Actualitate
O firmă din județul Suceava va construi la Hudești un teren de sport modern, cu gazon artificial
Reprezentanții administrației locale din comuna Hudești au semnat cu firma HATTRICK SPORT S.R.L. din Rădăuți, județul Suceava, contractul nr. 41 009/14.03.2024, care prevede proiectarea și execuția lucrărilor necesare realizării obiectivului de investiții ”Amenajarea unui teren de sport cu gazon artificial Premium Multisport”, având o grosime de 20 mm și o suprafață de 924 de metri pătrați.
Realizarea acestui teren modern va fi un punct focal pentru activitățile sportive din comunitate și va contribui la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul locuitorilor, potrivit glasulnordului.ro
Conform prevederilor contractuale, prețul convenit pentru realizarea lucrărilor este de 564.983,86 lei cu TVA.
Durata contractului este de 6 luni, iar amenajarea acestui teren de sport reprezintă nu doar o investiție în infrastructura fizică, ci și în sănătatea și bunăstarea comunității, precizează reprezentanții administrației locale din comuna Hudești.
Actualitate
Produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine vor fi monitorizate până la sfârșitul anului
Un comitet format din specialişti în domeniu va monitoriza produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine până la 31 decembrie 2024, arată romania-actualitati.ro
Experţii vor să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele autohtone, comparativ cu cele din import.
Comitetul este format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare.
Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, în pofida contestaţiilor venite din partea mai multor actori comerciali din domeniu.
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Actualitate
Confirmări și surprize colosale în prima etapă din faza grupelor Cupei României la fotbal
Sepsi Sfântu Gheorghe, Oţelul Galaţi şi Universitatea Craiova au fost învinse de formaţii care activează în diviziile inferioare, iar CFR Cluj a izbutit doar un egal cu FC Argeş, scor 2-2. Remiză şi pentru Farul Constanţa, 1-1 cu Sănătatea Cluj.
Cele mai mari surprize le-au produs Unirea Alba Iulia (liga a treia), 1-0 cu Sepsi, și Metalul Buzău (nou promovată în divizia secundă), care a învins-o cu 1-0 pe Universitatea Craiova.
Universitatea Craiova, formaţie cu pretenţii declarate la titlul de campioană, a fost învinsă surprinzător de Metalul Buzău, echipă nou-promovată în Liga a II-a, cu scorul de 1-0 (0-0), joi seara, pe Stadionul Gloria din Buzău, în Grupa B a Cupei României.
Potrivit Agerpres, Universitatea a avut o prestaţie foarte slabă, fiind efectiv dominată de echipa buzoiană, care s-a impus prin golul marcat de Valentin Robu (83).
Metalul a a mai avut ocazii mari de gol prin Sabin Moldovan (15, 30), dar portarul Silviu Lung jr. a avut intervenţii salvatoare. Cea mai bună şansă a echipei antrenate de Costel Gâlcă a fost şutul lui Luis Paradela (8), care a şters bara.
Eşec şi pentru Oţelul Galaţi, 1-2 la Miercurea Ciuc, liderul ligii secunde reuşind să revină spectaculos în ultimele minute ale jocului.
Au confirmat FCSB, 4-0 cu Dinamo, Rapid, învingătoare cu 2-0 la Botoşani şi Petrolul Ploieşti, care s-a impus cu 3-0 pe terenul Agricolei Borcea (divizia a treia).
Rapid a câştigat la Botoşani
Rapid Bucureşti a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-0 (1-0), joi seara, în deplasare, într-un meci din Grupa A a Cupei României. Golurile echipei antrenate de Marius Şumudică au fost marcate de gabonezul Aaron Boupendza (35), la prima sa reuşită pentru Rapid, şi de Rareş Pop (52).
Alte meciuri și rezultatele înregistrate:
Poli Iaşi – UTA 1-1, Unirea Ungheni – FC Hermannstadt 1-2, SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Reșița 0-1 şi CS Afumați – Ceahlăul Piatra Neamț 0-0.
Etapa a doua din grupele Cupei României se va disputa la începutul lunii decembrie.
Sursa foto: Radio România Actualități
Actualitate
Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia, într-o zi de 1 noiembrie
La trei zile după biruința de la Şelimbăr, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia, împreună cu oastea sa, evenimentul marcând apogeul politic și militar al acestui mare voievod român.
Și chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca numai peste câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române.
Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai a fost întâmpinat de episcopul romano-catolic din Alba Iulia şi de către alți nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetăţii de scaun a Ardealului. De altfel, marele patriot și istoric român Nicolae Bălcescu, într-o celebră operă istorică ne descrie în cuvinte alese acest important eveniment: „Într-aceea, Mihai-Vodă, ridicându-și tabăra de la Sibiu, înaintă cu încetul spre Alba-Iulia, iar prin toate orașele pe unde trecu în cale, locuitorii alergau înainte-i cu daruri, slobozind puști în semn de veselie, primindu-l cu mare dragoste și entuziasm. Apropiindu-se de Alba, locuitorii orașului îi ieșiră înainte cu multă bucurie, iar în fruntea lor era episcopul catolic, ce era încunjurat de tot clerul său, care îl felicită în numele poporului pe domn, de sosirea sa, urându-i fericire și o domnie lungă asupra țării Ardealului”.
Dar prezența marelui voievod a fost simțită la Alba Iulia cu câțiva ani înainte, mai precis în anul 1597, când Mihai Viteazul a ctitorit Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul „Sfânta Treime”, un simbol al unității de credință și neam al celor trei țări românești, ctitorie aflată în vecinătatea zidurilor cetății și care a fost mai bine de un secol un centru important religios și cultural în Transilvania.
Și după cum iarăși spune marele nostru istoric Nicolae Iorga: „această mitropolie ortodoxă a devenit cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului nostru românesc de peste munți”.
Astfel, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul pătrundea în Alba Iulia asemenea unui mare învingător, întrucât Ardealul se afla la picioarele sale și mai rămânea numai Moldova să fie cucerită pentru ca Dacia sa fie refăcută în vechile sale hotare.
(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)
Sursa foto: Historia
-
Botoșanicu 20 de ore in urma
„Seara discuțiilor liberale”, o întâlnire a candidaților PNL la parlamentare cu cetățenii (foto, video)
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Maria Ilaș, primarul comunei Concești, a semnat adeziunea la Partidul Național Liberal (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile reumatice, tot mai întâlnite în rândul tinerilor
-
Botoșanicu 2 zile in urma
„Legenda Cetății Neamțului”, pe scena Teatrului Vasilache din Botoșani (foto)
-
Botoșanicu o zi in urma
Filmul „Clara”, o dramă socială despre migrație, la Cinema Unirea din Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mioara Velicu, felicitată de Patriarhul Daniel, la 80 de ani de viață și 60 de ani de activitate artistică
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!
-
Actualitatecu o zi in urma
Acțiune a polițiștilor pentru prevenirea accidentelor rutiere (foto, video)