Actualitate
Relațiile armonioase, temelia unei vieți frumoase, ne influențează în bine calitatea vieții
Relațiile interumane, fie că ne referim la cele din familie, cu copiii, prietenii sau cele de la locul de muncă, ne influențează calitatea vieții, marcând toate domeniile în care activăm.
Psihologul clinician Adelina Matei afirmă că avem nevoie ca oamenii din jur să ne înțeleagă, să ne accepte și să ne valideze, iar pentru aceasta e necesar să facem eforturi pentru a construi relații armonioase. Dovezile științifice arată că relațiile de calitate ne pot ajuta să avem o stare bună de sănătate, influențând direct sistemul imunitar, care apără organismul de boli. În schimb relațiile disfuncționale afectează în mod negativ activitățile, comportamentele, sănătatea fizică și psihică, arată ziarulumina.ro
Starea de siguranță personală are la bază starea de siguranță împărtășită cu o altă persoană. Dumnezeu nu a făcut omul să trăiască singur, pentru că nu este autosuficient, ci avem nevoie de relații și comuniunea cu alte persoane. Calitatea relațiilor noastre ne definesc calitatea vieții pe care o trăim, influențând toate domeniile în care activăm. Și pentru că nu suntem perfecți, ci întreaga viață încercăm să ne desăvârșim, nici relațiile pe care le avem cu persoanele din jurul nostru nu sunt perfecte. Dar prin analiză, exercițiu și răbdare putem lucra la îmbunătățirea relațiilor din viața noastră.
„Ne vindecăm printr-o relație”
„Cu toții avem nevoie de o altă persoană sau un grup de oameni împreună cu care să putem construi acea comuniune necesară pentru ca noi să funcționăm cât mai bine în calitate de indivizi în această societate. Psihoterapeutul relațional Harville Hendrix spune că «ne naștem dintr-o relație, suntem răniți într-o relație și ne vindecăm printr-o relație». Încă de la naștere, învățăm să trăim în relații. Mama este prima persoană care îi asigură bebelușului nevoile de bază și cele emoționale. Ea are funcția de oglindire și de punere în cuvinte a nevoilor și trăirilor bebelușului. Apoi, treptat, copilul mic învață să fie independent, să se descurce singur, însă va rămâne în continuare în interdependență cu ceilalți din jurul său. Felul în care relaționăm cu noi înșine, modul în care ne percepem, încrederea pe care ne-o acordăm, limitele pe care ni le punem noi înșine și modalitatea prin care ne raportăm la nevoile noastre, toate se reflectă foarte mult și în relațiile pe care le avem cu persoanele din jurul nostru.
Spre exemplu, dacă noi nu ne acordăm răgaz să ne odihnim atunci când simțim aceasta, ceilalți din jurul nostru vor percepe că putem face foarte multe lucruri și atunci vom primi sarcini în plus, fie acasă, fie la serviciu. Dacă noi nu ne cunoaștem limitele și nu punem barieră când un anumit comportament al cuiva ne face rău, atunci acea persoană nu va ști să se oprească”, a explicat psihologul Adelina Matei.
În viața de zi cu zi, îndeplinim mai multe roluri: suntem fiul/fiica cuiva, partener într-o relație, părinte, prieten, coleg de muncă, vecin, șef, subordonat etc. Este benefic să avem relații de calitate în legătură cu toate sau cele mai multe roluri pe care le îndeplinim, astfel încât să existe un echilibru relațional. Firește că fiecare relație poate avea un anume grad de profunzime și nu cu toate persoanele putem împărtăși lucruri personale sau putem realiza împreună anumite activități, însă este valoros să existe relații armonioase pe cât mai multe paliere ale vieții noastre.
Încă din secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur arăta în „Cateheze maritale” importanța cinstirii reciproce a soților, căci prețuirea și respectul aduc stabilitate și liniște în familie, oferind celor din casă posibilitatea de a se ocupa în armonie de preocupările lor, prin aceasta dăruindu-le copiilor spațiu de siguranță și încredere. „Dă-i (soției) cinstea cuvenită și nu va avea nevoie de cinste din partea altora. Nu va avea nevoie de slavă din partea altora dacă se bucură de cinste din partea ta. (…) Prețuiește-o mai mult decât toate și laud-o pentru toate, și pentru frumusețe, și pentru priceperea ei. Așa o vei convinge să nu mai ia aminte la nimic din cele de afară, ci să disprețuiască toate celelalte. Învaț-o frica de Dumnezeu și toate vor curge ca dintr-un izvor și casa va fi plină de mii de bunătăți. (…) Chiar dacă te privește de sus, chiar dacă este supărată, chiar de o vezi disprețuindu-te, poți s-o aduci la picioarele tale dacă ai multă purtare de grijă pentru ea și dragoste și bunăvoință”, nota Sfântul Părinte antiohian.
Relațiile interumane şi sănătatea
Un studiu Harvard, care a durat 80 de ani și a inclus sute de adulți, a arătat că ceea ce le-a păstrat sănătatea, fericirea și o formă de existență frumoasă a fost calitatea relațiilor cu cei din jur și conexiunile de calitate. Psihologia relațiilor ne arată că nu suntem făcuți pentru a fi singuri și că este firesc să avem nevoia ca persoanele din jur să ne înțeleagă, să ne vadă, să ne asculte și să ne valideze. Totodată, este în natura umană să avem și nevoi de autonomie, să putem lua decizii individuale și să ne simțim stăpâni pe propriile forțe.
„În prezent, dovezile științifice ne arată că relațiile de calitate, fie că ne referim la relația de cuplu, relațiile cu copiii, prietenii sau membrii familiei de origine, acestea ne pot menține o stare bună de sănătate, influențând direct sistemul imunitar, despre care știm că apără organismul de boli.
Statistici repetate de-a lungul anilor consolidează ideea că o despărțire, o pierdere sau un divorț pot afecta negativ funcționarea sistemului imunitar și astfel ajungem să fim mai expuși la anumite boli.
Solitudinea și izolarea de ceilalți pe termen lung au efecte negative asupra sănătății mentale și ne face să ne simțim nefericiți, pentru că lipsesc conexiunile sociale de care avem nevoie, sentimentele de apropiere, încredere și afecțiune de la oameni dragi, prieteni și comunitate.
Există situații în care avem nevoie și de momente de singurătate, care ne aduc beneficiul de a petrece perioade bune cu noi înșine, atunci când vrem să ne relaxăm, să stăm cu gândurile noastre sau să ne concentrăm pe un obiectiv pe care îl avem de realizat”, a adăugat psihologul Adelina Matei.
Chiar dacă în viața de zi cu zi ne confruntăm cu certuri și diferențe de gândire, percepție și nevoi variate, contează cum ne spunem ideile care ne deranjează, și mai puțin cât de des facem aceasta.
Absența certurilor și a conflictelor într-o relație nu înseamnă neapărat că acea relație este armonioasă, aceasta ducând mai degrabă către indiferență și un mod de relaționare superficial.
Fiecare persoană când intră într-o relație are, de regulă, anumite obiceiuri formate, o anumită viziune asupra vieții și un bagaj de experiențe care îl face să fie unic. Iar ca lucrurile să funcționeze și relațiile să fie armonioase, e necesar să avem în vedere găsirea punctelor comune cu celălalt, să identificăm valorile comune și să avem deschidere în a-l accepta fără să dorim să-l schimbăm.
Chiar dacă ni se pare dificil să schimbăm anumite relații tensionate, prin perseverență în rugăciune, Dumnezeu poate interveni și ne poate dărui lecții de viață din care să învățăm cât de mult ne definesc viața relațiile pe care le avem, arată ziarullumina.ro
(articolul integral, de Ștefania Coșuleanu, în Ziarul Lumina)
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă
Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.
Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.
Pentru a preveni astfel de incendii, pompierii reamintesc faptul că trebuie respectate anumite măsuri:
- amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
- în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;
- nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
- nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
- nu așezați patul lângă sobă;
- nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
- nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
- depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Sursa foto: Realitatea.NET
Actualitate
Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de brazi de Crăciun
Romsilva scoate la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun, potrivit regiei. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt molizi sau alte specii.
Preţurile la achiziţia directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare pornesc de la 15 lei pentru un molid de până în 1,3 m şi ajung la 35 de lei pentru un brad între 2 şi 3 m înălțime.
„Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltaţi din suprafeţele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare. Direcţiile şi ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului”, se arată în comunicatul Romsilva.
Potrivit reprezentanților Romsilva, regia administrează circa 3,13 milioane hectare de păduri, proprietatea publică a statului, reprezentând aproximativ 48% din pădurile ţării, şi asigură, totodată, servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Instituţia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă cumulată de peste 850.000 de hectare, precum şi 12 herghelii de stat.
Sursa foto: ZCH.ro
Actualitate
Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile
Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în urma unui mandat emis de magistrații Tribunalului Botoșani.
Acesta este acuzat de omor, tentativă de omor calificat și violare de domiciliu.
Incidentul a fost sesizat joi, când polițiștii din Darabani au primit o alertă privind agresarea unei femei de 92 de ani din localitate. Victima, care a suferit leziuni la nivelul capului, s-a prezentat la o unitate medicală pentru îngrijiri.
În urma investigațiilor inițiate pentru infracțiunea de tentativă de omor, anchetatorii au descins la domiciliul principalului suspect, din orașul Darabani, unde au descoperit trupul unei femei decedate, confirmându-se suspiciunile privind implicarea acestuia în faptele grave. În scurt timp, bărbatul a devenit suspect de omor și a fost arestat.
Magistrații Tribunalului Botoșani au admis propunerea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și au dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat și omor.
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani formulată în dosarul nr. 296/142/P/2024. În baza art. 202 alin. 1 i 3 Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 32 alineatul 1 raportat la articolul 188 alineatul 1 și 2, 189 alineatul 1 litera e, alineatul 2 din Codul Penal, persoană vătămată CV și omor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 188 alineatul 1 din Codul Penal, victimă CA toate cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 06.12.2024, până la data de 04.01.2025, inclusiv.
În baza art. 230 alin. 1 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu – avocat Codru Olivian, în sumă de 360 lei se va achita Baroului Botoșani din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare pentru inculpat și pentru procuror. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 06.12.2024, ora 18.33.”
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii