Actualitate
Programul național ”Masă sănătoasă”, în școlile din județul Botoșani
În anul școlar 2023-2024, 10.786 de elevi din județul Botoșani vor primi, o masă sănătoasă la școală.
Programul „Masă caldă în școli” a fost înlocuit cu Programul național „Masă sănătoasă”, care va fi implementat, în baza ordinului comun al miniștrilor educației și agriculturii, în 24 de unități de învățământ din județul Botoșani.
Programul național „Masă sănătoasă” se desfășoară pe perioada cursurilor școlare din anul 2024 pentru elevii din învățământul preuniversitar, în scopul sprijinirii participării la educație a acestora, prin oferirea unei alimentații sănătoase și formarea unui stil de viață sănătos.
Domnul Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general, a declarat că „în școlile în care există cantine școlare, elevii vor primi o masă caldă pe care o vor servi în spațiul adecvat de servire a mesei, iar în celelalte școli masa caldă va fi furnizată în regim de catering sau sub forma unui pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare”.
Cele 24 de unități de învățământ din județ, beneficiare ale Programului național „Masă sănătoasă” sunt, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, următoarele:
- Liceul cu Program Sportiv Botoșani
- Liceul Tehnologic Bucecea
- Liceul Tehnologic Coțușca
- Liceul Tehnologic Plopenii Mari Ungureni
- Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi
- Școala Gimnazială „Aristotel Crîșmaru” Drăgușeni
- Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești
- Școala Gimnazială „Mihai Munteanu” Cordăreni
- Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi
- Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Dumbrăvița
- Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi
- Școala Gimnazială „Tiberiu Crudu” Tudora
- Școala Gimnazială Nr. 1 Albești
- Școala Gimnazială Nr. 1 Bălușeni
- Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești
- Școala Gimnazială Nr. 1 Hilișeu-Horia
- Școala Gimnazială Nr. 1 Hudești
- Școala Gimnazială Nr. 1 Leorda
- Școala Gimnazială Nr. 1 Mihălășeni
- Școala Gimnazială Nr. 1 Mileanca
- Școala Gimnazială Nr. 1 Orășeni-Deal
- Școala Gimnazială Nr. 1 Ripiceni
- Școala Gimnazială Nr. 1 Ungureni
- Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani
(Comunicat de presă IȘJ Botoșani)
Sursa foto: Observator de Timis
Actualitate
Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului
Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare despre o viitoare strategie culturală a județului.
La discuții și-au anunțat participarea manageri de instituții și organizații culturale, artiști, animatori culturali, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, jurnaliști. De asemenea, și-au confirmat prezența și reprezentanți ai autorităților publice.
Consultarea va fi moderată de Ștefan Teișanu, manager cultural, co-fondator al organizațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte (Jazz in the Park) și Nord (Zilele Nordului).
Cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați direct la locație, fără o rezervare în prealabil, anunță organizatorii.
Sursa foto: Restaurant Guru
Actualitate
Dependența de ecrane, combătută printr-o campanie derulată de Institutul de Sănătate Publică
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2025, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”.
Campania, care se derulează la nivel național, are sloganul „Mai multă viaţă, mai puţine ecrane!” și se adresează în special copiilor, adolescenţilor şi părinţilor lor, dar şi populaţiei generale, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra acestei dependențe, de a încuraja un stil de viaţă sănătos și de a contribui, astfel, la reducerea apariției unor tulburări mintale sau de comportament.
„Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe, precum drogurile şi alcoolul, şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe”, afirmă specialiştii INSP, citați de ziarullumina.ro
Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală din octombrie 2023, 46% dintre respondenţi s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o problemă emoţională sau psihosocială (depresie sau anxietate), iar 89% considerau că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă precum cea a sănătăţii fizice.
- Cel mai frecvent diagnosticate boli ale sănătăţii mintale includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.
Totodată, Tabloul Sănătăţii Mintale în România din anul 2023, un raport al Consiliului Economic şi Social, evidențiază faptul că afecțiunile mintale cel mai des întâlnite la adulţi sunt tulburările de anxietate și depresia.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs marți după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe DJ 293, în localitatea Mileanca, au fost implicate două autoturisme.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna.
Pompierii militari și voluntari au constatat faptul că ambele autoturisme erau în șanț, iar unul dintre conducătorii auto era încarcerat. Aceștia au acționat rapid pentru scoaterea bărbatului din mașina avariată. Victima era conștientă și a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cum ar putea arăta noul monovolum de la Dacia (foto)