Botoșani
FC Botoșani primește vizita „lupilor galbeni” de la Petrolul, în primul meci al zilei din Superliga
FC Botoșani primește astăzi, 1 septembrie 2024, de la ora 16.30, pe Stadionul „Municipal”, vizita formației Petrolul Ploiești, într-un meci contând pentru runda a VIII-a a SuperLigii.
Înaintea acestei confruntări, cele două combatante sunt despărțite de patru puncte în clasament, „lupii galbeni” fiind pe locul 6 cu 10 puncte, iar „roș-alb-albaștrii” pe locul 14 cu 6 puncte, având însă și un meci mai puțin disputat, restanța cu FCSB, potrivit fcbt.ro
Echipa Petrolul Ploiești, pregătită de Mehmet Topal, a suferit un singur eșec în acest sezon competițional, 4-1 în deplasare cu Dinamo. În rest, prahovenii au bifat două victorii, 1-0 cu Rapid în propriul fief și 2-1 cu Slobozia în deplasare, și patru remize albe cu Gloria Buzău, „U” Cluj și Oțelul Galați pe „Ilie Oană”, și Universitatea Craiova în Bănie.
De partea cealaltă, jucătorii echipei FC Botoșani au bifat două victorii, ambele cu 1-0 cu Farul la Ovidiu și UTA pe „Municipal”, suferind în schimb patru eșecuri: 3-2 pe teren propriu cu Oțelul, 1-0 cu Poli Iași, 2-1 cu FC Hermannstadt și 3-0 cu CFR Cluj, ultimele trei eșecuri fiind înregistrate în deplasare.
Ambele echipe s-au calificat în grupele Cupei României
Ambele formații vin după ce săptămâna aceasta au susținut partide în cadrul play-off-ului Cupei României, pe care le-au câștigat împotriva adversarilor pe care i-au întâlnit, calificându-se în grupele competiției.
FC Botoșani are ascendent moral în fața „lupilor galbeni” pe care i-au învins în ultimul „direct” disputat în play-out-ul ediției trecute de campionat la Ploiești cu 2-1, cele trei puncte câștigate de „roș-alb-albaștri” fiind esențiale pentru pentru evitarea retrogradării.
Istoricul partidelor disputate de cele două echipe
Este a 15-a oară când cele două formații se află față în față la nivelul primei ligi. Doar una din cele 14 confruntări anterioare s-a terminat nedecis. În rest, botoșănenii s-au impus de cinci ori, iar prahovenii de opt ori. De evidențiat ar fi că cel mai clar succes a aparținut FC Botoșani, într-un duel disputat pe „Municipal” pe 6 februarie 2023, scor 5-0.
După această rundă, urmează o pauză competițională, timp de două săptămâni, pentru jocurile echipei naționale.
La reluarea campionatului, FC Botoșani se va deplasa la Sf. Gheorghe pentru meciul cu Sepsi OSK, din runda a IX-a a SuperLigii, data și ora confruntării urmând a fi stabilită în perioada imediat următoare.
Sursa foto: FC Petrolul
Actualitate
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o premieră! (foto)
Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de teatru, în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma Dragoș, în regia Deliei Gavlițchi.
Spectacolele vor avea loc sâmbătă, 14 septembrie, și duminică, 15 septembrie, de la ora 18.00, la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr. 48.
- Regia artistică: Delia Gavlițchi
- Scenografia: Tȕnde Tomos
- Coregrafia: Victoria Bucun
- Sound design: Adrian Cimpoeșu (Văzduh)
- Montaj video: David Tuluș
- Voce: Sofia Mărculescu
Din distribuția spectacolului fac parte: Dana Bucătaru, Andreea Moțcu, Cezar Amitroaei, Lidia Uja, Ioan Crețescu, Alexandra Vicol, Laura-Alexandra Purice și Eric Cracană.
O trupă de actori binevoitori invită doi adolescenți să contribuie la realizarea unui spectacol de teatru despre adolescență.
Dezacordurile încep repede. Adulții, convinși că știu mai bine cum stau lucrurile cu adolescența, căci au trecut deja de mult prin ea, iar ce urmează e dramatic. Tot mai dramatic.
Cine știe mai bine? Cine greșește?
Oare toate familiile seamănă între ele?
Chiar și cele imaginare?
„Am fost pentru prima dată la Botoșani în noiembrie anul trecut (2023). Am fost în primul rând impresionată de elevii cu care m-am întâlnit – prompți, încrezători, amuzanți, răbdători cu un adult care întreba, din perspectiva unei mame autoare de teatru, despre lucrurile care fac vârsta adolescenței atât de dificilă pentru cei care o trăiesc și atât de temută de părinți și profesori, care asistă la ea. Multe din incidentele si elementele din text vin din aceste întâlniri. Laura Purice și Eric Crăcană au contribuit nu doar cu idei, feedback și “definiții”, ci au devenit și actori în spectacolul care sper că le seamănă. Le mulțumesc și celorlalți adolescenți botoșăneni cu care m-am întâlnit și sper să fie mulțumiți de ce am făcut cu ce mi-au dat. Eu cred că generația asta de copii sunt mai capabili decât cei de dinainte să se detașeze de ce li se întâmplă. De-asta sunt așa înspăimântători pentru adulți – vorbesc uneori cu luciditatea unui adult. Sarcasmul ăsta al lor e o distanță pe care o înghițim greu, ca părinți. Cum să mai joci rolul de părinte cu copiii ăștia?” (Selma Dragoș)
Preț bilet – 36 lei sau 18 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Biletele se găsesc la:
- Agenția teatrală, Casa TineretuIui, telefon 0231.510.970/ 0735.779.821, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00, și sâmbătă/duminică, în intervalul orar 12.00-20.00
- Cinema Unirea, telefon 557.556, luni-duminică: 10.00-19.00
- Online, la adresa: https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani
Vă așteptăm cu drag la TEATRU!
Actualitate
Sunt așteptate și astăzi perioade cu averse torențiale și importante cantitativ, la Botoșani
Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a prelungit Codul Portocaliu de ploi pentru județul Botoșani, până astăzi, la ora18.00.
Meteorologii spun că vor fi perioade cu averse torențiale și importante cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.
Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.
De altfel, conducerea ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, pompierii recomandă cetățenilor următoarele:
- să curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
- să nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
- să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
- să urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
- în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Sursa foto: Digi24
Actualitate
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 septembrie, marcând un moment important din istoria Armei. Această zi comemorează eroismul pompierilor care au luptat în Bătălia din Dealul Spirii, în anul 1848. În acea zi, pompierii, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat trupele otomane și au apărat revoluționarii care luptau pentru libertate și independență. Chiar dacă erau depășiți numeric, aceștia au dat dovadă de un eroism remarcabil.
Astăzi, Ziua Pompierilor este o ocazie de a aduce un omagiu celor care au luptat în trecut și au dat dovadă de sacrificiu, dar și de a evidenția curajul, altruismul și solidaritatea pompierilor care sunt mereu pregătiți să intervină în situații de urgență pentru a proteja viețile și bunurile cetățenilor.
Instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.
La ceas aniversar, șase pompieri din cadrul ISU Botoșani, care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim.
Astfel, Ioan Ștefan – Teodorescu, Ionuț Honciuc, Cătălin-Eugen Gavriliu, Iulian-Alexandru Ciobanu, Marius Zoițanu și Lucian Simion au fost avansați în gradul de plutonier adjutant șef.
Cu ocazia sărbătoririi a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și a Zilei Pompierilor din România, următorii pompieri au primit diplome de apreciere, astfel:
- maistru militar Eduard Narcis HOREA, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 21 august 2024, când a intervenit pentru limitarea propagării unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Brusturi, județul Neamț;
- plutonier adjutant Ovidiu Mihai JITARU, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 27 iunie 2024, când a intervenit pentru acordarea primului ajutor victimelor unui accident rutier produs pe raza localității Hârlești, județul Bacău;
- plutonier adjutant Adrian Ionuț HOLBURĂ, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 8 septembrie 2024, când a intervenit pentru resuscitarea unui tânăr înecat.
- plutonier Andrei PUIU, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 22 august 2024, când a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui tânăr rănit grav în urma exploziei unui cauciuc;
- sergent major Marius Ionuț CESANE, pentru spiritul civic de care a dat dovadă în timpul liber, ajutând un botoșănean să își recupereze portofelul pierdut.
Alți zece pompieri, care au participat la diferite concursuri internaționale și naționale au primit diplome de apreciere.
Este vorba de:
- plutonier adjutant Ionuț HONCIUC, pentru rezultatele obținute, împreună cu lotul IGSU, la etapele internaționale ale concursurilor Rescue Great Day, la Sevilia – Spania și GRIMPDAY 2024, la Namur, în Belgia, dar și la etapa națională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență;
- plutonier adjutant Dorin SOBARIU, plutonier adjutant șef Doru DUTCOVSCHI, – plutonier adjutant Ionuț HONCIUC, plutonier Andrei OCHIAN, Sergent major Andrei BALTAG, Soldat Bogdan DASCĂLU, Soldat Andrei ROMAN, Soldat Cosmin SILION, Soldat Eusebiu DUTCOVSCHI și Soldat Răzvan AMARIEI, pentru rezultatele obținute la etapa națională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență.
Alături de pompieri, la acest moment festiv au fost prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Elena Federovici, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, subprefectul județului Cristina Breșug, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, comandantul Penitenciarului Botoșani, reprezentanții UPU – SMURD Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoşani, Spitalului Municipal Dorohoi, reprezentanți ai Direcției Silvice Botoșani, primarii orașelor Darabani și Săveni, comunelor Coțușca, Păltiniș, Mileanca, Suharău și Hudești, dar și câteva sute de locuitori ai orașului Darabani.
În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat în Parcul orașului Darabani, s-au citit și mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum și Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție.
Manifestările au fost organizate cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani.
Mesajul de felicitare al Inspectorului General al IGSU, General Iamandi Dan-Paul:
„Astăzi, 13 septembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România, o zi cu încărcătură istorică deosebită, care ne amintește de sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii, în anul 1848. Este ziua în care onorăm curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu al tuturor celor care, de-a lungul timpului, au apărat cu prețul vieții lor siguranța cetățenilor și a comunităților.
În contextul tot mai variat și complex al misiunilor noastre, de la intervenții pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență, descarcerarea victimelor implicate în accidente, până la gestionarea situațiilor de urgență generate de calamități naturale, rolul fiecăruia dintre voi este vital.
Prin misiunile îndeplinite cu succes, demonstrați că aveți nu doar abilitățile și pregătirea necesară pentru a face față celor mai dificile provocări, ci și o voință neclintită de a proteja și de a salva vieți și bunuri.
Serviciul oferit comunității este fundamental activității noastre, iar acesta trebuie să fie susținut neîncetat prin pregătire riguroasă și echipamente de intervenție moderne. De aceea, proiectele menite să îmbunătățească performanța și instruirea voastră au fost și vor rămâne întotdeauna prioritare.
Profilul salvatorului arată dragoste și empatie față de semeni, iar curajul și ambiția de a reuși se evidențiază prin succesul intervențiilor desfășurate, atât pe plan național, cât și internațional.
Angajamentul României de a spori sprijinul acordat statelor Unuiunii Europene prin participarea cu forțe și mijloace, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă, trebuie să continue. Răspunsul rapid și eficient oferit la solicitările țărilor afectate de situații de urgență au demonstrat solidaritatea noastră față de comunitățile aflate în dificultate, chiar și dincolo de granițele țării.
Vă îndemn să purtați cu mândrie uniforma, să rămâneți la fel de dedicați și să continuați să faceți cinste acestei profesii atât de nobile.
La ceas aniversar, vă adresez mulțumiri pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi și pentru modul în care puneți întotdeauna pe primul loc binele celorlalți. Mult succes în toate misiunile viitoare, sănătate și putere de muncă!”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Vineri, 13 septembrie, „Ziua Porților Deschise” la sediile subunităților de pompieri din județ (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
SuperLiga revine cu partida Sepsi OSK – FC Botoșani, care se va disputa în această seară (video)
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier soldat cu victime și pagube materiale (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Document fals privind ITP-ul unui autoturism, prezentat de șoferul acestuia la controlul de frontieră