Educație
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
La nivelul unităților de învățământ din județ continuă implementarea Campaniei „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.
Vineri, 6 decembrie, polițiștii de siguranță școlară au participat la dezbateri pe tema prevenirii și combaterii violenței în mediul școlar, eveniment organizat cu sprijinul Liceului „Regina Maria” Dorohoi.
La activitate au participat peste 300 de elevi, precum și mai multe cadre didactice care învață/profesează în unitatea de învățământ. Mai mulți părinți ai elevilor au participat, de asemenea, la evenimentul menționat.
Discuțiile s-au axat, în principal, pe necesitatea semnalării actelor de violență produse în mediul școlar, dorindu-se conștientizarea elevilor, părinților și a cadrelor didactice cu privire la pericolul tolerării în tăcere a acestora și respectiv a comportamentelor violente.
Modalitățile de evitare a unui conflict, importanța interacțiunii armonioase și plasarea într-o zonă esențială a parteneriatului școală – familie – societate au reprezentat de asemenea subiecte de dezbatere.
Evenimente similare în cadrul campaniei vor fi organizate pe întreg parcursul anului școlar, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
Informații suplimentare despre campanie
În virtutea atribuțiilor Biroului Siguranța Școlară, polițiștii structurii au desfășurat, de la începutul anului școlar curent, peste 250 de activități de prevenire în unitățile de învățământ, la care au participat peste 11.700 de elevi de gimnaziu și liceu, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani.
Tematica dezbătută cu prilejul acestor întâlniri circumscrie:
- prevenirea și combaterea violenței
- prevenirea și combaterea bullying-ului
- răspunderea penală a minorilor
- prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase.
- prevenirea consumului de substanțe interzise
- prevenirea victimizării prin abuzuri sexuale și trafic de persoane.
Sursa foto: Puls24
Educație
Profesorii titulari pot rămâne la catedră, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani
Potrivit Legii învățământului preuniversitar, „personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani”.
Solicitările se vor depune în perioada 8-23 ianuarie 2025 la secretariatele unităţilor de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, urmând ca în perioada 10-14 februarie să primească acordul sau refuzul motivat privind menţinerea în post, potrivt ziarullumina.ro
Una dintre condiţii pentru prelungire este ca la nivelul unităţilor de învăţământ „să nu existe reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi să nu fie necesară completarea/ întregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice”.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Educație
Reformele propuse de noul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Daniel David
„Educația are nevoie de restructurare masivă”, a transmis ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, care a preluat portofoliul de mai puţin de o lună de zile.
Acesta şi-a expus obiectivele pe care le va urmări într-o primă parte a mandatului, iar gestionarea unor probleme ale sistemului precum lupta antidrog, formarea continuă a profesorilor sau reducerea abandonului şcolar este prezentată ca fiind prioritară, arată ziarullumina.ro
Marile reforme propuse de ministrul David, fost rector al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, sunt legate în principal de regândirea mediului universitar, de reducerea birocraţiei care apasă pe umerii profesorilor din preuniversitar şi concentrarea acestora pe un mod de predare atractiv, dinamic, care să stimuleze interesul şi creativitatea elevilor.
Totodată, noul ministru al educaţiei şi cercetării consideră că pentru educaţie, ştiinţă şi cercetare trebuie alocat un buget consistent, iar profesorii au nevoie de un salariu care să le consolideze statutul social.
„Este nevoie de o sinergie a salariilor din educaţie cu cele din sănătate. Legea salarizării unitare va fi discutată în 2025 după ce va fi gata bugetul şi voi solicita acest lucru. (…) Viziunea mea este că un cadru didactic sau cercetător ar trebui să aibă un salariu decent, care să-i confere onorabilitate socială prin prisma acestor roluri. După acest nivel al salarizării putem discuta şi despre introducerea de criterii de performanţă. Care sunt aceşti indicatori şi cum vor fi ei implementaţi, vom începe să lucrăm, pentru că îmi doresc să văd ce spun specialiştii despre ce şi cum funcţionează”, a spus Daniel David, într-o intervenţie la televiziunea publică.
În acelaşi timp însă, ministrul a subliniat că, într-adevăr, anul acesta va fi unul dificil, deoarece creşterile salariale sunt îngheţate în întreg aparatul bugetar, nu doar în educaţie.
Pe de altă parte, el a anunţat că va începe o „luptă” pentru „stoparea fenomenului meditaţiilor”. De asemenea, combaterea consumului de droguri în şcoli, reducerea abandonului şcolar, continuarea aplicării măsurilor împotriva violenţei din şcoli, dar şi educația pentru sănătate reprezintă alte obiective aflate în atenţia ministrului.
„Atacarea mecanismelor care susțin abandonul școlar, analfabetismul funcțional și performanța scăzută la testele internaționale de competențe, în primul rând prin trainingul profesorilor, infrastructuri academice moderne (manuale adecvate și atractive) și acțiuni incluzive (ex. masa caldă) și de reducere a influenței pseudoștiinței. Acestea vor fi corelate cu demersurile din zona universitară”, a spus ministrul într-un interviu acordat edupedu.ro.
În zona universitară, un obiectiv major este „reorganizarea arhitecturii mediului academic românesc” pentru că acolo „formăm profesorii care ne educă copiii”. „Într-o „mică reformă” vom iniția reorganizarea arhitecturii mediului academic românesc, implementând legislația națională care permite și cere universităților să-și definească misiunea academică (educație; educație și cercetare; educație și cercetare avansată) cu impact asupra indicatorilor de evaluare și să încurajăm apoi concentrări academice, pe bază voluntară și cu stimulare financiară”, a mai precizat ministrul David.
Marile reforme prin care învăţământul preuniversitar să producă absolvenţi cu competenţe adecvate pentru piaţa muncii şi „buni cetăţeni” vor fi implementate, a mai spus ministrul, „într-o nouă etapă de oportunitate”, respectiv după ce se încheie saga alegerilor prezidenţiale, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Edupedu
Educație
Elevii se întorc la cursuri, după încheierea vacanţei de iarnă
De astăzi, elevii revin în bănci, după vacanța de iarnă.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, următoarea vacanță va avea o săptămână și va putea fi programată în perioada 10 februarie-2 martie, după cum vor decide inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București.
Ulterior, cursurile se vor desfășura până la vacanța de Paște, care va fi în intervalul 18-27 aprilie.
Anul școlar în curs se va încheia pe 20 iunie, când va începe vacanța de vară.
Sursa foto: Stirile Kanal D
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Economiecu 2 zile in urma
O nouă metodă de fraudă online vizează acum titlurile de stat Fidelis şi Tezaur