s-au desfășurat opt acțiuni de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani, Flămânzi, Bucecea, Ștefănești și Săveni, fiind abordate următoarele aspecte:

  • pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;
  • folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;
  • verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora.

A fost reluat și exercițiul „Miercurea Alarmelor”, ce a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Exercițiile de evacuare în caz de cutremur s-au desfășurat în 28 de școli, instituții publice și fabrici de confecții. Acestea au urmărit verificarea modului de gestionare a unei situații de urgență provocate de cutremur.

Totodată, s-a avut în vedere și instruirea elevilor și a cadrelor didactice, dar și a celorlalți cetățeni, cu privire la pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unui astfel de eveniment, pentru a fi în siguranță.

Pirotehnicienii botoșăneni au desfășurat trei acțiuni de informare la nivelul centrelor de colectare a materialelor feroase din orașul Flămânzi. Acestea au vizat măsurile ce trebuie adoptate în situația în care o persoană se prezintă la centre pentru a valorifica obiecte din fier ce par a fi elemente de muniție.

Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au desfășurat la Coșula un exercițiu de alarmare publică și evacuare în caz de inundații.

Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București le-au explicat liceenilor pașii care trebuie urmați pentru a îmbrățișa meseria de salvator și le-au împărtășit din experiențele personale.

Duminică, 3 martie 2024, a fost „Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult”. Cu acest prilej s-au desfășurat activități în 46 de biserici din județ, fiind distribuite materiale cu informare preventivă.

Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a fost organizată în șapte dintre subunitățile ISU Botoșani: Dorohoi, Darabani, Coțușca, Flămânzi, Ștefănești, Trușești și Săveni și a reunit, în principal, elevi.

Totodată, pe timpul a 23 de activități de recunoaștere în teren, echipajele ISU Botoșani au distribuit materiale informative din cadrul campaniilor naționale și le-au oferit cetățenilor sfaturi despre cum să prevină o situație de urgență.

Pe timpul activităților organizate, botoșănenii au primit mii de pliante din cadrul campaniilor naționale „RISC„ „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Împreună pentru siguranță”, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, „Atenție la muniția rămasă neexplodată” și „Nu tremur la cutremur”.

Obiectivul a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale.

Sursa foto: Adevarul

Actualitate

Studenţii Universităţii de Medicină din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume

Publicat

pe

O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost creată de studenţi români şi va fi prezentată peste două zile în finala unei competiţii mondiale de profil din Japonia, potrivit romania-actualitati.ro

Cei 38 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume, dar şi una pentru adulţi, parametrii celor două putând fi monitorizaţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.

Cele două dispozitive sunt din materiale compozite superioare pe bază de titan, care îi asigură inimii artificiale o durată de funcţionare de peste 90 de ani.

Potrivit Radio România Iaşi, coordonatorul lotului, Alexandru Pleşoianu, a declarat că inima artificială pentru bebeluşi prezentată în Japonia este adaptată în întregime corpurilor micuţe.

Alexandru Pleșoianu: „Vom merge cu trei inimi artificiale; vom merge cu inima pe care am dezvoltat-o anul trecut, și pentru care am primit premiul pentru cel mai avansat design, și două inimi noi, deci un progres față de anul trecut, am miniaturizat inima artificială, și, pe lângă inima miniaturizată pentru adult, vom veni și cu o inimă pediatrică, cea mai mică inimă artificială din lume, probabil. În primul rând, sunt niște diferențe de dimensiuni, în corpul unui nou-născut, de exemplu, nu poate încăpea niciun dispozitiv dezvoltat până acum, și, prin aceasta, inima pentru copil este mult mai mică, de dimensiunea unei nuci, să spunem, și este o diferență și de funcționare. Debitul cardiac realizat de inima pentru adult e proiectată la 7,5 litri pe minut, dar ea poate ajunge la 20 de litri pe minut, iar cea pentru copil este proiectată să asigure un debit de doi litri pe minut, dar poate ajunge până la cinci litri”.

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate în Uniunea Europeană, iar România are o rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană, arată romania-actualitati.ro

Sursa foto: romania-actualitati.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Donald Trump are drum liber către un nou mandat la Casa Albă

Publicat

pe

Republicanul Donald Trump a obţinut la 5 noiembrie 2024 o victorie categorică în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris şi are drum liber către un nou mandat la Casa Albă, notează agenția franceză de presă AFP, care evidențiază cinci elemente de reţinut din alegerile americane, arată ziarullumina.ro

Rezultat incontestabil. Scrutinul se anunţa foarte strâns. În final, Donald Trump a reuşit nu doar o revenire triumfătoare la Casa Albă, ci şi un scor care nu lasă loc la dubii. Aceasta este probabil adevărata surpriză a votului desfăşurat marţea trecută.

Puteri depline. Pe lângă preșe­dinție, republicanii îi lasă pe democraţi şi fără controlul din Senat, având, de asemenea, şanse să-şi păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor, unde situaţia este încă indecisă. Beneficiind în plus și de o majoritate conservatoare la Curtea Supremă, Donald Trump este pe punctul de a avea puteri depline.

O bază electorală lărgită. Trump nu numai că și-a mobilizat baza electorală, ci a și extins-o, prin atragerea de alegători latino-americani, de culoare sau de origine arabă, în general percepuţi ca votanţi ai democraţilor.

Eşecul lui Harris. „Acest dezastru democrat poate fi atribuit în mare parte lui Joe Biden. Nu ar fi trebuit să încerce să mai candideze din nou la 80 de ani, lăsând-o apoi pe Harris să gestioneze o scurtă campanie improvizată”, crede politologul Larry Sabato. Iar vicepreşedinta, care a avut un mesaj axat pe drepturile femeilor, a eșuat în a convinge pe tema economiei.

Campanie ţintită: inflaţia şi migraţia. Discursul inflamat al lui Trump împotriva migranților ilegali a prins. Totuşi, potrivit sondajelor, economia și nemulțumirile provocate de scumpiri i-au adus avantajul decisiv.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cutremurul din noiembrie 1940, unul dintre cele mai mari dezastre naturale din România

Publicat

pe

La data de 10 noiembrie 1940, România a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul în regiunea Vrancea.

Având o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter, acest cutremur s-a produs la ora 3.39 dimineața, la o adâncime de circa 133 kilometri, având efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, precum și în Muntenia, efectele lui simțindu-se de la Odessa, Cracovia, Kiev, Moscova și până în Iugoslavia, în toată Bulgaria și o parte din Turcia.

Numărul victimelor a fost estimat la peste 1.500 de morți și 4.500 de răniți, majoritatea în Moldova, însă din cauza contextului politico-militar în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate datorită războiului din Europa.

În București, au murit aproximativ 500 de persoane, majoritatea odată cu prăbușirea blocului Carlton, o clădire de 12 etaje de pe Bulevardul Brătianu, situat în plin centrul Capitalei, care s-a dărâmat până la temelii și de unde din cei aproape 300 de locatari de acolo, doar 4 au fost salvați.

Seismul a provocat și alte numeroase pagube în București, aproape toate plafoanele de la sălile de spectacole s-au prăbuşit, ca de altfel și plafonul din clădirea Uniunii Camerelor de Comerţ din strada Sărindar, clădirea Ambasadei americane, Hotelul Poştei, clădirea ministerului Agriculturii şi cea a Marelui Stat Major și multe altele.

De asemenea, în zona Moldovei, orașele Focșani, Galați, Mărășești, Tecuci și Iași au suferit distrugeri mari, iar orașul Panciu a fost distrus în proporție de peste 70%, chiar dacă majoritatea clădirilor din acest oraș erau din lemn.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost unul dintre cele mai mari calamități naturale din istoria României.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Historia

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate5 ore in urma

Studenţii Universităţii de Medicină din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume

O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost creată de studenţi...

Actualitate6 ore in urma

Donald Trump are drum liber către un nou mandat la Casa Albă

Republicanul Donald Trump a obţinut la 5 noiembrie 2024 o victorie categorică în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris şi are...

Actualitate6 ore in urma

Cutremurul din noiembrie 1940, unul dintre cele mai mari dezastre naturale din România

La data de 10 noiembrie 1940, România a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul în regiunea Vrancea. Având...

Actualitate10 ore in urma

Familia unei femei plecată la muncă în Italia cere ajutor pentru găsirea acesteia

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, care în luna august 2024 a plecat la...

Actualitate11 ore in urma

Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)

Aflat în campanie electorală, președintele PNL a început vizita în județul nostru printr-un popas la mănăstirea Vorona. El a fost...

Actualitate14 ore in urma

Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)

În această după-amiază, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate21 de ore in urma

Prevenirea violenţei în familie, o prioritate a poliţiștilor botoșăneni

În data de 8 noiembrie 2024, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi la...

Botoșanio zi in urma

Activități desfășurate de poliţiştii botoșăneni pentru prevenirea victimizării elevilor

În perioada 5-7 noiembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani, împreună cu elevii Liceului Tehnologic „Petru Rareș”...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore,...

Botoșani2 zile in urma

Spectacolul „Watch Dogs” la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, în acest sfârșit de săptămână (foto)

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Watch Dogs” de Lucian Băleanu. Sâmbătă, 9...

Actualitate3 zile in urma

Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au documentat activitatea infracțională a trei tineri, din municipiul...

Actualitate4 zile in urma

Mandat european de arestare pus în executare de polițiști, în cooperare cu autoritățile din Franța (video)

Astăzi, 7 noiembrie 2024, în urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, polițiștii Serviciului de Investigații...

Actualitate4 zile in urma

Măsuri de remediere a deficiențelor și amenzi de zeci de mii de lei date de inspectorii de muncă

În cursul lunii octombrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 105 controale, în urma cărora au fost constatate...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate