Dorohoi
Festivalul Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor dorohoian”, a ajuns la a 41-a ediție

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Primăria Municipiului Dorohoi și Centrul de Informare Turistică Dorohoi organizează cea de-a 41-a ediție a Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor dorohoian”.
Astfel, vineri, 28 februarie, și sâmbătă, 1 martie 2025, la Teatrul de Vară din municipiul Dorohoi, vor răsuna șlagăre de muzică ușoară românească.
Cei 25 de concurenți, calificați în finala festivalului, originari din mai multe zone ale țării, vor fi acompaniați live de FICS Pop Orchestra, ansamblu al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
Juriul este format din oameni de specialitate, experți în materie de muzică, care vor cântări cu obiectivitate prestațiile concurenților, astfel încât premiile să fie acordate celor mai buni dintre cei buni.
Componența juriului:
- VIOREL GAVRILĂ – președinte, maestrul dirijor și compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, din anul 1990;
- DAN SPÎNU – conferențiar univ. dr. al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și, totodată, cel care se ocupă de conducerea muzicală a FICS Pop Orchestra al UNAGE, Iași;
- MARCEL DUPU – director al Clubului Copiilor din Dorohoi, membru în Corpul Național al Experților în managementul educațional;
- MĂDĂLINA OMANIA – solistă vocală, fostă concurentă la Vocea României și profesor de canto;
- MARIANA ICHIM HODAN – consultant artistic în cadrul Compartimentului Muzică al CJCPCT Botoșani.
În cadrul Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor dorohoian” vor fi susținute o serie de recitaluri, după cum urmează:
- în prima seară de festival va concerta cunoscutul și îndrăgitul artist PEPE
- în cea de-a doua seară a galei laureaților vor evolua fosta câștigătoare a trofeului „Mărțișor dorohoian” ediția a 40-a, 2024, GIULIA-ELENA HAIDĂU din Iași și FICS Pop Orchestra a UNAGE Iași, conducerea muzicală DAN SPÎNU, soliști vocali: SOFIA ANDRONIC, ADILIA CHIRIAC și SERGIU GHIUZAN.
Actorul ieșean Vlad Baba va face oficiile de gazdă și va prezenta câștigătorii festivalului.
Biletele sunt puse în vânzare la sediul Cinematografului „Melodia” din Dorohoi.
Preț bilet: 100 lei pentru ambele seri.
Detalii suplimentare și rezervări la telefon 0786.804.048.
Sursa foto: Realitatea Dorohoiană
Actualitate
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști

Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, în prima zi de Paști.
Se anunţă vreme frumoasă și caldă de Paști. Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, a precizat meteorologul Oana Păduraru.
„În noaptea de Înviere, temperaturile minime se vor încadra, în general, între 4 și 12 grade. În cursul zilei de duminică ne așteptăm la temperaturi cuprinse în mare parte din ţară, între 20 și 25 de grade, în sudul Banatului și în vestul Olteniei. Valori mai scăzute vor fi doar pe litoral, iar din a doua zi de Paște temperaturile cresc destul de mult, la maxime de 26-27 de grade,” a precizat meteorologul Oana Păduraru, citat de romania-actualitati.ro
Sursa foto: Agrointel
Actualitate
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară

În perioada 18 – 27 aprilie, Elevii se află în vacanța de Paște conform planificării anului școlar 2024-2025, stabilită de Ministerul Educației, după care se vor reîntoarce în bănci pentru ultimul modul al anului școlar în curs, respectiv modulul cinci, care se termină pe 20 iunie 2025.
Abia întorși la cursuri, în prima săptămână de după vacanţă elevii vor învăţa doar trei zile, pentru că joi, 1 mai, şi vineri, 2 mai, sunt zile libere.
Următoarea vacanță a elevilor este cea mare, din vară, însă până atunci, aceștia vor mai avea o zi liberă pe 5 iunie, de Ziua Învățătorului.
- Este al doilea an în care este sărbătorită această zi și atât elevii, cât și profesorii, vor fi liberi și nu vor trebui să recupereze această zi.
Cât durează ultimul modul din anul școlar 2024-2025
Modulul cinci, ultimul din anul școlar în curs, începe pe 28 aprilie și se va încheia pe 20 iunie 2025. Elevii vor intra în vacanța de vară pe 21 iunie și se vor întoarce la școală pe 7 septembrie.
Elevii claselor a VIII-a și a XII/XIII-a vor susține în perioada iunie-iulie examenele naționale.
Elevii care dau Bacalaureatul în 2025, vor susține la finalul lunii iunie doar probele scrise în funcție de profilul liceului la care sunt înscriși. Pentru prima dată în istoria examenului național, competențele digitale au fost susținute în perioadă diferită de probele scrise, mai exact în februarie, anul acesta.
Calendar Evaluare Națională 2025 pentru elevii claselor a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Calendar Bacalaureat 2025
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Sursa foto: Moldova 1
Actualitate
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru:
- Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)
- Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)
- Măsura 10 – Agro-mediu şi climă
- Măsura 11 – Agricultură ecologică
- DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente
- DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile
- DR-04 – Agricultură ecologică – conversie
- DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării
- DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM)
- DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative
- DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice
Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2025, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația AGI online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.
Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa foto: APIA
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Socialcu 2 zile in urma
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti