ȘTIRI DIN:
Data: 19/06/2025

Educație

Măsuri de combatere a violenţei în şcoli, adoptate de guvern printr-un plan multianual

Publicat

pe

Guvernul a aprobat Planul naţional pentru un mediu sigur în învăţământ, o strategie pe trei ani care completează măsurile actuale privind combaterea violenţei în şcoli.

  • Cele peste 40 de măsuri incluse vor beneficia de finanţare naţională şi europeană, potrivit Ministerului Educaţiei.

Se va pune accent pe „intervenții imediate prin toate mijloacele legale”, dotarea şcolilor cu sisteme de supraveghere audio-video, precum şi pe terapia elevilor implicaţi în actele de violenţă, arată ziarullumina.ro

Unităţile de învăţământ, în colaborare cu reprezentanţii elevilor, părinţilor şi instituţiilor locale cu atribuţii în protecţia copilului, vor adopta planuri de prevenire şi reducere a violenţei în şcoli.

  • Acestea vor fi construite după o strategie unitară mai amplă, pe care Guvernul a adoptat-o în această săptămână şi denumită „Planul naţional pentru un mediu sigur în învăţământ”.

Planul naţional pentru un mediu sigur în învăţământ conţine şase direcţii de acţiune şi peste 40 de măsuri pentru implementarea cărora se pot obţine fonduri de la bugetul de stat sau fonduri europene şi pot fi cooptate instituţii ale statului, precum Serviciul siguranţă şcolară, Serviciul public de asistenţă socială sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Completăm setul de măsuri pentru combaterea violenţei şcolare printr-un plan naţional pentru un mediu sigur în învăţământ. Toţi copiii victime ale violenţei sau implicaţi într-un asemenea act primesc sprijin de specialitate şi le decontăm şedinţele de terapie, organizăm cursuri de formare pentru profesori şi o bibliotecă online cu un conţinut dedicat combaterii violenţei în şcoli”, a explicat primul-ministru Marcel Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

În documentul aprobat se specifică în mod clar cinci tipuri de violență în mediul școlar:

  • violență între preșcolari/elevi;
  • violența exercitată de personalul școlii asupra copiilor;
  • violența comisă de elevi asupra personalului școlii;
  • violența părinților în spațiul școlii – asupra elevilor sau personalului;
  • violență antișcoală.

Printre măsurile concrete se menţionează intervenții imediate „prin toate mijloacele legale” şi dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere audio-video.

La acest capitol sunt incluse și asigurarea serviciilor de asistenţă psihologică, precum şi psihoterapia elevilor implicaţi în actele de violenţă.

  • O altă măsură care se doreşte a fi implementată vizează creşterea numărului de consilieri şcolari, până la atingerea unei norme maxime de 500 de elevi sau 300 de preşcolari.

În acest moment, o normă poate ajunge şi la 3.000 de elevi, iar în unele şcoli, în special din mediul rural, nu există nici măcar un consilier şcolar.

Totodată, se doreşte formarea cadrelor didactice în ceea ce priveşte recunoaşterea tipurilor de violenţă şcolară şi modalitatea de acţiune, precum şi formarea de grupuri de suport şi schimburi de experienţă.

  • La acest capitol sunt disponibile două proiecte care se derulează cu fonduri europene: ROSE şi „Policies and resources for safe and supportive schools in Romania”.

De asemenea, în plan preventiv, minimum 250 de şcoli vor fi incluse anual în programul „Împreună prindem curaj”, în care vor fi promovate discipline precum „Managementul emoţiilor” şi se va pune accent pe activităţile extracurriculare: cercuri de educaţie nonformală, concursuri, teatru – forum, bibliotecă vie, expoziţii sau competiţii sportive.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Botoșani

Noutăţile examenului de Evaluare Naţională: elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise

Publicat

pe

Vineri, 13 iunie 2025, a fost ultima zi de înscriere a absolvenţilor de gimnaziu care doresc să susţină examenul naţional de Evaluare Națională, iar probele scrise vor debuta luni, 23 iunie.

Ministerul Educației şi Cercetării a introdus câteva modificări în structura examenelor din acest an, menite să vină în sprijinul candidaţilor.

Elevii claselor a VIII-a declaraţi promovaţi la finalul acestui an şcolar, precum şi absolvenții de gimnaziu din promoțiile anterioare care nu au susținut sau nu au finalizat Evaluarea Națională în anii precedenți, se pot înscrie pentru a susţine în acest an Evaluarea Naţională.

Termenul-limită pentru înscriere este vineri, 13 iunie 2025, iar cifrele de la simularea organizată în februarie arată că circa 170.000 de absolvenţi de gimnaziu din promoţia 2025 ar putea susţine acest examen.

Noutăţile examenului de Evaluare Naţională

Calendarul şi modul de desfăşurare a Evaluării Naţionale au fost modificate, una dintre noutăţi fiind aceea că elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise.

De asemenea, înainte de depunerea contestaţiilor, candidaţii vor avea posibilitatea să-şi vizualizeze lucrările corectate.

Calendarul Evaluării Naţionale 2025

Calendarul Evaluării Naţionale 2025 este următorul:

  • 23 iunie 2025 – proba scrisă la Limba și literatura română;
  • 25 iunie 2025 – proba scrisă la Matematică;
  • 27 iunie 2025 – proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

Se interzice candidaților la Evaluarea Națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri și alte asemenea obiecte, aceştia având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale.

De asemenea, se interzice candidaților să aibă asupra lor, în sălile de examen, manuale, cărți, dicționare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Totodată, sunt interzise telefoanele mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare. „Elevii nu vor comunica între ei sau cu exteriorul, nu vor copia sau transmite materiale care să permită copiatul, nu vor schimba între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, se precizează în Ordinul de ministru nr. 6.479 din 30 august 2024.

Atenție! Candidaţii care încalcă regulile vor fi eliminaţi din examen.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie 2025, până la orele prânzului, urmând ca, în după-amiaza aceleiaşi zile, dar şi în zilele de 4 şi 5 iulie 2025, să fie vizualizate lucrările și să se depună eventualele contestații.

Rezultatele finale vor fi afişate în data de 10 iulie 2025.

„În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele patru note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale”, se explică în ordinul ministerial, potrivit ziarullumina.ro

Repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc în data de 23 iulie 2025, iar opțiunile pentru admiterea la liceu se vor completa în perioada 14-21 iulie 2025.

Sursa foto: Adevarul

Citeste mai mult ...

Educație

Ședință la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani pentru buna organizare a examenelor naționale (foto)

Publicat

pe

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a organizat miercuri, 4 iunie 2025, o întâlnire de lucru dedicată organizării examenelor naționale din anul școlar în curs: Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, Bacalaureat, examenul de Definitivat și concursul de Titularizare.

La ședință au participat reprezentanți ai autorităților locale, respectiv: Instituția Prefectului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Inspectoratul de Poliție Judeţean Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, în scopul unei bune colaborări interinstituționale.

În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte logistice, de securitate și sănătate publică, fiind analizate măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru sigur și echitabil pentru toți candidații la examenele naționale.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: Susțin educația și cred cu tărie că doar prin implicare și colaborare putem construi un sistem performant

„Copiii noștri merită tot ce e mai bun: educație de calitate, siguranță și șanse reale pentru un viitor mai bun. Pentru ca examenele naționale din acest an să se desfășoare în cele mai bune condiții, astăzi am participat la o ședință de lucru organizată la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, alături de reprezentanți ai instituțiilor implicate.

Am discutat despre organizarea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, a examenului de Bacalaureat, dar și despre etapele de mobilitate a personalului didactic, titularizare și definitivare în învățământ. Totul pentru a asigura corectitudine, siguranță și transparență în acest proces esențial pentru elevi și cadrele didactice.

Susțin educația și cred cu tărie că doar prin implicare și colaborare putem construi un sistem performant.”, a transmis Dan Nechifor, într-o postare pe una din paginile de socializare.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au organizat, în sistem on-line, o ședință cu directorii unităților de învățământ din județul Botoșani, în vederea pregătirii și desfășurării, în condiții optime, a examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025.

S-au dezbătut aspecte legate de organizarea centrelor de examen și a centrelor zonale de evaluare, punându-se accent pe respectarea metodologiei și a procedurilor Ministerului Educației și Cercetării privind desfășurarea probelor scrise, pe demersurile esențiale pentru asigurarea securității subiectelor și a lucrărilor, pe instruirea personalului didactic implicat în examen (asistenți, evaluatori, membri centre) și pe asigurarea condițiilor necesare pentru candidații cu cerințe educaționale speciale.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au subliniat importanța unei bune colaborări între unitățile de învățământ, a respectării stricte a normelor metodologice, precum și a comunicării eficiente cu toți factorii implicați în organizarea acestor examene naționale de importanță majoră pentru parcursul educațional al absolvenților și reușita tuturor candidaților.

Citeste mai mult ...

Botoșani

Elevii şi profesorii vor avea încă două zile libere, cu doar trei săptămâni înainte de vacanţa de vară

Publicat

pe

Prima va fi joi, 5 iunie, când este celebrată Ziua Învăţătorului. Elevii vor reveni la ore vineri, 6 iunie, după care vor avea din nou liber pe 9 iunie, a doua zi de Rusalii, care, de altfel, este singura zi liberă legală din această lună ce se suprapune unei zile lucrătoare.

Deși Ziua învățătorului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, abia din anul 2024 a fost declarată zi liberă pentru profesori și elevi, după greva generală a cadrelor din învățământ din 2023, potrivit romania-actualitati.ro

Ziua de 5 iunie oferă un prilej de a duce în prim plan importanța învățătorilor în educație și dezvoltarea copiilor. Această zi a fost aleasă în cinstea lui Gheorghe Lazăr, inițiatorul învățământului modern în limba română și fondatorul primei școli românești, un simbol al începuturilor educației moderne în România.

Până în anul 2024, pe 5 iunie nu se țineau ore, însă se desfăşurau activități specifice în școală, altele decât cele de predare.

Ultima zi de cursuri din acesta în școală este 20 iunie. Elevii claselor a XII-a vor termina anul școlar pe 6 iunie, iar cei de clasa a VIII-a pe 13 iunie. Elevii din învățământul tehnologic și profesional vor finaliza cursurile acestui an școlar pe 27 iunie.

Sursa foto: Radio România Iași

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate18 minute in urma

Peste 1000 de elevi botoșăneni, implicați în Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi” (video)

Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi”, care a ajuns la final, se adresează elevilor din clasa I și este implementat de...

Actualitate13 ore in urma

Prejudiciu de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, recuperat de polițiști după o anchetă complexă

După o anchetă complexă, desfășurată cu profesionalism, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul...

Actualitateo zi in urma

Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate

Sindicaliștii din educație au anunțat grevă japoneză miercuri, 18 iunie, fără afectarea activității în unitățile de învățământ, în bibliotecile centrale...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore,...

Actualitateo zi in urma

Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral

În urma escaladării cazurilor de violență domestică din societatea românească și a crimelor abominabile petrecute recent (cartierul Cosmopolis, județul Ilfov,...

Actualitateo zi in urma

Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” (foto)

În această vară și în întregul an școlar viitor, polițiștii Biroului Siguranță Școlară vor implementa Campania Națională „Dorințe îndeplinite la...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani3 zile in urma

Biserica Uspenia din Botoșani, lăcașul de cult unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu

Biserica Uspenia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care este monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Botoșani, a fost ctitorită în...

Actualitate4 zile in urma

Probleme și soluții la Conferința Națională a Federației Patronatelor și Industria Ospitalității, organizată la Botoșani (foto)

Evenimentul, organizat la mijlocul acestei săptămâni, a reunit reprezentanți ai sectorului HORECA, autorități și antreprenori locali, într-un dialog necesar despre...

Actualitate4 zile in urma

Prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, o experiență culturală și sportivă unică (foto)

Astăzi, 15 iunie 2025, a avut loc prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat...

Actualitate4 zile in urma

Decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Cine este câștigătorul (foto)

Momentul mult așteptat al proiectului „Zilele Eminescu”, ediția iunie, 2025: decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Anul...

Actualitate4 zile in urma

Sute de persoane și autovehicule controlate de polițiști, într-o razie de amploare desfășurată în Botoșani (foto, video)

Sâmbătă noaptea, polițiștii botoșăneni au desfășurat o acțiune de amploare, de tip razie, cu efective mărite, pe raza municipiului Botoșani,...

Botoșani5 zile in urma

Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”. La cei 136 de ani de la trecerea la...

Administrație6 zile in urma

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) a început operaţionalizarea cărţilor electronice de identitate (CEI). Acest serviciu vine...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate