Dorohoi
Meseria de salvator, prezentată elevilor de la Liceul „Regina Maria”, chiar de un fost elev al școlii (foto)
Peste 200 de tineri de la Liceul „Regina Maria” din municipiul Dorohoi au aflat, luni, 20 mai 2024, cum pot să devină pompieri.
Pașii ce trebuie urmați pentru a putea îmbrăca haina de salvator le-au fost explicați chiar de un fost elev al acestei unități de învățământ, locotenent colonel Petrică Ciobănașu, împuternicit la comanda Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Acesta le-a împărtășit experiențele trăite de-a lungul celor peste 27 de ani de activitate și le-a explicat avantajele și riscurile meseriei de pompier. Totodată, le-a prezentat o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD și le-a arătat cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.
Prezenți la activitate, specialiștii Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au prezentat tinerilor mai multe informații despre admiterea la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” – sesiune ce avea loc în această vară, dar și la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, pentru sesiunea din toamna acestui an.
A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor, printre care se numără: școlarizare gratuită, condiții de cazare și hrănire, fără costuri, locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.
Mai multe detalii referitoare la admitere și procesul de formare în cadrul
Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești și Facultății de Pompieri sunt disponibile pe site-urile instituțiilor: www.scoaladepompieri.ro și https://academiadepolitie.ro/facultatea-de-pompieri/.
Informații suplimentare pot fi obținute de la Serviciul Resurse Umane al ISU Botoșani, de luni până vineri, între orele 09.00-15.00, telefonic, la numărul 0231/508 128.
Activitatea s-a desfășurat la solicitarea instituției de învățământ, în cadrul proiectului educativ de orientare școlară și profesională „Poveste de succes!”, au precizat reprezentanții ISU Botoșani.
Actualitate
Polițiștii botoșăneni dau asigurări că vor fi alături de elevi și în acest an școlar
La începutul anului preuniversitar, polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani au reluat activitățile pentru crearea unui mediu sigur în școli și în proximitatea acestora.
- În acest an școlar, în responsabilitatea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani sunt repartizate peste 450 de unități de învățământ.
Misiunile polițiștilor au debutat în prima zi de școală cu măsuri de ordine și siguranță publică, respectiv de fluidizare a traficului rutier și pietonal în proximitatea unităților de învățământ.
Polițiștii au fost prezenți de asemenea la festivitățile dedicate începerii anului școlar și au purtat discuții cu elevii, părinții acestora și respectiv cadrele didactice, în perspectiva realizării și în acest an a obiectivului comun – siguranța școlară.
- Până în acest moment nu au fost înregistrate incidente de natură a tulbura ordinea și liniștea publică în apropierea unităților de învățământ.
Pe parcursul anului, la fel ca în anul precedent, vor fi desfășurate acțiuni punctuale de prevenire a abandonului și absenteismului școlar.
Premergător zilei de 9 septembrie, polițiștii au desfășurat de asemenea activități precum:
- verificarea existenței și funcționalității mijloacelor de semnalizare rutieră în zona unităților de învățământ, fiind semnalate administratorilor de drum situațiile neconforme normelor rutiere;
- verificarea gradului de siguranță rutieră conferit de autovehiculele special destinate transportului de elevi, respectiv existența și valabilitatea documentelor mijloacelor de transport și ale conducătorilor auto;
- actualizarea dosarelor de obiectiv pentru fiecare locație a unităților de învățământ de pe raza județului, cu modificările apărute pe parcursul anului școlar anterior;
- verificarea unităților de alimentație publică din vecinătatea unităților de învățământ și instruirea reprezentanților/gestionarilor cu privire la respectarea prevederilor legale privind interzicerea comercializării către minori a produselor din tutun/alcool.
Pe parcursul întregului an școlar 2024-2025, polițiștii:
- vor implementa Campania Poliției Române pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”, respectiv campanii proprii, elaborate la nivel local prin grija Biroului Siguranța Școlară.
- vor continua activitățile destinate prevenirii implicării minorilor în comiterea de fapte antisociale, respectiv prevenirii victimizării acestora prin asemenea fapte, prevenirii consumului de substanțe psihoactive, prevenirii bullying-ului, în toate formele de manifestare ale acestuia, ș.a.
- vor fi prezenți zilnic, prin misiuni specifice de ordine publică și poliție rutieră, în zonele adiacente unităților de învățământ.
Dragi elevi,
Polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani vă rămân alături și vă îndeamnă să semnalați, personal sau prin intermediul părinților, cadrelor didactice sau consilierului școlar, orice incident sau situație neconformă legii care s-ar putea petrece în școala voastră!, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.
Sursa foto: siguranta.scolara.ro
Actualitate
Pregătiri pentru acțiunea „Ziua de Curățenie Națională 2024”, care va avea loc în data de 21 septembrie
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala „Nicolae Iorga”, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru a organiza la nivel județean acţiunea, care va avea loc în data de 21 septembrie 2024, în cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională 2024”.
- La întâlnire au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botoșani, Centrul Militar Botoșani, UM 01251 Botoşani, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani, Secţia Drumuri Naţionale Botoşani, ADI ECOPROCES, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani și Asociația “Let`s Do It, Romania!.
Instituția Prefectului – Județul Botoșani va coordona și colabora cu voluntarii proiectului din judeţul Botoşani, care se vor implica în acţiunea de voluntariat din data de 21 septembrie 2024, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”, au transmis reprezentanții prefecturii.
”Ne așteptăm la o participare numeroasă a voluntarilor din Botoșani, la fel cum a fost și în anii trecuți. În 2022, aproximativ 10.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care peste 1.000 de cadre didactice și peste 6.000 de copii, au participat la acţiunea din cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională”, iar în 2023 au participat aproximativ 18.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care 1.700 cadre didactice și inspectori școlari și peste 13.000 de elevi. Este un eveniment internațional, anul acesta 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari mobilizându-se pentru o curățenie globală. Fac un apel la autoritățile locale din județul nostru să se implice în gestionarea deșeurilor colectate în cadrul acțiunii” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
- Ecologizarea zonelor stabilite se va realiza simultan, în data de 21 septembrie 2024, în intervalul orar 08.00 – 15.00.
Startul oficial al campaniei se va da în Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie.
Materialele necesare, saci menajeri și mănuși de protecție, vor fi distribuite de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate -Serviciul Teritorial Botoșani. Materialele de protecție pot fi ridicate de către responsabilii instituțiilor în baza listelor de voluntari transmise.
Ziua de Curățenie Națională reprezintă cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi, au precizat reprezentanții prefecturii.
Botoșani
A sunat clopoțelul la Botoșani! Un nou început de an școlar cu forfotă și emoții
Forfotă și emoții în prima zi din noul an școlar!
Astăzi, 9 septembrie, a sunat clopoțelul pentru începutul noului an școlar în Botoșani! Forfota a cuprins orașul încă de la primele ore ale dimineții, străzile devenind aglomerate, iar florăriile au fost luate cu asalt.
Părinți emoționați și copii cu ghiozdane noi au trăit momente speciale, în fața școlilor și grădinițelor
Zâmbetele și emoțiile s-au amestecat, mai ales pentru cei mai mici, care au pășit pentru prima dată într-o sală de clasă sau grădiniță, simțind fiorul acestui nou început.
Pentru alții, însă, este doar o reîntoarcere în sălile de clasă, obișnuiți deja cu rutina școlară. Aceștia și-au revăzut colegii cu entuziasm, dar fără acea neliniște specifică începuturilor.
- Ca în fiecare an, florăriile au avut parte de un aflux de clienți, copiii și părinții căutând buchete speciale pentru a marca momentul festiv.
În proximitatea unităților de învățământ, circulația s-a desfășurat cu dificultate, iar polițiștii au intervenit pentru a dirija traficul și a asigura siguranța elevilor la trecerile de pietoni.
Acest început de an școlar este atipic în 13 unități școlare din municipiul Botoșani unde au loc lucrări de reabilitare și modernizare iar elevii au fost relocați la alte școli. În alte trei școli elevii vor învăța în trei schimburi.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani au informat că, în urma verificărilor la nivel de județ, un număr de 15 unități școlare funcționează fără Autorizație Sanitară de Funcționare, mai puțin cu 8 faţă de anul trecut.
Cu toate acestea, în mijlocul agitației din oraș, atmosfera a fost una pozitivă și plină de speranță pentru ceea ce urmează.
Astfel, Botoșaniul își reia ritmul obișnuit, iar odată cu această zi plină de emoții, elevii pornesc într-o nouă călătorie a cunoașterii.
Primul modul de învățare durează până pe 25 octombrie
Cursurile anului școlar 2024-2025 încep luni, 9 septembrie 2024. Pe parcursul a 36 de săptămâni vor fi 5 module de învățare, despărțite de 5 vacanțe, iar primul modul durează până pe 25 octombrie 2024.
Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție sunt câteva din noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025.
De asemenea, școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă, prin propriile regulamente interioare.
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime, reacție la acuzațiile de misoginism, lansate de Doina Federovici
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii, pregătiți să intervină în caz de urgență, la manifestările religioase și artistice de la Vorona
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O fetiță de 5 ani, pierdută de părinți, a fost găsită pe stradă, speriată și dezorientată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți despre programul „Rabla pentru tractoare”
-
Actualitatecu 14 ore in urma
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în pelerinaj pedestru la hramul Mănăstirii Vorona (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Admiterea de toamnă în universități pentru programele de licență, master și doctorat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier ce s-a produs noaptea trecută (foto)