Actualitate
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
Multe persoane cu migrene sau care sunt predispuse la dureri de cap spun că vremea poate fi un factor declanșator.
Fundația americană pentru migrene afirmă că puțin peste o treime dintre cei care suferă de migrene consideră că anumite condiții meteorologice le pot provoca un atac, iar Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie enumeră vremea rea printre cei 10 factori declanșatori comuni ai durerilor de cap, potrivit descoperă.ro
Modificările presiunii atmosferice au fost în mod repetat puse pe seama durerilor de cap și a atacurilor de migrenă. Acest lucru explică de ce unii oameni au dureri de cap în avioane – presiunea aerului este mai mică la altitudini mai mari și, deși cabinele aeronavelor sunt presurizate, tot se pot simți efectele schimbărilor de presiune în timpul decolării și aterizării.
Pentru unii, acest lucru înseamnă că urechile lor ,”pocnesc”, provocând pierderea temporară a auzului și, în cazuri mai grave, durere și amețeli. Pentru alții, poate duce la un caz de ceea ce a fost numit ,”durerea de cap din avion”. Este un nume relativ nou pentru o problemă care, cel mai probabil, există încă de când oamenii au început să călătorească în avioane și este, de obicei, o durere spre partea din față a capului, care se ameliorează odată ce presiunea s-a egalizat din nou.
Dar scăderile de presiune atmosferică nu se produc doar la altitudine mare. Ele pot, de asemenea, preceda o furtună, iar aceasta este una dintre explicațiile propuse pentru durerile de cap provocate de vreme.
Presiunea atmosferică și durerile de cap
Un studiu din 2019 a analizat în profunzime durerile de cap cauzate de presiunea barometrică și a citat o serie de studii care arată o asociere între scăderea presiunii și simptomele de cefalee sau migrenă.
De exemplu, un studiu efectuat pe mai bine de 7.000 de pacienți în anul 2009 a concluzionat că ,”o presiune barometrică mai scăzută a dus la o creștere tranzitorie a riscului de cefalee care necesită o evaluare în departamentul de urgență”. Cu toate acestea, autorii recenziei au subliniat că, în general, ,”rezultatele studiilor privind durerile de cap cauzate de presiunea barometrică sunt inconsecvente în ceea ce privește direcționalitatea lor și nu reușesc să stabilească o asociere puternică”. O revizuire mai recentă din anul 2023 a ajuns la o concluzie similară, scrie IFL Science și menționată de site-ul descoperă.ro
În ciuda rezultatelor mixte pe această temă, este greu de ignorat faptul că atât de mulți pacienți cu dureri de cap și migrene raportează o înrăutățire a simptomelor atunci când presiunea atmosferică scade.
Ar putea fi de vină temperatura și umiditatea?
Există câteva teorii diferite, dar una dintre cele mai frecvent citate este efectul acesteia asupra nervului trigemen. Acesta este cel mai mare nerv cranian, care se ramifică în scalp și în față și este implicat în multe tulburări de dureri de cap și de față.
Există o anumită literatură care sugerează că nervul trigemen este vulnerabil la schimbările de presiune atmosferică acolo unde întâlnește tubulatura îngustă a urechii medii.
Este posibil ca presiunea barometrică să nu reprezinte întreaga poveste. Potrivit Fundației Americane pentru Migrenă, atât temperatura, cât și umiditatea au fost implicate ca posibile declanșatoare pentru unele persoane.
Imaginea de ansamblu pare a fi că acești factori declanșatori variază foarte mult între persoanele care suferă de migrene.
Un studiu din anul 2000 a demonstrat cum pacienții cu migrene expuși la același fenomen meteorologic – modele de vânt cald de vest din sudul Canadei, numite chinooks – au raportat o agravare a simptomelor în momente diferite ca răspuns la condiții diferite, arată decoperă.ro
Sursa foto: Click!
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure