Educație
Luni, 30 septembrie, începe un nou an universitar
Cele mai multe universităţi de stat din România au stabilit ca dată de începere a cursurilor ziua de 30 septembrie 2024, când vor avea loc şi ceremoniile oficiale de deschidere a noului an universitar.
În acest weekend, studenţii de anul I au parte de evenimente speciale organizate pentru ei, programele axându-se pe informare şi orientare, pentru ca aceştia să se familiarizeze cu mediul academic din universităţi: se fac tururi ghidate în spaţiile dedicate cursurilor, la biblioteci, muzee şi chiar în oraş, se derulează programe de mentorat în cadrul cărora studenţii din anii mai mari le transmit „bobocilor” toate informaţiile de care au nevoie, arată ziarullumina.ro
„La standul «Informaţii despre studenţie», bobocii vor primi informaţii relevante despre viaţa de student (burse, mobilităţi studenţeşti, cazare, biblioteci) şi un pachet de bun-venit, care îi va ajuta să se orienteze şi să se integreze mai uşor în comunitatea academică a UAIC: ghidul studentului, harta campusului, materiale despre serviciile Universităţii, despre oportunităţile de carieră etc. (…) Pot participa la workshopurile susţinute de specialişti, dar şi la activităţi sportive organizate de partenerii evenimentului”, se arată într-un comunicat al Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi.
Alte universităţi doresc să-i impulsioneze pe studenţii boboci chiar din prima zi.
Astfel, conducerea Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti va înmâna diplome de merit studenţilor din anul I care au intrat cu cele mai mari medii la facultate. De asemenea, le vor fi recunoscute meritele şi „directorilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar cu rezultate deosebite în formarea absolvenţilor deveniţi studenţii ASE în 2024”
Sursa foto: Romania TV
Botoșani
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată în perioada 20-26 septembrie 2024, la Ohrid, în Macedonia de Nord.
Lotul a fost coordonat de prof. Adrian Panaete de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” Botoşani, vicepreşedinte al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică şi membru al Comitetului Internaţional al Olimpiadei Balcanice de Informatică, şi de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, membru SEPI.
La competiţia regională au participat 65 de elevi din 15 ţări, iar toţi membrii delegaţiei României au obţinut premii, potrivit reprezentanților Ministerului Educaţiei.
Astfel, medalii de argint au fost obţinute de elevii Andrei Boacă – Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Galaţi şi Alexandru Gheorghieş – Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi, iar medalia de bronz a fost câştigată de Cristian Luchian de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Botoșani
Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, derulat în zeci de școli din județ (foto)
Reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii rămâne prioritară pe agenda Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani în anul școlar 2024-2025.
Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) este implementat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență al României (PNRR), iar la nivelul județului Botoșani se derulează în 58 de unități de învățământ.
Scopul principal al proiectului îl reprezintă prevenirea abandonului școlar și reducerea părăsirii timpurii a școlii și, implicit, creșterea ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior-gimnazial la învățământul secundar superior-liceu sau învățământ profesional și tehnic.
În cadrul sesiunii de formare desfășurate luni, 23 septembrie 2024, cu inspectorii școlari din județele Iași, Neamț, Vaslui, Suceava și Botoșani, membri ai echipelor de proiect, reprezentanții Ministerului Educației și ai Băncii Mondiale au subliniat importanța consolidării capacității instituționale a inspectoratelor școlare județene de gestionare a programului.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte tehnice privind transferul atribuțiilor organismului internațional către inspectoratele școlare privind implementarea PNRAS, recomandări manageriale, precum și exemple de bune practici.
Majoritatea unităților de învățământ din județul Botoșani, în care se desfășoară proiecte PNRAS sunt cele din mediul rural, atât în ceea ce privește învățământul gimnazial, cât și cu privire la învățământul liceal.
Botoșani
Lecții de prim ajutor predate de pompieri elevilor de la un prestigios colegiu din județ (galerie foto)
Elevii claselor a VI-a A și a IX- a D de la Colegiul Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au participat, marți, 17 septembrie, la o lecție de prim ajutor. Activitățile au fost organizate în cadrul Programului “Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ.
Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. Totodată, le-au arătat celor prezenți cum să execute corect resuscitarea, copiii fiind nerăbdători să încerce aceste manevre.
De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. Astfel, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni.
Copiii au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor deoarece se pot lovi.
Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă și sfaturi din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)