Actualitate
Planta care poate trata zeci de afecțiuni: frunzele, rădăcinile și florile au multiple beneficii pentru sănătate

Frunzele, rădăcinile și florile de păpădie oferă multiple beneficii pentru sănătate. Acestea pot include îmbunătățirea sănătății ficatului sau combaterea inflamațiilor, potrivit stiripesurse.ro
Deși este adesea respinsă ca o buruiană, oamenii au folosit păpădia, în medicina tradițională, de secole.
Nu numai că frunzele, rădăcinile și florile pot adăuga culoare în farfurie, dar se găsesc adesea și în ceaiuri de plante și suplimente, unde sunt folosite ca remediu natural pentru a susține gestionarea zahărului din sânge și pentru a stimula sănătatea pielii, a ficatului și a inimii.
De la rădăcină până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, plină de vitamine, minerale și fibre, arată stiripesurse, care citează antena3.ro.
Frunzele de păpădie pot fi consumate gătite sau crude și sunt o sursă excelentă de vitaminele A, C și K. Ele conțin, de asemenea, vitamina E, acid folic și cantități mici de alte vitamine B. Frunzele de păpădie furnizează mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu.
Rădăcina de păpădie:
- este bogată în carbohidrați inulină, un tip de fibră solubilă care se găsește în plante și care susține creșterea și menținerea bacteriilor intestinale sănătoase în tractul digestiv;
- este adesea uscată și transformată în ceai, dar o puteți mânca, de asemenea, întreagă, ca și alte legume rădăcinoase.
Păpădia conține:
- mulți antioxidanți și poate reduce inflamația;
- antioxidanți puternici, ceea ce poate explica multe dintre proprietățile sale medicinale;
- niveluri ridicate de antioxidant beta-caroten, care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ.
Sunt, de asemenea, bogate într-un alt tip de antioxidanți numiți polifenoli, care se găsesc în principal în floare, dar apar și în rădăcini, frunze și tulpini.
Păpădia poate reduce inflamația datorită unor compuși precum polifenolii. Unele studii în eprubetă notează o reducere semnificativă a markerilor de inflamație în celulele tratate cu compuși extrași din păpădie.
Un studiu efectuat pe șobolani a determinat că o tinctură obținută din păpădie reduce stresul oxidativ și are efecte cardioprotectoare.
Acidul chicoric și acidul clorogenic sunt doi compuși bioactivi din păpădie care pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Studiile efectuate în eprubetă și pe animale arată că acești compuși pot îmbunătăți secreția de insulină – un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge – și absorbția glucozei (zahărului) în mușchi.
Acest proces îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de zahăr din sânge.
Acidul chicoric și acidul clorogenic pot limita, de asemenea, digestia alimentelor bogate în amidon și carbohidrați, ceea ce poate contribui și mai mult la capacitatea păpădiilor de a reduce nivelul de zahăr din sânge.
Ceaiul de păpădie poate acționa ca diuretic
Dacă te simți balonat, ceaiul de păpădie ar putea să-ți ofere ușurare, deoarece acționează ca un diuretic și crește producția de urină. Un studiu a arătat o creștere a debitului de urină după două porții de 1 cană de ceai de păpădie făcut din frunzele plantei, mai arată stiripesurse.ro
Rădăcina de păpădie a fost mult timp considerată ca un „tonic hepatic” în medicina populară. Studiile preliminare sugerează că acest lucru se datorează, în parte, capacității sale de a crește fluxul de bilă.
Naturopații cred că aceasta înseamnă că ceaiul de rădăcină de păpădie ar putea ajuta la detoxifierea ficatului, la problemele de piele și ochi și la ameliorarea simptomelor bolilor de ficat. Un studiu din anul 2017 sugerează că polizaharidele din păpădie pot fi într-adevăr benefice pentru funcția hepatică.
Ceaiul de rădăcină de păpădie poate avea multe efecte pozitive asupra sistemului digestiv. Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru a îmbunătăți pofta de mâncare, pentru a calma afecțiunile digestive minore și, eventual, pentru a ameliora constipația.
Sursa foto: Libertatea
Actualitate
Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii săi din toată țara. S-au discutat, în primul rând, aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai, dar și alte subiecte relevante pentru județul Botoșani în ceea ce privește administrația publică.
Scopul prefectului Dan Nechifor este să asigure o bună coordonare, iar procesul electoral să fie lipsit de evenimente nedorite, în afara legii. De asemenea, transparența va fi pe primul loc, astfel încât cetățenii să aibă acces și să fie la curent cu toate noutățile sau schimbările ce pot apărea pe parcursul perioadei electorale, transmit reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Actualitate
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la disciplinele Matematică şi Informatică, susţinute de profesori din cadrul facultăţii.
„În cadrul şedinţelor de pregătire, vor fi prezentate diverse concepte care vor fi printre subiectele de admitere. Se vor aprofunda şi modelele de subiecte care sunt pe site-ul AC”, a declarat conf. dr. ing. Adrian Alexandrescu, potrivit ziarullumina.ro
Calendarul ședințelor de pregătire:
Şedinţele de pregătire vor avea loc sâmbăta, între orele 10.00-12.00, la disciplina matematică, şi între orele 12.30-14.30, la disciplina informatică, după cum urmează:
- 29 martie
- 5 aprilie
- 12 aprilie
- 10 mai
- 17 mai
- 24 mai
Potrivit reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru participarea la aceste ședințe de pregătire gratuite nu este necesară completarea unui formular de înscriere în prealabil.
Sursa foto: Ziarul Lumina
Actualitate
Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de 3.9 în zona seismică Vrancea.
Seismul a avut loc în data de 24 martie 2025, la ora 10:14:35 (ora locală a României), la o adâncime de 129 de kilometri, și nu s-au înregistrat pagube materiale.
Potrivit datelor furnizate de INCDFP, cutremurul s-a resimțit în mai multe orașe din apropiere, printre care: 37 km vest de Focșani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Brașov, 88 km sud-vest de Bârlad.
Specialiștii monitorizează situația și spun că astfel de mișcări tectonice sunt frecvente în regiune.
Sursa foto: Monden
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu o zi in urma
Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră