Se intampla langa noi
Incendiu major la sediul firmei Chemical Company din Iaşi, degajări mari de fum toxic (foto, video)
Un incendiu major s-a produs luni noaptea, 2 aprilie 2024, la sediul firmei Chemical Company din municipiul Iaşi, zona rond Ţuţora, potrivit bzi.ro
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de prim-ajutor, constituite din pompierii militari. Jandarmii au blocat strada, iar circulația a fost oprită.
În urma exploziei, autorităţile au emis o avertizare prin sistemul RO-ALERT locuitorilor din zonele învecinate: “Închideţi uşile şi ferestrele, astupaţi gurile de aerisire şi opriţi funcţionarea instalaţiilor de ventilaţie sau climatizare! Informaţi şi ajutaţi persoanele din vecinătatea dumneavostră. Respectaţi recomandările dispuse de autorităţi. ISUIAŞI”, se arată în mesajul trimis.
„M-am uitat pe poziționare și pe date și pot spune că există o mișcare a maselor de aer, bate vântul din zona de Sud Est spre Nord Est a zonei Țuțora cu 80 km pe oră. Oamenii din această zonă ar trebui să stea în casă sau să se îndepărteze din vecinătatea zonei de explozie. Evaluarea propriu zisă a ceea ce este acolo ține de pompieri, dar în orice caz, oamenii trebuie să nu rămână în spațiul deschis. Este o companie de compuși chimici și trebuie evaluat la fața locului, acestea sunt primele date. Poate exista o explozie sau nu, într-o zonă unde sunt produși chimici ce pot fi răspândiți în aer, asta înseamnă că indiferent de tipul de explozie, nord – estul Țuțorei poate fi afectată de fum și de produșii de reacție. Cel mai important este ca oamenii să ia măsuri și să se adăpostească”, a declarat prof. univ. dr. Silviu Gurlui pentru bzi.ro
Din fericire, incendiul a fost lichidat, iar pompierii s-au întors la bază. Intervenția a fost una dificilă, iar pompierii s-au spălat cu apă în curtea companiei pentru a scăpa de fumul toxic, potrivit bzi.ro
Cu o experienţă de 30 ani în producerea de substanţe chimice personalizate, organice şi anorganice de înaltă puritate, Chemical Company este una dintre cele mai importante companii de profil cu capital 100 % românesc şi partener strategic pentru 14 industrii cheie din România, precizează ziaruldeiasi.ro
Sursa video: bzi.ro
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro
Se intampla langa noi
Cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”, organizată la Grădina Botanică din Iaşi (video)
Splendoare în culori de toamnă la Grădina Botanică din Iaşi. Din 1976, în fiecare an, la cea mai mare şi mai veche grădină botanică din ţară, sunt expuse sute de varietăți de crizanteme, tufănele și alte plante decorative de sezon.
Cea de-a 48-a ediţie a Expoziției „Flori de toamnă” a debutat cu un moment artistic susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.
- Grădina Botanică din Iași organizează, în perioada 26 octombrie-17 noiembrie 2024, cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”
Deschiderea expoziției a avut loc sâmbătă, 26 octombrie 2023, la ora 10.00, momentul fiind marcat de concertul artistic muzical, susținut de tinere talente de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.
Cu ocazia acestei ediții, sub genericul „Alegorii vegetale”, vizitatorii sunt invitați la meditație și revelație în spațiile exterioare și în complexul de sere unde se găsesc expuse standuri cu crizanteme sau cu eșantioane de fructe și semințe, care provin din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice.
Alegoriile cu flori, fructe și semințe sunt exprimate cu multă imaginație în diverse simboluri de către personalul Grădinii Botanice, în care se pot regăsi legăturile incontestabile dintre om și natura, precizează organizatorii expoziției.
Plantele au reținut dintotdeauna atenția popoarelor lumii, de aceea se regăsesc în diverse interpretări, în ritualuri și tradiții populare, în mituri și legende, fiind considerate o inepuizabilă sursă de inspirație pentru toate genurile de artă și creațiile literare.
- Anumite specii vegetale sunt asociate unor momente esențiale din ciclul vieții omului sau unor tipuri de personalități umane, care sunt asociate caracteristicilor acestora.
Culorile vibrante, parfumul discret, efemeritatea florilor sunt aspecte care reflectă frumusețea și fragilitatea vieții. Diversitatea formelor și desenelor care se regăsesc pe semințe sunt asociate cu perpetua schimbare și incredibila putere de transformare a acestora, de a crea noi indivizi, pentru perpetuarea speciilor vegetale.
De aceea sămânța este venerată, se regăsește în diverse forme de exprimare artistică, reprezentând o sursa de inspirație în parabole și fabule sau poate fi moneda de schimb sau model pentru aplicații în biotehnologii, arată organizatorii expoziției.
În acest sens sunt prezentați sute de taxoni din grupa genului Chrysanthemum, între care soiuri românești și internaționale de crizanteme, atât pentru floarea tăiată (Chrysanthemum grandiflorum), cât varietăți denumite popular dumitrițe sau tufănele (Chrysanthemum indicum).
Vor fi expuse, totodată, și specii ale genului Chrysanthemum în sens larg, care provin din flora spontană de pe diverse continente.
Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură sub formă de pom, cascadă, piramidă, evantai etc., fiind expuse tocmai pentru a evidenția disponibilitățile pe care le prezintă această specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.
De asemenea, colecția de ardei iuți decorativi, reunește 11 specii și subspecii ale genului Capsicum, printre care soiuri de ardei considerate printre cele mai iuți sau scumpe la nivel mondial, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor, și foarte apreciate din punct de vedere culinar, datorită aromelor deosebite.
În complexul de sere, într-un spațiu special amenajat, sunt expuse, de asemenea, 230 de specii și soiuri de dovleci decorativi, bostani, tărtăcuțe și tigve, între care dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, tărtăcuța șarpe, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din Asia, America de Sud și Africa, care prezintă importanță ornamentală, alimentară și medicinală.
Prețul unui bilet este de:
- 20 lei (individual), respectiv 15 lei biletul pentru studenți și pensionari, dar și pentru grupuri formate din cel puțin 10 persoane;
- 5 lei pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însoțitorii, profesorii și părinții).
Secțiile exterioare și serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 17 noiembrie 2024, zilnic, între orele 9.00-18.00.
Fotografiatul este liber, precizează administratorii grădinii.
Imagini video de la ediția cu numărul 46 a Expoziției „Flori de Toamnă”, organizată la Grădina Botanică din Iaşi:
Sursa foto: radioiasi.ro
Cultură
Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase din lume
Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a decis ca biblioteca, votată drept una dintre cele mai frumoase din lume, să își deschidă porțile pentru toți cei care doresc să o viziteze.
- Programul de vizitare va fi, pentru început, de luni până vineri, între orele 11.00 și 15.00, iar programările pot fi făcute din luna decembrie.
Accesul în bibliotecă este gratuit pentru preșcolari, angajați şi studenți ai TUIASI, precum și pentru rudele apropiate ale acestora.
De asemenea, accesul este gratuit pentru participanții la evenimentele organizate de politehnica ieșeană.
- Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti o taxă de 10 lei. De asemenea, grupurile care efectuează tururi ghidate vor plăti o taxă de 15 lei de persoană.
În ultimii 7 ani, Biblioteca Universității Tehnice a fost vizitată de peste 48.000 de persoane din afara universității, dintre care 5.300 au fost din străinătate, potrivit celor comunicate de reprezentanții instituției de învățământ superior.
Sursa foto:
Se intampla langa noi
Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la 164 de ani de la înființare
Peste 80 de evenimente academice, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde şi activități sportive, organizate de cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se vor desfășura, până la 31 octombrie, în cadrul „Zilelor Universității”.
Manifestarea, devenită o tradiție în centrul universitar ieșean, marchează împlinirea a 164 de ani de la înființarea primei universități moderne a României, Universitatea din Iași.
Vineri, 25 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” se va desfășura ceremonia inaugurală a evenimentului, în cadrul căreia academicianul Viorel Barbu, președintele filialei Iași a Academiei Române, va susține conferința „Universitatea între tradiție humboldtiană și postmodernism”.
Alte momente importante ale ceremoniei vor fi decernarea titlului de Professor Emeritus cadrelor didactice cu performanțe deosebite în activitatea academică ajunse la vârsta pensionării și Bursa „Sfântul Dumitru”, oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al UAIC în perioada 2000-2008.
Tot în programul „Zilele Universităţii” este inclus și unul dintre cele mai așteptate evenimente – expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”, ediția a XLVIII-a, care va fi deschisă sâmbătă, 26 octombrie, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC.
Universitatea din Iași a fost fondată la 26 octombrie 1860, la scurt timp după Unirea Principatelor, și este considerată prima universitate modernă din spațiul românesc, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Luciana Buliga: diferența dintre cei care doar vorbesc și cei care fac este experiența!
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bloc ANL din Flămânzi, sfințit în prezența candidaților PNL Botoșani la alegerile parlamentare (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Black Friday 2024 la eMAG: comenzi în valoare de 220 milioane lei, în primele 30 de minute
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Grav accident rutier pe raza comunei sucevene Grănicești, soldat cu cinci persoane decedate (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Cancerul pancreatic ar putea fi tratat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani