Economie
Ministerul Finanțelor propune plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului
Ministerul Finanțelor vrea să prelungească până la sfârșitul anului 2024 perioada de plafonare a primelor pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
În proiectul de act normativ publicat pe site-ul instituției se arată că pe piața asigurărilor se menține aceeași situație de criză, cu un dezechilibru major între cerere și ofertă, ceea ce justifică prelungirea plafonării după 30 august, dată la care încetează, măsura aflată acum în vigoare.
Sursa foto: Economica.net
Actualitate
APIA Botoșani: obligațiile fermierilor cu angajamente în agricultura ecologică
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, în conformitate cu prevederile OMADR 127 / 2024, în Campania 2024 nu se deschid angajamente noi în cadrul Măsurii M11 – Agricultura ecologica, ci se continuă cele aflate în desfăşurare.
Fermierii cu angajamente în desfăşurare M11 nu pot accesa Clauza de revizuire în 2024.
În C 2024, se pot deschide angajamente noi în cadrul intervenţiilor DR-04 / DR-05 atât pentru parcelele noi, pentru parcelele care au finalizat perioada de conversie, cât şi pentru parcelele pentru care angajamentul de sM11.2 a fost finalizat, după caz.
După finalizarea perioadei de conversie în cadrul intervenţiei DR-04 sau în cadrul sM11.1, fermierii au obligaţia de a menţine suprafeţele în sistem ecologic, cel puţin până la finalizarea perioadei de 5 ani de la semnarea angajamentului aferent DR-04 / sM11.1. În acest sens, fermierii vor prezenta la APIA, în fiecare an, până la 15 octombrie inclusiv, Certificatul care atestă că suprafeţele sunt menţinute în sistemul de agricultură ecologică până la încheierea perioadei de 5 ani de la semnarea angajamentului pentru DR-04 (chiar dacă deschid sau nu un angajament nou în cadrul intervenţiei DR-05).
Atenţie! Beneficiarul care a finalizat un angajament de sM11.1 de 2 ani (culturi anuale – 2020-2021), apoi a deschis un angajament de sM11.2, pentru 2 ani, între 2022-2023, în campania 2024, poate sau nu să deschidă un angajament de DR-05 pe 5 ani (2024-2028 inclusiv), dar pentru verificarea cerinţei privind menţinerea certificării suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului în cadrul sM.11.1 pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării acestuia (adică până în 2024 inclusiv), trebuie să prezinte la APIA, în termen, Certificatul şi anexa aferentă conform Ordinului MADR nr. 312/2021.
APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament!
Economie
Compania OMV Petrom: proiectul Neptun Deep progresează conform planului
Compania OMV Petrom anunţă că proiectul Neptun Deep progresează conform planului pentru ca primele livrări de gaze naturale să aibă loc în 2027. În acest sens, OMV informează că au început lucrările de construcţie pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie. Lucrările se desfăşoară, conform contractului, pe şantiere din Italia şi Indonezia, iar structura ar urma să fie instalată în 2026,arată romania-actualitati.ro
Aceasta va avea o înălţime de aproximativ 140 de metri, o bază de 40 de metri pătraţi şi va cântări peste 7.000 de tone.
Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei Neptun care face parte din infrastructura necesară producţiei zăcămintelor offshore de gaze naturale.
Reprezentanți companiei OMV precizează că proiectul Neptun Deep este un proiect unic pentru România care va contribui la securitatea energetică a ţării noastre.
Sursa foto: Hotnews
Actualitate
Astăzi, 29 septembrie, marcăm Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare
STOP RISIPEI ALIMENTARE! Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie.
- Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.
Reducerea pierderilor şi a deşeurilor alimentare este esenţială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foamete a crescut, începând din 2014, iar tone de alimente comestibile au fost pierdute sau irosite zilnic.
Atunci când alimentele sunt pierdute sau irosite, toate resursele folosite pentru a le produce – incluzând apa, pământul, energia, forţa de muncă şi capitalul – se irosesc. În plus, eliminarea pierderilor de alimente şi a deşeurilor în depozitele de deşeuri duce la emisiile de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice.
Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente duce la estomparea sărăciei şi a foametei
O treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite la nivel global, în timp ce peste 820 de milioane de oameni din lume continuă să sufere de foame în fiecare zi. Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente duce la estomparea sărăciei şi a foametei.
Având în vedere creşterea populaţiei la nivel global, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte nevoia urgentă de a folosi cantităţile mari de alimente pierdute şi irosite pe tot globul, subliniind riscurile care implică şi schimbările climatice, durabilitatea agriculturii, mijloacele umane de trai şi aprovizionarea cu alimente.
Reducerea pierderilor şi a deşeurilor alimentare este, de asemenea, menţionată în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi în special în Obiectivul 12.3, care solicită reducerea la jumătate a deşeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel de retail şi consumator, precum şi reducerea pierderilor de alimente pe parcursul producţiei şi aprovizionării lanţurilor de magazine.
Sfaturi și trucuri pentru prevenirea risipei alimentare
- Cumpără doar ce ai nevoie!
- Când mergi la cumpărături, încearcă să faci o listă cu produsele pe care trebuie să le cumperi și s-o respecți.
- Perfecțiunea nu există!
- Știu că îți place să cumperi cele mai frumoase legume și fructe din supermarket! Să știi însă, că și așa numitele fructe și legume „urâte” sunt identice ca gust și valoare nutrițională cu cele aspectuoase.
- Respectă indicațiile de depozitare de pe etichetă!
- Depozitarea și păstrarea corectă a alimentelor, previne alterarea, degradarea și contaminarea acestora. Poți folosi recipiente etanșe pentru a păstra alimentele proaspete în frigider.
- Un frigider ordonat! Organizează alimentele în frigider după regula „primul intrat-primul ieșit”: cele cumpărate recente în spate, iar cele mai vechi în față.
- Învață să conservi alimentele!
- Murarea, deshidratarea, conservarea, fermentarea și congelarea sunt metode pe care le poți folosi pentru ca viața alimentelor să dureze mai mult.
- Înțelege termenul de valabilitate al alimentelor!
- Când verifici termenul de valabilitate al alimentelor, să faci diferența dintre „a se consuma de preferință înainte de…” sau „expiră la…”.
- Sintagma „a se consuma de preferință înainte de…”, semnifică faptul că alimentele pot fi consumate și după această dată, într-un timp rezonabil.
Mai multe informații referitoare la Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare se pot obține accesând site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro) sau pagina dedicată a site-ului APIA (https://apia.org.ro/ziua-internationala-de…/).
Sursa foto: Economica.net
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)